Hopp til innhold

Telenor har rettet feilen

Rundt 1100 husstander i Lofoten har nå fått tilbake telefonforbindelsen.

Værøy

UTEN TELEFON: Værøy i Lofoten er en av kommunene som har vært uten teleforbindelse siden lørdag kveld.

Foto: NRK

Det forteller informasjonssjef i Telenor Knut Sollie, til NRK Nordland søndag kveld.

Det var lørdag kveld at telefonforbindelsen for Telenors kunder sørvest for Leknes ble uten telefon- og dataforbindelse.

– Årsaken var brudd i en sjøkabel, sier Sollie.

– De godt og vel 1100 telefonabonnentene og også våre bredbåndsabonnenter har nå fått tilbake forbindelsen. Det er takket være en fantastisk innsats fra Lofotkraft som har stilt sine fiberlinjer til rådighet for våre kunder i denne sammenhengen.

– Det har gjort at Relacom, som har arbeidet utover hele søndagen, fikk fibret om og skjøtet det som var å skjøte av kabler og lagt det over på Lofotkraft sin fiber. Når uhellet først var såpass alvorlig som det var, så har det gått veldig bra for oss å få dette på plass igjen.

– Hva vet dere om årsaken til at telefon- og dataforbindelsen forsvant?

– Årsaken var at det var brudd i en sjøkabel og vi vet foreløpig ikke hva som er foranledningen til dette bruddet. Det har ikke vært viktig for oss å finne ut av. Nå har vi hatt fokus på å reparert dette har slik at våre kunder kunne få telefon- og dataforbindelsen tilbake så raskt som mulig.

– Det har vi nå klart i løpet av det døgn og er veldig glad for det, sier Sollie.

Kabelbrudd

Det var abonnentene i Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst som ble rammet etter at en sjøkabel ble revet av lørdag ettermiddag.

Opprinnelig trodde man at også Vestvågøy var rammet, men alt viste seg etter hvert å fungere bra i denne kommunen.

Dårlig dekning på mobil

– I alt var det 1.140 telefonikunder og 1.114 bredbåndskunder via fastnett som ble berørt av kabelbruddet. Disse hadde ingen kontakt, mens det var sterkt redusert mobildekning i de fire berørte kommunene, sier Sollie.

Et kabelskip er nå på vei opp til Lofoten fra Bergen. Det ventes framme i løpet av to-tre døgn, og deretter må det rigge seg til før utskiftning av den ødelagte kabelen kan gjøres. Hvor lang tid det vil ta er blant annet avhengig av været i området.