Hopp til innhold

Politiet går bredt ut for å finne årsaken til dødsulykken

Politiet vurderer å søke med miniubåt etter båten som trolig sank da fire personer omkom i ulykken i Vesterålen skjærtorsdag. I dag var det minnestund på Stokmarkenes.

Trond Olsen og Bella 572 båt

VIL FINNE ÅRSAKEN TIL ULYKKE: Lensmann Trond Olsen i Hadsel vurderer å lete med miniubåt for å finne fritidsbåten, etter at fire personer ble funnet omkommet på Hadselfjorden.

Foto: Bjørn Eide/Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Årsaken til ulykken er fortsatt uviss, og politiet håper ulykkesbåten kan være med på å gi svar.

– Vi ser på mulighetene for å få tak i båten. Vi håper at båten kan bidra til å kaste lys over hva som har skjedd. Foreløpig har vi ingen formening om årsaken til ulykken, sier lensmann Trond Olsen i Hadsel til NTB.

Han sier til NRK at de vil vurdere i løpet av dagen om de skal bruke miniubåt.

Melbu småbåthavn

INGEN MELDING PÅ DÅRLIG VÆR: Like før kl. 15.00 ringte kvinnen til folk på land og fortalte at de var blitt overrasket av store bølger og at de var redde båten skulle kantre. Så ble samtalen brutt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Sterk vind

De fire omkomne dro ut fra Melbu tidlig skjærtorsdag ettermiddag i en 18,5 fot stor fritidsbåt. De skulle over Hadselfjorden til Fiskebøl, en tur som normalt tar 10-15 minutter.

– Det var en god og stabil fritidsbåt med overbygg, men vi kan ikke utelukke at værforholdene har bidratt til ulykken, sier Olsen.

Ifølge lokalbefolkningen skal det ha blåst opp i området på tidspunktet da telefonsamtalen ble brutt, skriver Bladet Vesterålen.

Den 61 år gamle båtføreren skal ha vært godt kjent i området, og været var i utgangspunktet godt. Men kastevinden som brått kom fra øst, beskrives som uvanlig sterk.

Fergekaptein avhørt av politiet

Onsdag ble kaptein Roy Kristiansen på bilferga «Sigrid» innkalt til avhør. Politiet har ingen mistanker om at ferga eller kapteinen har vært innvolvært i ulykken, men mener Kristiansen er den beste til å forklare hvordan vind- og værfoholdene var i området i det aktuelle tidsrommet.

– Når vi gikk fra Melbu, var det frisk bris, det var ikke så mye vind, men det var litt tungsjø, sier Kristiansen.

Det førte til at de gikk med ferga lenger vest, i forhold til sin vanlige rute, for å slippe at ferga skulle rulle for mye i de lange og slake bølgene. Rundt klokken 14.30 var de framme i Fiskebøl og rundt 14.40 la de fra kai. Da hadde vinden ute på Hadselfjorden frisknet på til liten kuling fra sørlig retning.

Så ingenting til fritidsbåten

– Da gikk han hvit ute på fjorden. Vi gikk litt utover mot vest på grunn av tungsjøen som kom inn, for å slippe rullingen, sier han.

– Så dere noe til fritidsbåten?

– Nei, hverken jeg eller matrosen, som er utkikker på brua, så noe til fritisdbåten, sier Kristiansen.

– Var det så høye bølger at den kan ha blitt borte i bølgene?

– Nei, det var ikke så store bølger at båten ikke ville syntes, og vi ville merket om vi hadde vært borti noe. Det var lange slake bølger, med tungsjø fra vest og vind fra sør, sier Kristiansen.

Vil avhøre flere vitner

I løpet av uken vil politiet også avhøre flere vitner som kan ha sett noe i forbindelse med ulykken.

– Vi vil avhøre flere personer de kommende dagene. Vi håper blant annet å kartlegge hva som skjedde i forkant av ulykken, sier lensmannen.

Fire omkomne Hadselfjorden

FRAKTES I LAND: Her bæres de avdøde i land.

Foto: Marius Birkeland, Vesterålen Online

Minnestund på Stokmarknes skole

Politiet har offentliggjort navnene på de fire som omkom i ulykken. Tre av de omkomne var bosatt i Hadsel kommune.

Det var Amphawan Ann Yensutthi (35) fra Thailand, hennes sønn Nirut Yensutthi (11) og Noor Mohammad Jahandar Khan (33) fra Afghanistan. Den fjerde omkomne var Are Johan Larsen (61), bosatt i Tromsø kommune.

Onsdag klokken ti var det minnestund på Hurtigrutens Hus på Stokmarknes for medelevene til den 11 år gamle Nirut Yensutthi, som mistet livet i ulykken.

Funnet fredag

De fire ble meldt savnet sent på kvelden skjærtorsdag, men ble ikke funnet før fredag formiddag. Alle fire hadde flytevester på seg da de ble funnet omkommet med en drøy times mellomrom.

Under redningsaksjonen ble det funnet noen gjenstander drivende som muligens kunne stamme fra båten.

Skal undersøke samtaler til 1881

Før ulykken skjedde snakket de omkomne i mobiltelefon med noen venner og uttrykte bekymring for store bølger da samtalen plutselig ble brutt. Ett av de spørsmålene politiet ønsker svar på, er hvorfor de fire ikke ble meldt savnet før seks timer etter mobilsamtalen.

Det er også ringt til nummeropplysningstjenesten 1881, og politiet vil snakke med kundebehandleren som tok imot samtalen.

  • LES OGSÅ: Vil undersøke telefonsamtalen
    Trond Olsen lensmann Hadsel

    GÅR BREDT UT: Lensmann Trond Olsen sier de går bredt ut for å finne ut hva som er årsaken til at fire personer mistet livet på Hadselfjorden.

    Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK