Hopp til innhold

– Rotenonbehandling vil drepe livet i Vefsna

Kurt Oddekalv reiser selv til Vefsna for å forhindre rotenonbehandling i elva. – Jeg vil ikke si offentlig hva jeg kommer til å gjøre, sier miljøaktivisten.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv er ikke ukjent med konfrontasjoner med politiet. Han er beredt til å gå til aksjon dersom Vefsna blir rotenonbehandlet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Leder for Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddkalv, er rasende og mener Direktoratet for naturforvaltning lurer grunneierne ved å innføre rotenonbehandling for å få bukt med lakselusen i Vefsna-elva.

– Myndighetene fortsetter med dette idiottullet, mens grunneierne står igjen som den desiderte taperen. Grunneierne forstår ikke at elva kan bli stengt i 20 år, mens de venter på at direktoratet skal finne en ny metode for å løse problemene, sier Oddekalv.

Lover å tilkalle politiet

Direktoratet for naturforvaltning er helt uenig med Oddekalv.

– Hvor Oddekalv har de tallene fra har jeg ingen anelse om. Etter behandlingen vil vi sette ut fisk, og i den perioden er det viktig med begrenset fiske, slik at vi får sikret bestanden. Etter fem år håper vi at vassdragene skal kunne friskmeldes og at fisket kan gjennopptas, sier Helge Dyrendal i Direktoratet for naturforvaltning.

Dyrendal mener en behandling også vil være i grunneiernes interesse.

Helge Dyrendal

Helge Dyrebdal mener rotenonbehandling er eneste nåværende løsning for gyroproblemer i Vefsna.

Foto: Privat

– Grunneierne vil tape store summer hvis det blir påvist gyro. I lokalsamfunnene ved elvene Namsen og Gaula vil tapene være mellom femti og hundre millioner kroner i året, sier han.

Hvis Oddekalv skulle dukke opp på Helgeland, lover Dyrendal mottiltak.

– Hvis Oddekalv vil forhindre lovlig rotenonbehandling, så vil vi tilkalle politet, sier han.

– Naturen ordner opp

– Rontenon er en forhistorisk måte å bli kvitt en parasitt som har vært der i tusener av år. Man bruker en haug av kjemikalier som vi finner i bensin og utrydder mer eller mindre alt liv, mener Oddekalv.

I steden for rotenonbehandling, mener Oddekalv at naturen selv kan ordne opp.

– Får elvene være i fred og vi lar arter blir resistente, kan vi avle videre med disse laksene. Vi står overfor en økologisk katastrofe der rontenon brukes, fastslår Oddekalv.

Igjen er naturdirektoratet uenig med Oddekalv.

– Gyrosmitte dreper omtrent 90 prosent av lakseyngelen i Vefsna og elva ligger som en potensiell smittebombe for nærliggende elver. Rotenon er den eneste nåværende behandlingen som funker, svarer Helge Dyrendal fra direktoratet for naturforvaltning.