Hopp til innhold

Frikjenner rådmann og teknisk sjef

Kommunestyret i Rana har vedtatt at rådmannen og teknisk sjef ikke har brutt det etiske regelverket til kommunen.

Video Rana kommunestyret

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tirsdag behandlet kommunestyret i Rana saken om ferieturen til Tyrkia i 2010 der rådmann og teknisk sjef i Rana bodde gratis i en ferieleilighet tilhørende en forretningsmann i Rana.

Kontrollutvalget har tidligere konkludert med at både rådmann og teknisk sjef har brutt kommunens etiske regelverk.

Går på tvers av kontrollutvalgets konklusjon

Karen Halsan Amundsen(Sp), Inge Myrvoll(SV), Alan Johansen(FrP) og Knut Bjørgen(Ap) la fram følgende forslag til vedtak i tirsdagens kommunestyremøte:

"De mener at det å låne leiligheten uten vederlag kan oppfattes som at «det er egnet til å påvirke», men vil påpekle følgende: Det har vært vist redelighet, ærlighet og åpenhet ved at de ikke har tilslørt lån av leilighet. Rådmannen har flere ganger tilbudt seg å betale, og det er ingen indikasjon på at lån av leilighet kommer i egenskap av rådmannens stilling.

For teknisk sjef, som ble invitert av rådmannen, var det forutsatt at han skulle betale for leiligheten. Kommunestyremøtet mener rådmann og teknisk sjef ikke har utøvet tilstrekkelig aktsomhet.

Men ut fra en helhetlig vurdering anses det ikke som brudd på de etiske retningslinjene."

Stikk i strid med kontrollutvalg

Dette ble vedtatt av kommunestyret tirsdag ettermiddag. Vedtaket er stikk i strid med konklusjonen til kontrollutvalget. Vedtaket ble fattet med 25 mot 12 stemmer i kommunestyremøtet. Høyre, Senterpartiet og Miljølista var i mot.

Leder av kontrollutvalget i Rana, Alan Rognan, holder fast ved ved at de har brutt kommuenns etiske regelverk. Og at lån av leilighet og kjøp av leilighet som det heter i regelverket, «kan være egnet til å påvirke handligner, saksforberedelser eller vedtak».

– I gapestokken

Inge Myrvoll(SV), som er av de fire som har lagt fram forslag om at de to går klar av regelverket, mener saken er blåst opp av media.

– Det er langt på vei en offentlig gapestokk rådmannen har havnet i, sier Myrvoll.

Roste kontrollutvalget

Kai Henriksen(Høyre) roser kontrollutvalgets arbeid og mener kommuenstyrert skullte stilt seg bak.

Ordfører Wage ba de to om å rydde opp og betale i fjor. Altså så ordføreren allerede da at dette var brudd på de etiske reglene. Men de to har ikke ryddet opp. De har ikke skjønt reglene som de helt klart har brutt. Vi må sende et voksent signal til våre ansatte og til innbyggerne. Da må vi stå ved vårt eget regelverk, sier Henriksen.

Overrasket over forslag fra posisjonen

Johan Petter Røsvoll(Sp), medlem av kontrollutvalget, mener saken er forsøkt feid under teppet.

– Det må være et tankekors for posisjonen at teknisk sjef innrømmer at han har brutt reglene, sier Røsvoll.

Børge Henriksen fra Miljølista gikk ennå lenger.

– Dette er katastrofalt og kan komme til å slå tilbake på kommunen ved neste korsvei dersom det vedtas at det de to har gjort er greit.

Etterforskes av politiet

Politiet etterforsker saken som en mulig korrupsjonssak, og både rådmann Sigmund Johnsen og teknisk sjef Bjørn Bech Hansen har søkt og fått innvilget permisjon mens politiet etterforsker saken.

Lånte leilighet av Cafer Karan

Sommeren 2010 lånte rådmann Sigmund Johnsen den tyrkiske leiligheten gratis av forretningsmannen Cafer Karan. Johnsen kjøpte også en leilighet i Mo i Rana til 300.000 kroner under takst hos Karan.

Med på ferieturen var også teknisk sjef i kommunen Bjørn Bech Hansen.

Det kontrollutvalget har påpekt i forhold til rådmannens rolle i saken, er at både Tyrkia-opphold og leilighetskjøp kolliderer med kommunens etiske krav til ansatte, som sier at kommunens ansatte eller folkevalgte skal unngå å motta personlige fordeler som kan påvirke ens jobb eller verv.

«Frikjenner» leilighetskjøp

Arbeiderpartiet, SV, FrP og Senterpartiet «frikjenner» også rådmannes leilighetskjøp.

De mener leilighetskjøpet var i tråd med markedspris. I forslaget til vedtak skriver de:

"Kommunestyret ved Ap, Sp, FrP og SV, mener prisen på kjøpet av leiligheten er i samsvar med prisen andre fikk tilbud om ved tilsvarende kjøp. Dette er relevant markedspris. Det medfører ikke at det er konflikt mellom kommunens interesser og personlige interesser og at det derfor ikke er i strid med det etiske regelverket."