Hopp til innhold

Ny pris til Hamsunsenteret

Hamsunsenteret fikk i dag Statens byggeskikkpris. Bygget har vært mye utskjelt, men nå hylles det igjen.

Blant de syv nominerte byggene til Statens byggeskikkpris var det til slutt Hamsunsenteret som stakk av med prisen.

Stolt

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete delte ut prisen ved Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.

– Nå er det stor jubel. Dette er stort. Byggeskikkprisen er en av de prisene som henger høyest, så jeg er kjempeglad. Dette er noe å være stolt av i Nordland, sier direktør ved Hamsunsenteret, Bodil Børset.

I år var det 90 påmeldte bygg til den prestisjetunge Statens byggeskikkpris.

De syv nominerte byggene var Korsgata 5 i Oslo, Fyrstikkalleen skole i Oslo, studentboligene på Fantoft i Bergen, Rommen skole og kultursenter i Oslo, Rockheim i Trondheim, Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland og Alfaset Krematorium i Oslo.

"Fjerde styggeste bygg"

Hamsunsenteret har blitt mye utskjelt siden bygget stod ferdig i 2009. I fjor arrangerte NRK.no en kåring for å finne Norges styggeste bygg. Der plukket juryen ut bygg de mente var representative for dårlig byggeskikk.

Hamsunsenteret ble blant de ti kandidatene som folk kunne stemme over. Til slutt ble bygget kåret til Norges fjerde styggeste.

Samtidig som Hamsunsenteret har blitt utskjelt, har det også blitt hyllet av mange. Til nå har det blitt fem priser i ulike kåringer.

– Det begynner å bli mange priser nå. Vi må vel henge opp plakettene på veggen snart, sier en stolt Børset.

Bygningen overskrider mange vante forestillinger man har om arkitektur. Den både provoserer og begeistrer gjennom sin sterke, klare og utradisjonelle form, og den finner sin nær sagt naturlige plass mot den dramatiske horisonten av nordlandsnatur.

Juryens begrunnelse

Odd Eriksen

Fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK
– Gjorde rett valg

Det er Nordland fylkeskommune som er byggherre og eier av Hamsunsenteret som kostet 142 millioner kroner å bygge. Av dette kom 32 millioner fra staten og sju millioner fra Hamarøy kommune, mens ulike sponsorer bidro med 12 millioner kroner.

– Dette gjør oss både glad og stolt fordi prisen bekrefter at vi tenkte rett da valget falt på et nyskapende og spennende bygg fra arkitekt Steven Holl. Denne prisen tar vi også som en pris til et Nordland som gjør modige, nyskapende valg, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland.

Hamsunsenteret er et stykke dypt original arkitektur som beveger på mange plan og som oppfyller alle sine funksjoner på en eksepsjonell spennende og annerledes måte.

Juryens begrunnelse

Hamsunsenteret sto ferdig til 150 årsjubileet for forfatteren Knut Hamsuns fødsel i 2009. Selve utstillingen på senteret ble åpnet i 2010.

– Hamsunsenteret rager som et monument over forfatteren Knut Hamsun, men tar også opp personen Hamsuns mindre lyse sider. Utstillingen er en vandring gjennom forfatterens liv, slik blir bygg og utstilling en helhet vi er veldig stolte av i Nordland, sier fylkesråd for kultur og miljø, Marit Tennfjord (SV).

Utstilling

Video Fra åpningen av Hamsunsenteret

VIDEO: Hamsunsenteret åpnet 4. august 2009. Se NRKs reportasje fra dagen etter åpningen. Reporter Dan Henrik Klausen.

Alle byggene som var nominerte til Statens byggeskikkpris er representert på en utstilling som åpnet på Norsk Design- og Arkitektursenter etter prisutdelingen.

Husbanken inviterer etter dette til en fagdag om byggeskikk, arkitektur og estetikk samme sted.

Hva synes du om at Hamsunsenteret har fått nok en pris?

Hamsunsenteret forbereder seg til mulig pris

SPENNING: Museumskonsulent Arne André Solvang, Direktør Bodil Børset, Publikumsvert Vera Danielsen Lindbach og konservator Alvhild Dvergsdal, stod klar med sjampanjen i 5.etasje i Hamsunsenteret, i fall de skulle stikke av med Byggeskikkprisen 2011.

Foto: Hamsunsenteret