Hopp til innhold

Bitter strid om ny storflyplass

Helgelendingene bruker alt for mye negativ energi på kampen om ny stor-flyplass på Helgeland. Det mener administrerende direktør i Coop Helgeland, Odd-Harald Ribe.

Polarsirkelen lufthavn

Polarsirkelen lufthavn, slik den er tenkt

Foto: NarudStokkeWiig

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ledelsen i Coop Helgeand har gitt 500 000 i støtte til Polarsirkelen Lufthavn i Rana. Ordfører Jann Arne Løvdahl i Vefsn mener det er nettopp denne støtten som er årsaken til at debatten har blusset opp igjen.

– For øyeblikket så er det faktisk coop-sjefen som er årsak til at den energien er i gang, sier Løvdahl.

Debatten blusset opp igjen

Diskusjonen om hvor ny storflyplass på Helgeland skal ligge har rullet og gått i flere år allerede. Men debatten blusset friskt opp igjen etter helgas beslutning fra Coop Helgeland om å støtte Polarsirkelen Lufthavn med 500 tusen kroner, mens det andre prosjektet Helgeland Lufthavn ikke fikk noe. Og det mener Løvdahl er en uklok handling.

– Coop'en skal vi eie litt av alle sammen som er medlemmer der. Jeg synes det var en uklok handling det som skjedde i det selskapet der. Jeg synes det er beklagelig hele historien.

En eventuell storflyplass på Helgeland, her fra Elsfjorden i Vefsn

Det er planer om en storflyplass på Helgeland, her fra Elsfjorden i Vefsn

Foto: Grafikk: Helgeland Lufthavn

Destruktiv energi

Men for innflytter til Helgeland og administrerende direktør i Coop Helgeland, Odd- Harald Ribe er saken en helt annen. Han mener det brukes alt for mye destruktiv energi på saken.

– Det er så stort fokus på å lete etter andres dårlig hensikter og dårlige sider. Det synes jeg er bare ødeleggende og det gagner ingen og det skaper ikke tilflytting og vekst, så det er synd. Jeg skulle ønske at man kunne bidra mye mer i en positiv retning, sier Ribe.

Vil ikke dras inn i et politisk spill

Ribe vil også ha seg frabedt at deres støtte dras inn i et politisk spill. Han hevdet Coop bare gjør det som tjener bedriften og medlemmene best.

– Vi i næringslivet vi klarer å fatte gode besutninger uten av vi må ha politikernes meninger om alt vi gjør. Så jeg vil ikke ha den innblandingen, jeg advarer faktsk mot den fra det politiske, sier direktøren.

Jann Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn kommune

Jann Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn kommune

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det kan ikke være slik at det er den private kapitalen som skal legge føringer for hvordan infrastrukturen på Helgeland skal være i framtiden, sier ordfører Jann Arne Løvdal.

Styreleder trakk seg

Etter et ekstraordinært styremøte i helga trakk styreleder i Coop Helgeland, Kåre Nyland seg. I en pressemelding sier han at

Jer er ikke enig i beslutningen om å støtte Polarsirkelen Lufthavnutvikling med 500.000 kroner. Min personlige oppfatning er at denne støtten er med på å forsterke motsetningene i diskusjonen om flyplass-strukturen på Helgeland.

Etter denne kunngjøringen har debatten gått flere steder i media, og med dels harde fronter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.