Hopp til innhold

Vasker hendene i sju minutter før hver operasjon

Ekstremvask av hendene skal bidra til å berge liv og gi færre skader på Nordlandssykehuset.

Operasjonssykepleier Lene Majgaard ved Nordlandssykehuset

HÅNDVASK: Operasjonssykepleier Lene Majgaard på Kirurgisk avdeling på Nordlandssykehuset vasker hendene i seks sju minutter før hver operasjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Operasjonssykepleier Lene Majgaard på Kirurgisk avdeling på Nordlandssykehuset vasker hendene i seks-sju minutter før hver operasjon.

– Jeg vasker hendene i tre omganger. Først helt opp til albuen. Andre gang til midt på armen, og siste gang hendene opp til håndleddet, forteller hun til NRK.no.

Sykehus i hardt vær

Nordlandssykehuset har flere ganger det siste året vært i hardt vær, som følge av den såkalte kirurgiskandalen der organer ble fjernet unødig fra sykehusets pasienter.

I juli i fjor gikk daværende sykehusdirektør Eivind Solheim av som sykehusdirektør etter flere operasjoner som ikke skulle vært gjennomført.

Mandag denne uka fikk sykehuset skryt av helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for alle tiltakene som er gjennomført for å bedre sikkerheten.

Sjekkliste for håndvask på Nordlandssykehuset

Her er sjekklisten for håndvask.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ny kampanje

Fire av ti nordmenn har enten opplevd en skadelig hendelse i helsetjenesten selv, eller har familiemedlemmer som har det, ifølge en ny undersøkelse, som er utført av TNS Gallup i samarbeid med Forbrukerrådet og Nasjonalt kunnskapssenter.

Undersøkelsen viser også at så mange som 23 prosent av de spurte mener det er «veldig eller ganske sannsynlig» å bli skadd under behandling på norske sykehus.

Regjeringen satte i fjor i gang en kampanje for å bedre pasientsikkerheten, og et av pilotsykehusene er Nordlandsykehuset i Bodø.

Tusjer riktig kne

Som en del av sykehusets tiltaksliste på 10 punkter for pasientsikkerhets- og kvalitetsarbeid har Nordlandssykehuset tatt i bruk en sjekkliste for trygg kirurgi.

Hensikten med innføringen av sjekklisten, som er laget av Verdens helseorganisasjon, er å redusere sykelighet og dødelighet etter kirurgiske inngrep.

Therese Eriksen og kirurg Daniel Bastian ved Nordlandssykehuset

PIL PÅ KNEET: Therese Eriksen og kirurg Daniel Bastian diskuterer den forestående operasjonen ved Nordlandssykehuset.

Foto: NRK

Inne på operasjonssalen venter pasient Therese Eriksen, som skal fjerne en leddhinnefold i kneet. På det riktige kneet lyser en stor svart pil.

– Så vet de hvilket kne de skal operere. Det er betryggende, smiler hun.

Feil kan skje

For det kan skje feil. Det opplevde Irene Pettersen da legene ved Tromsø Private Sykehus opererte feil kne til Alta-keeperen.

Ledelsen ved Nordlandssykehuset mener man kan unngå slike feiloperasjoner med sjekklister.

– Denne sjekklisten har som ett av mange formål å påse at man opererer riktig side. Vi har nettopp sett et eksempel i media på at en pasient ble operert på feil side. Hadde sjekklisten vært brukt riktig, ville dette kunne vært unngått, sier medisinsk direktør Barthold Vohnen.

40 prosent færre skader

Nordlandssykehuset

Når Therese Eriksen nå skal opereres er Nordlandssykehuset pilotsykehus for å bli bedre på pasientsikkerhet. Og når Therese Eriksen skal opereres bruker sykepleiere og leger nå sjekklister på operasjonstuen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mens Therese Eriksen ligger i narkose kontrolleres alt en ekstra gang. Bruk av sjekklister før, under og etter operasjon har gitt gode resultater.

– Internasjonalt har vi sett en reduksjon på 40 prosent når det gjelder skader og dødsfall ved kirurgiske inngrep, sier Vohnen.

Ledelsen ved Nordlandssykehuset mener at sjekklistene nå bør innføres på alle sykehus i Norge.

– Jeg synes det er en selvfølge at listene tas i bruk. Jeg er litt overrasket over at det er store institusjoner som fortsatt ikke bruker dem.

Med sjekkliste i bruk gikk kneoperasjonen som planlagt.

– Jeg fikk god informasjon underveis, og jeg visste hele tiden hva som foregikk, sier hun.