Hopp til innhold

Dårlig bredbånddekning i Nordland

I Nordland mangler nesten halvparten av kommunene tilbud om raskt bredbånd.

Bredbånd

I Nordland fylke alene mangler nesten halvparten av kommunene et tilbud om raskt bredbånd.

Foto: Scanpix

Mens 62 prosent av befolkningen i Norge kan skaffe seg bredbånd med høy nedlastingshastighet, er det fortsatt 81 landkommuner som ikke har raskt bredbånd.

I Nordland fylke alene mangler nesten halvparten av kommunene et slikt tilbud, skriver Nationen.

Tallene kommer fram i rapporten Bredbåndsdekningen 2011 som konsulentselskapet Nexia har utarbeidet på oppdrag fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

– Fraflyttinga vil øke

– Fraflytting fra distriktene vil øke dersom regjeringa ikke tar bredbåndsatsinga på alvor. Det er kritisk infrastruktur for svært mange bedrifter i distriktene, sier Lars Myraune (H) i transport- og kommunikasjonskomiteen til avisen.

Som høyhastighet regnes bredbånd med mer enn 25 Mbit per sekund i nedlastingskapasitet.

Nexia-rapporten viser at det er dårlig dekning også i mange andre kommuner, og at tendensen er at tilbudet blir dårligere jo lenger ut på bygda man kommer.

– Må ha høy hastighet

Næringsråd Arve Knutsen (KrF) i Nordland fylkeskommune er overrasket over tallene.

– Bredbånd er vår tids infrastrukturprosjekt. Det har vi innsett og bestemt oss for at hvis noen vurderer å flytte hit, må de ha et tilbud om bredbånd med høy hastighet, sier han.

Ifølge Knutsen har Nordland fylkeskommune, kraftselskapene og næringslivet begynt å bygge «Svartisfiberen» fra Bjerkvik til grensa mot Nord-Trøndelag. Den vil være ferdig i 2013-2014 og koster 100 millioner.