Hopp til innhold

Ber folk sikre verdier på bakken

Nordland og Troms må kunne vente seg mer flom enn først varslet. Rådmannen i Hattfjelldal ber folk i utsatte områder om å sikre verdier på bakken.

Flom stenger flyplass

RULLEBANEN I HEMAVAN: I Sverige har flommen allerede rammet hardt. Her rullebanen ved flyplassen i Hemavan.

Foto: Frank Nygård/NRK

Norges vassdrag- og energidirektorat, NVE, har utvidet flomvarselet som ble sendt ut på mandag.

Må sikre verdier

I Hattfjelldal forbereder de seg på flom.

– NVE har sent ut varsel om flom i sentrum av bygda vår. De som holder til på nersia av flyplassen , som Arbor-fabrikkene, bør sikre verdier på bakken, sier rådmann i Hattfjelldal, Bent Øvreby.

Husker flommen i 1995

Det er det varme været som gjør at NVE nå utvider varselet og går fra å anta 5-årsflom, til å be nordlendinger vente seg nivåer opp mot 10 og 20.årsflom.

– Da steg elvene så mye at vannet gikk over flyplassen og inn mot den nye riksveien og videre mot sentrum. I dag ser vi at elva er stor, og det skal ikke så mye mer smelting til før elva krabber inn over jordene, rapporterer råmannen fra Hattfjelldal.

Allerede mye vann

– Det er allerede stor vannføring og flom i flere elver i både Nordland og Troms, samtidig som det er varslet veldig varmt vær i både Nordland og Troms.

Varselet gjelder for indre og høyereliggende strøk av Troms, Nordland og ytre og høyereliggende strøk av Finnmark, opplyser NVE på sine hjemmesider. Her er det ventet varmt vær de nærmeste dagene, også i høyfjellet.

– Derfor må man regne med at i de områdene det fortsatt ligger mye snø, vil det komme store vannføringer, sier Erik Holmkvist, vakthavende hydrolog ved NVE`s flomvarslingstjeneste.

Flom stenger flyplass

FLYTER PÅ FLYPLASS: I Hemavan i Sverige har flommen lagt den lokale flyplassen under vann.

Foto: Frank Nygård/NRK

Ferieparadis oversvømt

I tillegg til flomvarslet i Nordland, er også Helgelendingenes ferieparadis oversvømt.

Daglig leder ved motellet Trolltunet i Hemavan, Stig Strand, har fått store mengder vann inn på motellets eiendom.

– Vannet ser ut til å være i tilbakegang, men nå frykter vi regn, sier Strand. Men så langt er værvarslingene til Strands favør.

Hemavan Stig Strand

DRIVER OVERNATTINGSTED: Stig Strand, daglig leder ved Trolltunet i Hemavan, sier vannet er i tilbakegangen, men frykter regnbyger.

Foto: Frank Nygård

Mange nordlendinger eier hytter i Hemavan, men Strand tror ikke det skal være noen fare for at disse blir berørt av flommen.

Fare får skred

Holmkvist sier vannføringen generelt var større under flommen i fjor vår, da det også var svært varmt og enda mer snø i fjellene enn i år. Likevel vil det enkelte steder bli mer flom i år.

– Enkelte steder blir det mer flom i år, som for eksempel i Vefsn.

Han sier det i Nordland i hovedsak er vassdragene som ligger mot Sverige som vil få den høyeste vannføringen, mens det i Troms er vassdragene som ligger lenger ut mot kysten som blir hardest rammet.

I tillegg til flomvarselet, vil kombinasjonen av varme, noe nedbør og kraftig snøsmelting medføre økt fare for løsmasseskred. Dette gjelder i hovedsak indre og høyereliggende strøk.

Flom Tustervatnet

TATT AV FLOMMEN: Mandag slo flommen opp rørene til et minikraftverk, noe som førte til stor skade på veien inn til Tustervatnet.

Foto: Frank Nygård

Ber folk sikre eiendelene sine

Mandag ble E39 ved Tustervatnet i Hemnes stengt på grunn av flom. NVE advarer om at flere veier kan bli stengt i løpet av de nærmeste dagene.

– Konsekvenser er vanskelig å vite i detalj, men det kan føre til flere stengte veier, graving og elveløp som ikke oppfører seg som normalt. Derfor skal man være forsiktig med å bevege seg i nærheten av de flomstore vassdragene.

I tillegg ber Holmkvist folk om å sikre eiendelene sine før flommen slår inn for fullt.

– Bor man utsatt til bør man ta sine forhåndsregler og sikre det man kan.

Flom Tustervatnet hemnes

STENGTE VEIER: Én av konsekvensene av flommen, kan bli flere stengte veier. Her ved Tustervatnet.

Foto: Frank Nygård

I Hattfjelldal har de flommen i 1995 i friskt minne.