Hopp til innhold

Norske jagerfly må vente

De norske F-16-flyene er nå på plass på Kreta, men vil ikke bli satt inn i Libya før det er klart hvem som har kommandoen over operasjonen, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Morten Haga Lunde

Nestkommaderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde.

Foto: Kim Henning Bjorheim / Forsvarets mediesenter

De seks norske F-16-flyene fra 132 og 138 Luftving landet på Souda Bay-basen på Kreta klokken 21.20 mandag kveld.

– Mot slutten av uka vil soldatene som har tatt av fra Bodø i dag være klare for å bidra i Libya. Nå skal mannskapet hvile og vente på oppfølgingsmannskapet som ble sendt med Hercules-fly fra Bodø. De kommer frem i natt, sier nestkommaderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde.

Må vente

Men norske jagerfly vil ikke bli satt inn i Libya før det er klart hvem som har kommandoen over operasjonen, sier forsvarsminister Grete Faremo.

– Det er avgjørende at vi får på plass et effektivt kommandosystem som gir oss tilstrekkelig innsyn i beslutningsprosesser, mandat og regler for operasjonen. Dette er viktig med tanke på at norsk militærmakt skal anvendes under nasjonal kontroll, sier Faremo (Ap) til NTB.

FN-mandatet som ligger til grunn for flyangrepene mot Libya er klart, men hvem som skal ha kommando over operasjonen var mandag fortsatt uklart. De norske jagerflyene får inntil videre derfor ikke delta i angrepene, men må avvente den politiske tautrekkingen i NATO fra sin nye base på Kreta.

– De har ikke fått orde om å delta. Deltakelse i operasjonen vil måtte avvente ny ordre og forutsetter at kommandosystemet er på plass. Dette vil måtte ta noen dager, sier Faremo.

Forbereder seg psykisk

Brigader Per Egil Rygg

Brigader Per Egil Rygg

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det er de mest erfarne og best kvalifiserte pilotene som nå er på tur til Kreta. Mannskapet har forberedt seg psykisk på oppdraget de nå skal ut på.

– Mannskapet trener på å utøve vold med kampfly over tid, men det er spesielt når det kommer så nært. Derfor har det vært en kort periode i forberedelsesfasen der vi har hatt samtaler, noe mannskapet vil fortsette med seg imellom. Ledelsen forbereder engasjementsregler slik at vi gjør arbeidet for de som skal utføre den spisse enden så lett som mulig, sier Morten Haga Lunde.

Familiene som sitter igjen hjemme blir godt ivaretatt ifølge luftvingsjef, brigader Per Egil Rygg.

– Det er litt spesielt i denne situasjonen fordi vi har hatt veldig kort varsel. De forskjellige familiene har kanskje ikke fått tid til å snakke så mye sammen. Når det er sagt har vi et veletablert hjemmestøtteapparat, og vi vil støtte familiene her hjemme, sier Rygg.

Video Takeoff fra Bodø mandag

Feltprest Trygve Tyreid forteller at familien er stolt.

Usikkerhet rundt basevalg

Det var lenge usikkert hvor den norske styrken skulle stasjoneres. Før avreise ble både Sicilia, Kreta og Sardinia nevnt som mulige steder for en norsk base. Men like etter før klokka 14 mandag ble det klart at de seks norske F-16-flyene skal til Souda Bay-basen på den greske øya Kreta.

– Dette er en dynamisk operasjon. Det er mange fly som går ut og inn fra basene. Vi trodde først vi skulle til Italia i dag tidlig, men Souda Bay er en god base for oss, sier Morten Haga Lunde.

Mannskapet skal så gjøre seg kjent med området og prosedyrer før de kan gå inn i operasjonen. Mannskapet fra Norge er meldt inn i to roller.

– Vi skal håndheve luftterritoriet, men det er lite sannsynlig at det blir luft-til-luft-kamper fordi vi antar at det libyske luftforsvarets fly er mer eller mindre satt ut av spill etter de siste dagenes operasjoner. Luft-til-bakke-operasjoner for å hindre at Gaddafi utøver vold mot egen sivilbefolkning er mer sannsynlig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kan vare i over tre måneder

Med kort mellomrom tok det ene flyet etter det andre av fra Bodø hovedflystasjon i formiddag. Det siste flyet «vinket» med vingene til de mange fremmøtte da det var i lufta før det satte kursen sørover mot Kreta.

Utgangspunktet for den norske styrken er at engasjementet i Libya kan vare i tre måneder, men også dette kan komme til å endre seg.

Oberstløytnant Bård Reidar Solheim (44) som er sjef for de norske styrkene sa til NRK.no søndag at han er forberedt på alt.

– Vi tar med hele verktøykassen, og er beredt på skarpe oppdrag, sier Solheim, som er forberedt på at konflikten i det nordafrikanske landet kan bli langvarig.

Se video fra når seks F-16 forlot Bodø i dag:

Video bebf1ab4-9fdd-4191-9479-1b80ecf90bec.jpg