Hopp til innhold

Soler seg i Hurtigruten, lar «Finnmarken» forfalle

Hurtigruta bejubles langs kysten og på TV - men Hurtigrutemuseet går fortsatt en uviss framtid i møte.

Gamle Finnmarken

Museumsskipet «Gamle Finnmarken» trenger 100 millioner kroner til et overbygg

Foto: NRK

Hurtigruta går i disse dager sin seiersgang langs kysten, og på direktesendt TV. Men på Stokmarknes gjør pengemangelen at Hurtigrutemuseet fortsatt går en usikker framtid i møte.

100 millioner

Museumsskipet «Gamle Finnmarken» trenger 100 millioner kroner til et overbygg, men i Kulturdepartementet har man ikke penger til overs.

LES OGSÅ:

På Stokmarknes i Vesterålen står nemlig Norges største museumsgjenstand, et hurtigruteskip fra 1956, som har forfalt gjennom en årrekke og derfor trenger et skikkelig overbygg.

– Staten har ikke vist noen særlig interesse for å ta vare på den delen av kystkulturen gjennom museet vårt. Vi får jo null i støtte fra staten, sier styreleder for Hurtigrutemuseet, Sten Magne Engen.

Sten Magne Engen, styreleder Hurtigrutemuseet

Sten Magne Engen, styreleder Hurtigrutemuseet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK
Spleiselag

Også kultur - og næringssjef i Hadsel, Kari Ann Olsen Lind, er skuffet over at staten ikke vil bidra med 60 millioner i et spleiselag på til sammen 100 millioner kroner.

– Ja, Kulturdepartementet sier de kan være på å støtte med en tredjedel, men da må vi søke på de ordinære midlene som de har til kulturbygg.

Hadsel kommune er i ferd med å kjøpe trekantbygget inntil gamle "Finnmarken", og museumsdelen skal flyttes dit. Og kultursjefen i kommunen velger nå å se framover.

– Kommunen har nå bestemt seg for å kjøpe hele Hurtigrutens hus, inklusivt trekantbygget som er 1000 kvadratmeter og har en verdi på rundt 20 millioner. Nordland fylkeskommune har et vedtak på at de kan gå inn med 20 millioner i en større løsning, men det blir ikke den store løsningen nå. Nå må vi finne en mellomløsning som vi tror vil gjøre Hurtigrutemuseet mer attraktivt og slik vi tror våre gjester vil ha det, sier Lind.

Seersuksess

Innseilingen og anløp av Ørnes i formiddag

FOLKEFEST: NRKs direktesendte TV-seilas har blitt en folkefest.

Foto: Connie Slettan Olsen/Meløy kommune

NRK sender i fem og et halvt døgn fra det som blir kalt «verdens vakreste sjøreise». Det har hittil vist seg å bli en stor folkefest.

Mens folk samles på skjær, holmer og kaier langs hele kysten, er det også tusenvis som hilser «MS Nordnorge» i båt.

LES OGSÅ:

Over 2,5 millioner nordmenn var innom Hurtigruten i løpet av helgen og gjør dermed NRK2 til Norges aller største kanal i helgen med en markedsandel på 35 prosent.

Både langs kysten og på sosiale medier engasjerer folk seg på en måte som gjør tv-sendingen til en nasjonal folkefest og en mediehistorisk begivenhet.

Og i Hadsel velger kultur og -næringssjef Kari Ann Olsen Lind å tenke nytt. Kanskje får hun 20 millioner fra staten, og da blir det likevel 60 millioner til å gjøre museet mer attraktivt.