Hopp til innhold

Småbarnsfamilie kastet ut: – Lever under kummerlige forhold

Midt på natta hentet politiet Eset og de fem barna hjemme på Sortland. Nå bor familien i et gammelt og kaldt hus uten innlagt vann i Russland.

Video Esets hus i Petrozavodsk

LÅNER HUS: Eset Khabizajeva lever nå i dette huset i Petrozavodsk i Russland. Trykk for å se video.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det forteller Christoffer Ellingsen fra Sortland, som leder støttegruppa for familien.

Den tjsetsjenske familien Khabizajeva ble tvangsutsendt samtidig som Maria Amelie, men historien om Eset og barna hennes druknet i alt oppstyret rundt Amelie-saken. Siden har måttet sove på Moskvas t-banestasjoner, før de ble sendt videre til kalde Petrozavodsk i Russland. En by omtrent 70 mil nord for St. Petersburg.

Eset Khabizajeva forteller i et brev hvordan hun opplevde utsendelsen.

Om morgenen i firetiden 24. januar ble vi vekket av at noen banket på døren. Når jeg åpnet døren så jeg seks politimenn. De sa at vi skulle kle på oss uten at de fortalte oss hva som foregikk. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Barna ble skremt og begynte å skrike.

Eset Khabizajeva

Familien fikk oppholdstillatelse i Norge, men den ble trukket da far i familien kom til Norge for å søke asyl. Eset var ikke lenger alenemor. Nå bor de i et gammelt, kaldt hus, uten innlagt vann.

– Familien hadde forberedt seg på et godt liv i Norge, og hadde etablert seg i lokalmiljøet. Nå går de ikke på skole eller barnehage. Skole er i tillegg lite aktuelt fordi flere av barna ikke behersker det russiske språket. Med dette er drømmer om utdanning og ei god framtid knust, sier Christoffer Ellingsen i Støttegruppa for familien på Sortland.

Movlet Khabizajevas tomme pult på Lamarka Skole

TOMROM: I sjette klasse på Lamarka Skole på Sortland står det en tom pult med skolebøker på. Den tilhørte Movlet Khabizajeva, sønnen til Eset.

Foto: Sverre Knutsen

Lever i frykt

Norske myndigheter har ikke tvilt på opplysningene familien har gitt om trusselsituasjonen deres i hjemlandet. Faren i familien er ettersøkt for å ha vært i kontakt med motstandsbevegelsen i Tsjetsjenia. Etter å ha fulgt familien til Russland flyktet faren videre og ingen vet hvor han er.

Vi fikk ikke lov å ta med oss klær. De kjørte oss til flyplassen. Vi ble kjørt til en leir, der tok de fra oss alt vi hadde. Der var det mange tsjetsjenere med små unger.

Eset Khabizajeva

– Situasjonen er helt lik nå som den var før de kom til Norge, en alenemor med fem barn. Det var dette som gjorde at de fikk oppholdstillatelse. Grunnlaget bør da være godt nok for å gjøre om utsendelsen.

Å dra tilbake til hjemlandet Tsjetsjenia er utenkelig for familien. De har ingenting å komme tilbake til i hjembyen sin. Huset deres er brent ned. Det de en gang eide ble solgt for å skaffe penger til flukten. De er redde for sikkerheten sin og for hvordan fremtiden skal bli.

Når vi kom til Russland tenkte vi lenge på hva vi skulle gjøre, vi ringte slektningene i Tsjetsjenia. Vi var redd for å reise dit. Søskenbarnet lot oss bo i Petrozavodsk. Vi kjørte til jernbanstasjonen der vi måtte vente i 36-timer på toget. Hele familien ventet i ventesalen der det var kaldt. Vi var redde og prøvde å ikke bli sett av politiet.

Eset Khabizajeva

Samler inn penger

Støttegruppen har samlet et tjuetalls personer i lokalmiljøet på Sortland for å hjelpe til. Arbeidet gir en vond nærhet til det som nå skjer.

– Den yngste datteren som gikk i barnehagen på Sortland, sitter i Russland og «lekeringer» til barnehagen i Norge og later som hun snakker med sine venninner der. Selv om det kanskje er andre som har det verre, vet vi at her kan vi gjøre noe, sier Ellingsen.

Støttegruppen samler nå inn penger for å støtte familien i Russland.

– De har ingen inntekter, så dette er nødvendig. Vi har sendt av gårde klær til dem og penger til livsoppholdet. I tillegg behøves det penger til å føre rettssaken mot norske Utlendingsnemnda (UNE).

Jeg trodde aldri at norske myndigheter skulle deportere oss midt på vinteren. Det sies at de som har hjerte, kaster ikke ut en hund midt på vinteren en gang.

Eset Khabizajeva

Rettssak mot staten

Støttegruppa ønker å gå rettens vei for å få familien tilbake til Norge. De har søkt om at Advokatforeningen kan ta saken, og avgjørelsen kommer om en måneds tid.

– At oppholdstillatelsen ble inndratt fordi faren kom tilbake, høres merkelig ut. I FNs Barnekonvensjon står det at avgjørelser skal gjøres til barns beste. Man går inn for at familier skal gjenforenes. Her skjedde det, men familien blir da sendt ut.

Ellingsen mener Eset og barna burde fått bli i Norge av humanitære grunner.

– Barn har rett på beskyttelse og ei framtid. Dette er blant annet nedfelt i Barnekonvensjonen som ble enstemmig vedtatt i FN i 1998 og er en del av norsk lov. Det betyr at alle barn som oppholder seg i Norge i mer en tre måneder har lovbestemt rett til at avgjørelser skal ta hensyn til barnas beste.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video Fembarnsfamilie sendes ut