Hopp til innhold

Kari Ann Volden får komme hjem

Etter 15 måneder i India får alenemoren Kari Ann Volden (42) fra Røst komme hjem til Norge med sine statsløse og indiskfødte surrogati-tvillinger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det er Voldens advokat Hilde Guldbakke som bekrefter dette overfor NRK.no i dag. Det skal ha vært hektisk møteaktivitet i UDI går, som endte med at Volden skal ha fått unntak fra regelverket.

– Det er fantastiske nyheter. Dette har jeg ventet på i 15 måneder, sier Kari Ann Volden på en dårlig telefonlinje fra Goa i India til NRK.no.

Hun fikk beskjeden klokka 11 i dag fra sin advokat.

Får papirer

UDI begrunner avgjørelsen med hensynet til utenrikspolitiske forhold:

«Det følger av utlendingsloven § 76 tredje ledd at Justis- og politidepartementet kan instruere om avgjørelsen av enkeltsaker som berører hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Departementet kan, innenfor lovens rammer, ved instruks bestemme hva som skal bli avgjørelsens innhold.

På bakgrunn av instruks fra Justis- og politidepartementet datert 14.04.2011 utsteder utlendingsdirektoratet oppholdstillatelse til Mikael Andreas og Adrian Rene Volden etter utlendingsloven § 7 tredje ledd på grunnlag av utenrikspolitiske hensyn.»

Samfunnsmessige hensyn

Vedtaket er gjort ut fra politiske og samfunnsmessige hensyn, opplyser Voldens advokat til NRK.

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at tvillingene får innreisetillatelse og oppholdstillatelse, og kan dermed bli med Kari Ann hjem til Norge.

Volden visste om møtet i UDI, men ante ikke at det skulle bli en så snarlig løsning.

– Derfor kom nyheten som et sjokk, sier hun til NRK.no.

Volden vet ennå ikke når hun kan sette seg på flyet hjem, fordi det vil ta noe tid å få på plass papirene som trengs for å reise ut av India og komme inn i Norge.
Ambassaden i New Dehli er stengt til over påske, og konsultatet i Mumbai er stengt.

Fanget i india

Kari Ann Volden har siden januar 2010 oppholdt seg i India med sine surrogatfødte tvillinger Mikael og Adrian som har blitt nektet innreise i Norge. Barna er statsløse, og norske myndigheter har nektet å gi dem pass og personnummer.

I dag fredag 15. april får Kari Ann Volden beskjeden hun har ventet så lenge på.

– Jeg er uendelig glad, det er vanskelig å finne ord, sier hun til NRK.no fredag formiddag.

Kari Anns støttespillere jubler også i dag. Se video:

Video Volden kommer hjem

Volden kommer hjem

Fikk barn ved hjelp av donorer

Kari Ann Volden fikk tvillinger i januar 2010 ved hjelp av både eggdonor og sæddonor.

Ifølge norsk lov er det kun kvinnen som føder, som kan være mor. Morskap kan bare overføres ved adopsjon.

Dermed startet en lang prosess med å skaffe barna pass og identitestpapirer. I fjor høst fikk hun et endelig avslag på søknaden om å adoptere de to guttene.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunnet avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn, samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

Stort engasjement

Svært mange har engasjert seg sterkt for at Volden-saken skulle få en lykkelig slutt. Flere stortingspolitikere, Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen, visesanger Halvdan Sivertsen, biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme har krevd at norske myndigheter skulle snu i den betente saken.

– Det er en gledens dag. Jeg er rørt. Det har vært en lang kamp, som vi ikke har ant utfallet av. I kveld skal vi feire på Røst, sier ordfører Arnfinn Ellingsen på Røst.

I tillegg har det folkelige engasjementet vært stort. På Facebook og i lokalmiljøet har det vært innsamlingsaksjoner som har sikret Volden og barna penger til det ufrivillige oppholdet i India.

I Bodø startet Turid Høyersten Holm og flere andre bestemødre en egen innsamlingsaksjon til fordel for Volden og barna. Pengene går til livsopphold, advokathjelp og betjening av huslån.

– Det kan godt hende Volden har gjort noe straffbart, men det har ikke med vår aksjon å gjøre. Den handler om barna, og at barna må ha noen rettigheter. Alle kan få en straff, men da er straffen tilmålt. Her er den ikke tilmålt, den er uendelig, sa Høyersten Holm til NRK i mars.

Saken er den første i sitt slag i Norge. Den gjeldende adopsjonsloven har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne typen.

Huset til Kari Ann Volden

KOMMER HJEM: På Røst står huset til Kari Ann Volden. Snart kommer hun hjem med barna.

Foto: Østein Nygård / NRK

I hele 2010 ble det registrert 17 norske barn som ble født ved hjelp av surrogati ved den norske ambassaden i New Delhi, mens det hittil i år er blitt født ett norsk surrogatbarn hver uke, skriver det nye samfunnsmagasinet Plot.