Hopp til innhold

Norsk styrke venter på fly-ordre

I løpet av uka flyr de norske jagerflyene trolig sine første tokt over Libya. Norske myndigheter jobber med å få de norske flyene under amerikansk kommando.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Luftforsvarets transportfly landet på Kreta rundt klokken tre natt til tirsdag. I løpet av de neste dagene skal de norske soldatene etablere seg på den greske militære flyplassen med seks F 16-jagerfly.

Under amerikansk kommando

Video a648d218-8bb3-4fea-8a0c-e5a859c34a20.jpg

Norske myndigheter jobber med å få de norske flyene under amerikansk kommando. De kan være på vingene før helgen. Det opplyser forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tirsdag.

– Vi er nå i avklaringer med Odyssey Dawn, det vil si operasjonen som koordineres av den amerikanske afrikakommandoen, og jeg tror vi vil ha en avklaring i løpet av veldig kort tid, sier Faremo.

– Det vi er opptatt av er at operasjonsplanene og engasjementsreglene er av en slik art at vi kan slutte oss til dem, og vi har de samme kravene uansett hvilken kommando som kan bli aktuell. Nå er det naturlig å se hen til den amerikanske kommandoen, som er operativ og som kan gi oss en rask bekreftelse, sier Faremo.

Bor på hotell

Eystein Kvarving, pressetalsmann i Luftforsvaret.

Presseoffiser Eystein Kvarving i Luftforsvaret.

Foto: NRK

Norske fly kom til Souda Bay-basen på Kreta i natt, pakket ut utstyr og kom på plass. De bor ikke på militærbasen, men er innkvartert på hotell i den populære feriebyen Chania på Kreta. Mye av det norske utstyret som skal brukes i en luftkrig over Libya, ankommer ikke basen på Kreta før tidligst tirsdag kveld.

– Vi avsluttet arbeidsdagen klokka sju i dag morges, men opptok arbeidet tidlig tirsdag morgen. Fortsatt er det uvisst når styrken er klar til å settes i bruk. Foreløpig vet vi ingenting om når eller hvordan de skal settes inn i operasjonene, sier presseoffiser Eystein Kvarving i Luftforsvaret til NRK.no.

NRK og norske journalister er nektet adgang til flybasen av det greske militæret.

Mye arbeid gjenstår

Fungerende kommunikasjonssjef, Oberst Petter Hallvard Foght Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter er jevnlig i kontakt med mannskapet på Kreta, og forteller om mye jobb og god stemning.

– De er på en base der det ikke er etablert drift av F-16 fra før, så det meste må bygges opp fra bunnen av. Vi må ha med oss alt av utstyr. Vi må bygge opp og få på plass infrastruktur, sier Lindqvist.

Mekanikere, teknikere, kommando- og administrativt personell arbeider nå for fullt for å få basen istand.

– Å få avklart hvilke kommando- og kontrollsystemer man vil ha er det viktigste vi kan få på plass. Alt ved operasjonen er nettverksbasert og skjer raskt med mange nasjoner involvert. Derfor må kommandoen kunne håndtere kommunikasjonen godt, sier Lindqvist.

Koster 70 millioner

Forsvarsminister Grete Faremo sier deltakelsen i Libya-operasjonen vil koste Norge minst 70 millioner kroner.

– Basert på erfaringstall fra lignende operasjoner har vi anslått at deltakelsen vil koste 70 millioner kroner, men dette inkluderer ikke alle kostnader, så vi må komme tilbake til dette, sier Faremo.

Utgiftene vil bli dekket gjennom tilleggsbevilgninger, sier hun.

Video Norske fly på Kreta

I løpet av uka flyr de norske jagerflyene trolig sine første tokt over Libya.