Hopp til innhold

– Umenneskelig å behandle folk slik

Den tsjetsjenske familien med fem barn som ble tvangssendt ut av landet mandag, måtte overnatte på en jernbanestasjon i Moskva. Umenneskelig behandling, sier leder av støttegruppa på Sortland.

Familien Aminat på Evenes kastes ut av Norge

Familien Khabizajeva på Evenes, før de kastes ut av Norge.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi trodde det var en avtale mellom norske og russiske myndigheter om at de ble tatt imot på flyplassen og gitt tilbud om mat og husly.

Men der var ingen.

Det forteller leder av støttegruppa på Sortland, Christoffer Ellingsen.

Familien bodde de siste årene på Sortland, der minstejenta på tre år gikk i barnehagen.

Tirsdag ble 50 russiske statsborgere, de fleste av dem tsjetsjenere, tvangsutsendt av Norge etter å ha blitt pågrepet for ulovlig opphold.

Christoffer Ellingsen

Christoffer Ellingsen er leder i støttegruppa for familien.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

– Det er for jævlig at vi skal behandle mennesker på dette viser her, og når det er statlige myndigheter som går fram på denne måten, er vi forbauset over at de vil gå så langt som de gjør.

Trakk oppholdstillatelse

Etter mandagens terroraksjon på den travle Domodedovo-flyplassen i den russiske hovedstaden, har det gått rykter om at det er tsjetsjenere som står bak. Til tross for at president Dimitrij Medvedev har avvist denne påstanden, blir tjetsjenere mistenkeliggjort.

Familen, en mor og hennes fem barn rømte fra Tsjetsjenia til Norge for tre år siden.

De fikk da oppholdstillatelse fra UDI, men da faren dukket opp igjen trakk UDI tillatelsen.

Mandag ble moren og hennes fem barn hentet av politiet og sendt til Trandum, for å sendes tilbake til Russland og Tsjetsjenia dagen etter.

– Det er veldig stressende. Min treårige datter vil tilbake til Sortland og barnehagen. Vi er redde for å dra tilbake. Vi har ingen plass å bo, sa mamma Eset Khabizajeva til NRK.no mandag.

Ingen likebehandling

Eset Khabizajeva og hennes fem barn tvangssendt ut av Norge

NRK snakket med familien før de ble sendt ut av landet.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Christoffer Ellingsen forteller at familien som ble hentet av politiet midt på natta, ikke fikk tatt med seg særlig mange eiendeler eller klær. Støttegruppa skal ettersende dette til dem. Men han synes det er en forferdelig måte å behandle folk på.

– Det er ikke noen ivaretakelse av disse barna her, når de blir sendt til Moskva og ut av flyet og ingenting mer. Vi forventer jo at de tar et ansvar for å gi dem mat og husly når de sender dem ut på dette viset.

– Sammenlignet med Maria Amelie-saken er jo dette ganske skrikende. Vi har fått vite gjennom media at det var tett forbindelse mellom norske og russiske myndigheter og at det var ordnede forhold. Det er jo en skrikende forskjell mellom disse to sakene, og vitner om at det foregår en forskjellsbehandling, sier Ellingsen.

Frykter for tortur

Helsingforskomiteen frykter at de tsjetsjenske familiene kan bli utsatt for tortur når de kommer fram.

– Det er fordi vi mener asylsakene ikke blir godt nok behandlet. Vi mener de norske vurderingene systematisk er for strenge, sier assisterende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal til VG Nett.

Tsjetsjenske Eset Khabizajeva og hennes fem barn sendes ut av landet

Tsjetsjenske Eset Khabizajeva før hun går på flyet mandag tirsdag.

Foto: Mona Gingstad / NRK