Hopp til innhold

Forberedt på tre måneder lang krig

Seks av Norges 57 F-16-fly flyr mandag til Middelhavet, klar for kampene i Libya. – Vi tar med hele verktøykassen, og er beredt på skarpe oppdrag, sier sjef for de norske styrkene, oberstløytnant Bård Reidar Solheim.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Solheim er skvadronssjef for 331 Skvadronen ved hovedflystasjonen i Bodø. De neste tre månedene skal han som såkalt «detachment commander» for den norske skvadronen, lede de norske jagerpilotene i operasjonene mot Muammar Gaddafis væpnede styrker. Solheim har mangeårig bakgrunn som F-16-flyger og har også tidligere ledet norske F-16-bidrag til internasjonale operasjoner, blant annet i Afghanistan.

– Jeg har mulighet til å fly selv hvis det passer sånn, sier Bård Reidar Solheim (44) til NRK.no.

Avgjørelsen om den norske deltakelsen kom på svært kort varsel, og har vært basert på frivillighet. Likevel har det ikke vært vanskelig å få folk til å stille opp.

– Vi fikk raskt de folkene vi trenger. Det har bare vært positivt innstilte mennesker. Innsatsen og viljen er imponerende, sier han.

Kampene i gang

Natt til søndag bombet allierte styrker flere mål i Libya. Britiske og amerikanske styrker har sendt over 110 raketter inn over Libya, mens franske jagerfly har bombet militærstillinger nær opprørsbyen Benghazi.

I løpet av noen få dager vil også seks norske F-16-fly fra 132 og 138 Luftving bidra i den militære intervensjonen.

– De første norske flyene drar mandag formiddag. Vi sender 120 flygere, teknikere, sikkerhetsfolk og presseoffiserer. Ti har dratt av gårde til Belgia med et Hercules-fly allerede i dag, opplyste sjef for 132 Luftving i Bodø, brigader Per Egil Rygg på pressekonferansen i Bodø søndag.

Per Egil Rygg (tv), Bård Reidar Solheim og Trond Ertsgaard

Per Egil Rygg (tv), Bård Reidar Solheim og Trond Ertsgaard.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Full verktøykasse

Forsvaret opplyser samtidig om at oppdraget til de norske styrkene kan strekke seg lengre enn tre måneder.

– Vi drar av gårde med full verktøykasse, så får vi se hvilke verktøy vi bruker etterhvert. Vi er forberedt på alt, og er godt trent på skarpe oppdrag, sier oberstløytnant Bård Reidar Solheim.

Nøyaktig hva de norske styrkene skal bidra med er fortsatt ikke helt klart. De norske flyene kan understøtte dag- og nattoperasjoner i luft-til-luft og luft-til-bakke-operasjoner samt brukes til innhenting av informasjon.

– Vi er i stand til å delta i luft til luft og bombe mål på bakken, sier Solheim.

Mye følelser

Oberst Bård Reidar Solheim skal lede de norske styrkene som drar for å kjempe i Libya.

Oberstløytnant Bård Reidar Solheim er sjef for de norske styrkene.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Han legger ikke skjul på at oppdraget kom brått på den reiseklare styrken.

Det er spesielt å få et slikt oppdrag på såpass kort varsel. En ting er hva vi tenker vi som reiser. Men mange har familier som blir igjen. Men dette er en del av jobben vår. Vi er godt trent for dette. Imidlertid er jeg ydmyk i forhold til oppgaven, sier Solheim.

Den norske styrken er klar over hva de kan forvente at det libyiske flyvåpenet. Gaddafi har gamle franske Mirage-fly og noen eldre Mig-fly fra Sovjektunionen. På bakken er de forberedt på angrep fra luftvernmissiler.

Ikke til Sicilia

Det ser ikke ut til at de norske styrkene vil ha base på Sicilia, slik blant annet Danmark har, ettersom det begynner å fylles opp der. Forsvaret jobber med to andre alternativer, Kreta og Sardinia.

– Det fylles raskt opp på Sicilia. Sannsynligvis får vi ikke vite dette før like før avreise mandag, sier stabssjef, major Thor Ertsgaard, som også setter seg på Herculesflyet mot Middelhavet mandag formiddag.

– Høy terskel for våpenbruk

Brigader Per Egil Rygg

Brigader Per Egil Rygg forteller at forsvaret skal ha en veldig høy terskel for våpenbruk i Libya.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg sa til NRK søndag at terskelen for å bruke våpenmakt skal være veldig høy. Han utelukker ikke at operasjonen blir langvarig. Norge har topp moderne F-16 kampfly som kan understøtte dag- og nattoperasjoner i luft-til-luft og luft-til-bakke-operasjoner – og ikke minst til innhenting av informasjon.

– Vi skal ha veldig høy terskel for våpenbruk. Når vi kommer ned skal vi foholde oss til Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan, så får vi se hvem som tar over kommandoen etterhvert. Det er ikke sannsynlig at det blir en NATO-operasjon, sier brigader Rygg.

Klargjør fly og utstyr

F-16-skvadronen sender folk fra hele kampflymiljøet i Norge. To tredeler er fra Bodø, mens resten er fra Ørlandet.

Bodø har fått ansvaret for å planlegge og sette opp den norske styrken, og søndag ettermiddag var det full aktivitet i hangarene på Bodø Hovedflystasjon. Luftforsvaret har fått oppgaven med å klargjøre alt av fly og utstyr til tre måender utenlands. Nåtr det er gjort overtar Forsvarets operative hovedkvarter ansvaret for den norske styrken.

– Vi har forbindelsen med styrken og hjem til Norge. Vi har også den løpende kontakten både med politiske myndigheter og våre samarbeidsspartnere rundt om i Europa, sier presseoffiser John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter.