Hopp til innhold

Fem maskerte menn angrep norsk fotograf i Italia

Bevæpnet med køller og jernstenger gikk fem maskerte menn til angrep på den norske fotografen Øyvind Nyborg Gregersen fra Mo i Rana og tre italienske fugleaktivister.

Ulovlig fangst av trekkfugler i Italia

Trekkfuglene fangs i snarer eller på trebrett brett med sterkt lim.

Foto: Øyvind Nyborg Gregersen

Nyborg Gregersen er engasjert av den tyske organisasjonen Cabs (Committee Against Bird Slaughter) for å dokumentere arbeidet for å bekjempe tjuvjakt på trekkfugler på den italienske øya Ponza. På mandag ble de angrepet av en gruppe på fem maskererte menn.

– Det var et brutalt angrep, sier Nyborg Gregersen til NRK.no.

På dårlig mobillinje forteller han om en spent situasjon. Han er ikke med selv i arbeidet, men er med som fotograf.

Bakholdsangrep

Fugleorganisasjonen Cabs hadde slått leir på øya, og var på tur opp til Piana d'Incenso-platået, da gruppen ble overfalt.

– De lå i skjul og ventet på at vi skulle komme. Plutselig stormet fem maskerte menn med jernstenger og køller fram og gikk til angrep, sier han.

Selv klarte han å komme seg unna. Like heldig var ikke hans italienske ledsagere.

– De tre fikk behandling på sykehus for alvorlige kutt- og slagskader, sier han til NRK.no

Hendelsen har fått mye oppmerksomhet i italienske medier, blant annet skriver GeaPress.org at dette er det siste angrepet på frivillige fugleaktivister på øya, og at spenningen øker mellom krypskytterne på øya og fugleaktivistene. Også nettstedet Agenparl.it skriver om angrepene.

Video Ambulanse hentet fugleaktivistene

En ambulanse fikk hentet tre av fugleaktivistene som ble skadet etter angrepet av fem makserte menn på Øya Ponza utenfor Napoli i Italia.

Fanger og spiser trekkfugl

Den italienske middelhavsøya Ponza er et kjent stoppested for trekkfugler, som hviler ut her før de reiser videre nordover mot Nord-Europa og Norge.

– På denne øya finnes også en lang tradisjon for å sette opp nett for å fange trekkfugler på sin ferd mellom Afrika og Europa. Dette er ulovlig, men ikke alle på øya respekterer dette, sier han.

Ifølge Nyborg Gregersen blir fuglene fanget i store nett og forskjellige typer feller.

– Fellene ser ut som gammeldagse revesakser. Åte lokker fuglene inn, og de kveles. Nå har vi kommet over en ny metode som brukes på andre europeiske øyer. De legger ut lim på greinene ved siden av åten, slik at fuglene blir sittende fast.

Og det er én eneste grunn til at befolkningen på øya fanger trekkfuglene som skal nordover for å hekke.

– De spiser fuglene. På andre øyer blir de jaktet og solgt til restauranter som eksklusiv mat. Det er mange penger å hente på dette. En båt ble stoppet for en tid tilbake med over 4000 fugler, sier Nyborg Gregersen.

Video Fuglefelle

Cabs (Comitee Against Bird Slaughter) dokumenterer tjuvfangst av trekkfugler på øya Ponza i Italia.

Politiet lukker øynene

– De avsidesliggende områdene brukes ofte til slik tjuvjakt. Jaktsesongen er over. Denne øya ligger i ruten til trekkfuglene som skal nordover. De overnatter der for å dra videre senere. Da sitter ofte jegerne klare.

Han sier at det er en bande med 20-30 tjuvjegere som holder på med dette.

– De fleste andre 3.500 innbyggerne på øya vil leve på turisme. Den ulovlige fuglefangsten er ødeleggende for turismen, men innbyggerne er redde for å si sin mening. Krypskytterne er voldelige, og folk har blitt truet med våpen. De siste to årene har tilstanden blitt litt bedre, men gjengen tviholder på området. Politiet kjenner til tjuvjegerne, men de lukker øynene for det.

Han sier saken har fått mye oppmerksomhet i de italienske mediene og at myndighetene nå har tatt tak i saken. Men det skal ikke ha skremt de lokale tjuvjegerne.

– Myndighetene har vært på øya med helikopter, og da hadde en av de lokale jegerne visstnok prøvd å sette fyr på helikopteret.

– Mafiaopplegg

CABS angrepet

Fotografen fra Mo i Rana klarte å komme seg unna. Like heldig var ikke hans italienske ledsagere. F.v. Piero, Antonietta, Cristina og Øyvind N. Gregersen.

Foto: Øyvind Nyborg Gregersen

– Det er nesten som et Sicilia-opplegg med mafia. Det er litt skummelt å gå rundt med kamera. Hvis de ser at vi tar bilder, blir de forbannet. Dette kan brukes som bevis mot den ulovlige jakten.

Han håper at folk på øya selv tar tak i problemet, og forstår hvor ødeleggende dette er for deres renommé, sier Nyborg Gregersen, som reiser fra øya lørdag.

Fortsatt er han litt skjelven etter angrepet.

– Jeg var ikke redd akkurat da det skjedde, men jeg ble skjelven etterpå. Nå vet jeg hvor mye de kan finne på. Nå går vi og venter på at det skal skje igjen. Det er 12 km til nærmeste politistasjon, sier han.

Nyborg Gregersen filmet deler av angrepet.

– Ifølge Cabs-medlemmene er mennene som angrep oss kjente krypskyttere på Ponza, sier han.

To av overfallsmennene ble arrestert, og sitter fortsatt fengslet.
Angrepet fant sted bare noen dager etter et politiraid mot de krypskyttermiljøet på øya.

– En tradisjon i middelhavsområdet

Generalsekretær i Norsk Ornitologisk forening, Kjetil Aadne Solbakken, mener ulovlig vårjakt på fugler er et utbredt problem i middelhavsområdet.

– Vi vet ikke hvor utbredt det er, for det er jo ingen som rapporterer til myndighetene når man jakter ulovlig. Det er jo aktiviteten til fuglevernorganisasjoner og myndigheter som avdekker dette. Det vi vet er at i Middelhavet så er dette noe som stammer fra en gammel tradisjon der man jaktet på trekkfugl om våren, sier Solbakken.

Jakttradisjonen er de senere år blitt forbudt. I Norge er det slik at man jakter fugl på høsten, og det blir satt opp kvoter for jakt på overskuddet av for eksempel fjell- og lirype. Ornitologen mener utbredt tjuvjakt kan få konsekvenser for norske trekkfugler.

– Hvis en norsk hekkefugl blir skutt under vårtrekket i Italia, så vil jo ikke den komme seg hit. Og dersom dette har et visst omfang, og det vet vi jo at det har, så kan det bidra til bestandsnedgang. Og vi ser for enkelte arter at det har konsekvenser, sier Solbakken.

– Heldigvis ikke slik i Norge

Trekkfugl fanget av italienske tjuvfangere

Trekkfuglene brukes til mat, og anses som en delikatesse på mange øyer i Middelhavet.

Foto: Øyvind Nyborg Gregersen

Han har selv opplevd hvordan tjuvjakt foregår på Malta, men mener det ikke finnes lignende problemer i Norge.

– Nei det vil jeg si at vi ikke har. Det finnes ulovlig jakt, men ikke i samme alvorlighetsgrad og av det omfanget vi ser i disse lovløse sonene i forhold til fuglejakt i Middelhavet, det har vi ikke sett i Norge på lang tid, sier Solbakken.

Han er ikke overrasket over det fotografen fra Mo i Rana forteller om at lokale myndigheter lukker øynene for problemet.

– Det er jo ikke uvanlig at også polititjenestemenn enten deltar eller kjenner til disse tingene. Jeg var selv og opplevde disse tingene på øya Malta for et par år siden. Og der var det slik at en stor del av de som jobbet i politiet deltok i ulovlig vårjakt på fugl. Da blir det heller ikke noen håndhevelse av regelverket, og heldigvis er det ikke slik i Norge, sier Solbakken.

Under kan du se en video fra Cabs om deres arbeid.

Denne videoen viser hva The Committee Against Bird Slaughter (CABS) arbeider for. NRK er ikke ansvarlig for eksternt innhold.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.