Hopp til innhold

Advarer mot stor skredfare i nord

En 12-årig gutt og faren hans ble tatt av skred ved Sortland i går. Nå advarer Norges Geotekniske Institutt mot stor skredfare flere steder i Nord-Norge.

Leter i skredmassene i Glomfjord

SKREDSØK: Letemannskaper søker etter folk etter at det gikk skred ved Glomfjord Alpinsenter forrige uke.

Foto: Vebjørn Karlsen, 330 Skvadronen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En 12 år gamle gutten var på skitur med faren ved Mikkeltind ved Sortland da de begge ble tatt av et skred søndag ettermiddag. Faren, Kåre Elling Ovesen (47) døde på sykehuset i Tromsø søndag kveld.

Skiløpere spesielt utsatt

Nå advarer Norges Geotekniske Institutt spesielt skiløpere mot den store skredfaren. De belaster snødekket slik at man får en bruddforplanting ned i snødekket og snøflak løsner.

– Det har snødd ganske mye den siste uken. Dessuten har det blåst en del, noe som medfører økt skredfare. Skiløpere kan lett løse ut skred i heng der det er bratt nok til at skred kan gå, sier skredekspert Krister Kristensen i Norges Geotekniske Institutt til NRK.no.

Skredfare på nivå fire

Skred sortland

DØDE AV SKADENE: En mann i 40-årene døde etter et skred i Sortland i Nordland søndag. En gutt på 12 år kom fysisk uskadet fra skredet.

Foto: Privat

NGI bruker den europeiske skredfareskalaen som går fra 1 til 5. 5 tilsvarer meget stor skredfare.

– Skredfaren ligger på mellom nivå tre og fire nå, sier Kristensen.

Brattheng med helling over 30 grader bør unngås ved markert skredfare.

– Man bør heller ikke gå under slike heng. Heller ikke på steder hvor det er overgang mellom vindpakket snø og tynnere snølag. Også skogrensa kan det være skummelt, sier han.

Ifølge NGIs nettsider antas det å være skredfare 2-moderat i mesteparten av landet.

Tirsdag er det varslet sørvestlig kuling, kan hende storm i Nord-Norge med litt nedbør.

– Her kan skredfaren gå opp i 3-markert. Dersom det kommer mer nedbør eller vind enn prognosene tilsier, så kan skredfaren bli høyere, ifølge nettsiden.

Fem døde hittil i år

Snøskred i Vågakallen

Flest skiløpere tas av skred når faren er markert. Her fra Vågakallen like før helga.

Foto: Siv Hilde Lillehaug

I 2010 omkom ni mennesker i snøskred i Norge. Hittil i år har fem mennesker omkommet. I desember i fjor omkom en skikjører i Troms, mens to personer omkom i skred i januar i år. 11. februar omkom to snøbrettkjørere i Eikedalen i Hordaland. Den hittil siste dødsulykken skjedde ved Sortland søndag.

Snøskredekspertene gikk i desember i fjor ut og advarte mot høye dødstall også i vinter på grunn av streng kulde og ustabile lag i snødekket.

Advarte mot høye dødstall

– Vi har den samme forvinteren som i fjor med kulde som skaper vedvarende svake lag i snødekket. Dødstallene kan også i år bli høye, sa skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB.

Både Brattlien og Tor André Skjelbakken, leder i skredgruppen til Røde Kors, etterlyser et nasjonalt senter for skredvarsling for at sikkerheten i fjellet skal bedres.

– NVE har satt i gang et prøveprosjekt med skredvarsling denne vinteren, men det er på høy tid at det blir etablert et senter i Norge, sier Brattlien.