Hopp til innhold

Tårevått gjensyn med ungdommene

Det var stor gjensynsglede da seks ungdommer som var på AUFs leir på Utøya landet på flyplassen i Mo i Rana sent i går kveld.

Gjensyn Rana

LANDET: Flyet som fylkeskommunene i Nord-Norge leide inn, landet i natt i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

Få minutter før Widerøes fly med seks av ungdommene fra Nordland landet var det spent stemning i ankomsthallen. På flyplassen ventet foreldre og andre pårørende som hadde fulgt skuddramaet time for time på TV skjermen.

Undis Pedersen

Undis Pedersen

Foto: Frank Nygård / NRK

Blant de var bestemor Undis Pedersen og bestefar Ørjan Adolfsen som ventet på barnebarnet Lars Jørgen.

– Jeg er forferdelig glad, og vi kan prise oss lykkelig for at det har gått bra. Dette blir sterkt, sier Undis Pedersen.

Et tungt døgn

Det siste døgnet har vært preget av sorg og lettelse.

– Det har vært ufattelig. I starten trodde jeg ikke det var sant. Vi satt oppe til klokken var ett på fredag og fulgte med. Å våkne opp til at 84 var drept, var forferdelig. Det var ubeskrivelig å tenke på oddsen for at barnebarnet vårt var en av dem, sier hun.

Ørjan Adolfsen

Ørjan Adolfsen

Foto: Frank Nygård / NRK

Familien fikk kontakt med gutten da han gjemte seg mellom steinene i fjæra.

– Det var vanskelig å oppfatte alt, men han fortalte at han gjemte seg og at han ikke turte å puste. Heldigvis ble han ikke funnet av gjerningsmannen, sier Ørjan Adolfsen.

Håper å snakke sammen

Fire ungdommer fra Rana, og to fra Vefsn kom med flyet. Alle som en måtte rømme unna drapsmannen, og hver har sin historie om dramaet som utspant seg på Utøya.

– Det er helt på tryne at ungene skal oppleve noe slikt, sier Adolfsen frustrert.

Han tror tiden fremover blir utfordrende.

– Jeg vet ikke hvordan han kommer til å reagere på dette. Ikke hvordan vi vil reagere heller, men vi håper å kunne snakke sammen, sier bestefaren.

Påvirker lokalsamfunnet

Både I Vefsn og Rana har kommunene et eget kriseteam som skal ta seg av ungdommene de neste dagene.

– Den hendelsen som har skjedd vil påvirke hele samfunnet vårt i lang tid fremover. Det er tungt å tenke på at ei jente fra Vefsn ennå er savnet. Det er en tragisk hendelse, sier ordfører i Vefsn Jann-Arne Løvdahl (Ap).

Gjensynsgleden var stor, men nå starter arbeidet med å fordøye inntrykkene av dramaet som ungdommene har opplevd. Bestemor Undis Pedersen har en klar oppfatning av hva som kan hjelpe for å få tankene bort fra dramatikken et lite sekund.

– I kveld blir det jordbær med fløte, sier hun.