Hopp til innhold

Bygd uten internett i fem dager - Telenor finner ikke feilen

Den lille bygda Lurøy på Helgeland har ikke hatt internett på fem dager. Telenor sliter med å finne feilen og i mellomtiden må det lokale næringslivet improvisere.

Joker-butikk i Lurøy

Mathias Østrem, Martine Østrem og Ann Iren Hilstad har travle dager hos Joker på Lurøy. For øyeblikket kan kundene kun betale med kontanter.

Foto: Knut Sandvær

Rundt 300 internettbrukere har vært uten internett siden fredag morgen. Det har gitt store problemer for butikker, bensinstasjon og lokale næringsdrivende.

På den lokale Joker-butikken er det nå bare mulig å betale kontant og fortvilte turister må snu i døra.

Også for Knut Sandvær som leder bilverkstedet Kvina Auto, er situasjonen håpløs.

– Dette er jo helt forferdelig. Vi kan nesten ikke gjøre noen ting, og må bruke penn og papir for å notere regnskap. Vi er jo nødt til å være på internett for å kunne bruke kjøretøydata og skrive regnskapsprogram. Når ikke nettet er oppe og går, er det fint lite vi kan gjøre, forteller han oppgitt.

Økonomiske konsekvenser

De økonomiske konsekvensene blir også store i bygda med 330 innbyggere.

– Vi får ikke skrevet en eneste regning og det blir jo et voldsomt merarbeid når vi får igjen nettet.

Sandvær driver også en bensinstasjon. Problemene er ikke mindre der. Han får ikke startet pumpene.

– Vi har ikke tappet en dråpe bensin siden fredag. Turistene står her og vet ikke sine arme råd. Vi må bare sende dem av gårde, og krysse fingrene for at de har nok på tanken til å komme seg til neste bensinstasjon, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Knut Sandvær på Lurøy

Uten tilgang til internett kan ikke Knut Sandvær åpne bensinpumpene. Han må derfor sende av gårde bilister med nesten tom tank.

Foto: Privat

Telenor finner ikke feilen

Det er Telenor som står ansvarlig for nettet i Lurøy og de forstår ikke hva som er feil.

– Etter at vi fikk inn feilmeldinger har det vært jobbet kontinuerlig siden søndag. Det har dessverre tatt lang tid. Grunnen til det, er at dette er en særdeles komplisert sak. Ingen av tiltakene vi har forsøkt hittil har reparert feilen, sier informasjonsjef i Telenor Knut Sollied.

Han tør ikke love noe om når nettet eventuelt er tilbake.

– Nå prøver vi et siste tiltak, som vi håper skal få dette på lufta. Vi venter på en ny del og foreløpig har vi satt en rettetid til klokken 18.00, sier Sollied.

– Men jeg kan ikke garantere at dette vil ordne seg. Når vi ser på historien, hvor retting har blitt utført og det likevel ikke blir riktig, kan man ikke garantere noe som helst.

– De har fått mye kjeft

I mellomtiden er innbyggerne fortvilet over situasjonen. Telenor har ingen høy stjerne på Lurøy.

– Dette er svært beklagelig av Telenor. Vi ringer og ringer, men får ikke noe klart svar. Hun stakkars dama på sentraltbordet har nok fått grusomt mye kjeft, sier Sandvær som også setter ting i perspektiv:

– Hele Norge roper ut når mobilnettet er nede noen timer, men her har vi ikke hatt internett på fem dager. Det er helt krise.

Krise i Telenor

For Telenor har de siste par ukene vært alt annet enn trivelig. Først falt mobilnettet i store deler av landet sammen. Det førte til oppvaskmøter og et kraftig oppgjør med ledelsen.

Tirsdag koblet Telenor ut fasttelefoner og mobilnettet i Bindal i Nordland, uten å varsle nødetatene. Og nå sliter de altså med å skaffe internett til innbyggerne på Lurøy.

– Når sånne problemer fører til sånne konsekvenser som de opplever på Lurøy, er det ikke mer å si enn at det er beklagelig, sier informasjonsjef Sollied.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.