Hopp til innhold

Regjeringen freder trolig Lofoten

Det blir ingen løfter fra Jens når ordførerne fra nord møter ham for å kreve konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Regjeringen søker kompromiss, og Lofoten og Vesterålen kan bli fredet mot at områder i Barentshavet ofres.

Video nsps_upload_2008_10_12_18_7_12_800.jpg

VIL IKKE SVARE: Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke fortelle hva han kommer til å si til de 16 ordførerne.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Området utenfor Lofoten og Vesterålen kan bli midlertidig fredet, og etter det NRK erfarer kan et kompromiss bli at regjeringen sier «ja» til å konsekvensutrede området som grenser mot Russland i Barentshavet.

– Jeg kommer ikke til å spekulere i mulige og umulige løsninger nå. Vi skal finne fram til en god løsning, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Onsdag får han besøk av 16 ordførere fra Sør-Troms, Ofoten, Vesterålen, Lofoten og Senja. De har ett budskap. Alle ønsker en konsekvensutredning av sine havområder slik at det kan startes oljeleting. Men når statsministeren svarer slik han gjør, får ikke ordførerne det svaret de ønsker.

Vil ha dialog

Spørsmålet om det skal letes etter olje og gass i det omstridte omårdet, har vært blant de vanskeligste å håndtere i det rød-grønne regjeringssamarbeidet.

– Nøkkelen til å finne gode løsninger er å sette seg ned, sitte rundt et bord og drøfte med de menneskene som er engasjert. Det er den måten vi har håndtert tilsvarende saker tidligere, sier Jens Stoltenberg.

Arbeiderpartiet i nord øker trykket for å få oljeleting. Derfor har fylkerådsleder i Nordland, Odd Eriksen fra Ap, lite til overs for SVs antydning om kompromiss i spørsmålet om konsekvensutdredning.

– Skal gjennomføres

– Det petroleumsloven sier oss er at det skal gjennomføres ei konsekvensutredning med sikte på åpning før man setter i gang med leteaktivitet, sier Odd Eriksen.

Det letes nå etter kompromisser som kan berge regjeringen. Et av disse er at Lofoten og Vesterålen fredes midlertidig, men at en åpner området som grenser opp til den nye delelinjen i Barentshavet. For nå er jobb nummer en å holde regjeringen samlet.

Natur og Ungdom tropper også opp

Ordførerne vil få selskap av en rekke ungdommer fra Natur og Ungdom når de i dag møter opp på Stortinget.

– Flere titalls ungdommer vil møte opp utenfor Statsministerens kontor, og vi har også fått avtalt et møte med ordførerne. Vi vil fortelle de at vi ønsker ikke å flytte tilbake til en fossil framtid i Nord-Norge. Det er også trist at vi ikke får være med i møte med statsministeren for å fortelle hva vi ungdommer mener. Det er vår fremtid som skal bestemmes, men vi har ikke en stemme i den her saken, sier Ina Bjørnrå, fagmedarbeider i sentralstyret i Natur og Ungdom.