Hopp til innhold

Pasient døde etter sykehustabbe

Ny sykehusskandale i Nordland. Pasient døde av kreft etter at Helgelandssykehuset i Rana hadde somlet bort prøvesvaret.

Helgelandssykehuset Rana

NY SYKEHUSSKANDALE: Ved sykehuset i Mo i Rana somlet de bort en kreftprøve i 2007. Da prøven ble funnet var det for seint å igangsette helbredende behandling. Helsetilsynet ser alvorlig på saken.

Foto: NRK

Helgelandssykehuset i Rana får kritikk av Helsetilsynet etter at de i 2007 somlet vekk svaret på en kreftprøve.

Rotet vekk kreftprøven

Prøven viste at pasienten skulle hatt behandling umiddelbart. Pasienten døde høsten 2008. Helsetilsynet ser alvorlig på saka.

– Det er klart at dette er et behandlingsforløp som ikke har vært som forventet ved et moderne norsk sykehus, sier saksbehandler Bjørn Jamtli.

Røntgen viste kreft

4. september 2007 fikk pasienten utført ct-røntgen ved sykehuset i Rana som ledd i en utredning av høyt blodtrykk. Svaret fra røntgenlegen viste mulig kreft i en nyre med spredning til en lunge. Men denne beskjeden fikk kvinnen ikke før 9 måneder senere. Trasig, mener pasientombudet i Nordland.

– Ja, veldig tragisk og jeg vil si helt unødvendig. Og det gjør at det blir veldig utforståelig også for pårørende, sier pasientombud Inger Marie Sommerseth.

Kreftbehandling (Illustrasjonsfoto)

KUNNE FÅTT BEHANDLING: Pasientens kreftprøve kom på avveier, og dermed ble ikke behandling satt igang umiddelbart. Høsten 2008 døde pasienten.

Foto: colourbox.com

For sent å behandle

Da kreften ble oppdaget, i juni 2008, var sykdommen kommet for langt til at den lot seg helbrede, og pasienten døde i august samme år. Det er grunn til å tro at pasienten kunne vært reddet med behandling.

– Når pasienten først ble behandlet, da man ble klar over kreftproblematikken, var kreftsykdommen kommet så langt at det ikke gikk an med helbredende behandling, sier Bjørn Jamtli i Helsetilsynet.

På bakgrunn av sakens dokumenter legger Statens helsetilsyn til grunn at utredning og behandling av pasientens kreftsykdom ble mange måneder forsinket på grunn av svikt ved Helgelandssykehuset, Rana. (........) På dette grunnlag mener Statens helsetilsyn at pasienten fikk uforsvarlig helsehjelp ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.

Statens helsetilsyn: "Avslutning av tilsynssak" 4.mars 2011

Systemsvikt

Prøvesvaret ble borte fordi det ble sendt elektronisk og en systemsvikt gjorde at det ikke kom fram til rette vedkommende, og delvis at røntgenlegen var vikar og ikke kjente godt nok til rutinene med også å ringe svaret inn til behandlende lege. Dette har vi sett i flere tilfeller, sier pasientombudet.

– Vi har jo hørt flere slike historier, fra andre sykehus. Hos oss får vi ofte henvendelser om henvisninger som forsvinner og epikriser som forsvinner. Dette er et ganske gjennomgående problem, sier Sommerseth.

Har tatt noen grep

Ingen ved Helgelandssykehuset i Rana var tilgjengelig for kommentar i dag. De fleste av punktene som tilsynet kritiserer er nå retta opp, ifølge Helsetilsynet.

– I denne saka ser det ut som om Helgelandssykehuset har iverksatt de grepene som er nødvendige, sier Jamtli.

Det har vært arbeidet med tiltak som skal kvalitetssikre at prøvesvar/røntgensvar blir identifisert og fulgt innen forsvarlig tid. I etterkant av dette har man utarbeidet en felles prosedyre som er gjeldende alle leger og ikke minst dokumentsenteret(kontortjenesten). .... Prosedyren er tatt i bruk.

Helgelandssykehuset i svarbrev til Helsetilynet