Hopp til innhold

Krigsraid i Lofoten ga knusende hevn

Folk i Svolvær vant friheten i seks timer. Det skulle koste dem dyrt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

350 engelske og 52 norske soldater overmannet tyskerne i Svolvær 4. mars 1941.

Det som skulle senere omtales som andre verdenskrigs første totale seier, fikk alvorlige konsekvenser for lokalbefolkningen som ble igjen.

– De første nordmennene på fangeleiren Grini, kom fra Svolvær, minnes Knut Varberg.

Hør intervjuet med to fenriker etter krigsraidet her:

Senket flere skip

Lofotraidet, også kalt operasjon Claymore, hvor i alt 350 engelske og 52 norske soldater bidro omtales som en av 2. verdenskrigs første totale seire over den tyske okkupasjonsmakten.

SE VIDEO:

Video 5bc79a94-9039-4169-94d5-ce2231d58597.png

Flere skip på til sammen 19.000 tonn ble senket under operasjonen, deriblant den gang verdens mest moderne fabrikkskip, MS «Hamburg», som den dag i dag ligger inne i havna i Svolvær.

18 bedrifter ble ødelagt og 213 tyskere og 12 NS-medlemmer ble tatt til fange i løpet av de seks timene som handlingene pågikk.

Britene var storfornøyde

På britisk side var det stor tilfredshet med utfallet av Claymore. Man så det som et eksempel på et vellykket kommando-oppdrag. 52 norske, blant dem Martin Linge, deltok.

Her synker "Hamburg"

HER SYNKER 'HAMBURG': Verdens mest moderne fabrikkskip gikk ned under raidet.

Foto: Forsvaret

Om få dager er det 70 år siden raidet ble gjennomført.

Etter seks timer fikk tyskerne igjen kontroll, og engelskmennene dro sin kos med 213 tyske soldater og 21 NS-medlemmer som fanger.

Nordmennene straffet etterpå

Det fikk alvorlige konsekvenser for de som ble igjen, forteller Knut Varberg. - I ettertankens lys kan man kanskje si at det var kanskje galt, det som ble gjort. De kom hit, og de tok med seg mange nordmenn seg til England.

– Men så kom tyskerne og hentet mange nordmenn. De første nordmennene som satt på Grini, var fra Svolvær.

Det virker som de plukket ut folk på måfå, erindrer Varberg.

Brant ned hus

I seks korte timer denne vintermorgenen var Lofoten fri fra okkupasjonsmakten.

Men da tyskerne kom tilbake var det med kraftige reaksjoner. Blant annet ble husene brent ned. 70-årsmarkeringen av raidet skjer på fredag, og resultatet av raidet var at Svolvær ble en enda mer befestet by.

– Vi mistet endel av fiskeriindustrien vår, forteller William Haakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum. - Gestaposystemet ble tredd ned over oss, og det var mange kontroller og mye bunkersbygging. Det varte helt til frigjøringsdagen, sier Haakvaag til nrk.no.

Skal gjenskape Lofotraidet

Operasjon Claymore fikk dekning i engelske aviser.

Operasjon Claymore fikk dekning i engelske aviser.

Foto: Bildet er utlånt av Lofoten Krigsminnemuseum.

Over 200 heimevernssoldater fra HV-16 skal fredag spille hovedrollene i en moderne utgave av krigsdramaet som utspant seg i Lofoten 4. mars 1941, skriver Harstad Tidende.

Major Trond-Magne Hansen, sjef for innsatsstyrke Claymore i Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt 16, sier det ble opplagt at årets vinterøvelse ble lagt til Lofoten på akkurat dette tidspunktet.

Inntar Lofoten

Trond-Magne Hansen

GJENSKAPER LOFOTRAIDET: Trond-Magne Hansen i HV-16.

Foto: Forsvaret

– Vår innsatsstyrke er oppkalt etter denne operasjonen, og da er det naturlig for oss å være med på markeringen av 70-årsdagen sammen med Lofoten Krigsminnemuseum.

Dessuten ønsker HV-16 å være synlig og til stede i hele vårt øvingsområde. Vi verner, vokter og virker i hele Troms og nordre Nordland. Ikke bare i indre Troms, poengterer major Hansen til Harstad Tidende.

Ifølge Hansen er det en moderne utgave av Lofotraidet som vil utspille seg fredag morgen.

– Men vi kommer til å komme inn sjøveien slik engelske og norske soldater gjorde i 1941. Vi kommer også til å være synlig på landsiden i Svolvær, Stamsund og Henningsvær hvor vi blant annet vil sikre viktig infrastruktur, sier Hansen.