Hopp til innhold

Venter lite drahjelp i kommunene

En rekke nyvalgte ordførere får nå et stramt statsbudsjett i fanget.

Statsbudsjettet

Mange vil trolig bli skuffet når finansminister Sigbjørn Johnsen etter alt å dømme legger frem et stramt statsbudsjett i Stortinget torsdag klokka 10.00.

Foto: Berit Roald, Scanpix/NRK/Høyre

I Norge er det totalt 51 kommuner på den såkalte Robek-lista over kommuner med dårlig økonomi. Av disse ligger hele ti kommuner i Nordland.

Tøff tid i møte

Kommunene i Nordland som sliter mest økonomisk, forventer seg ikke noen økonomisk drahjelp i forslaget til statsbudsjett - som blir lagt fram i dag.

– Vi er litt forberedt på det, men det blir en utfordring. Narvik har en trang økonomi takket være overforbruk, og vi har ikke mye handlingsrom, sier den nye ordføreren i Narvik, Tore Nysæter fra Høyre.

Narvik kommune har en gjeld på rundt 800 millioner kroner.

Lite hjelp å hente i statsbudsjettet

En ringerunde NRK har gjort, viser at ordførerne ikke venter seg noen gavepakke når statsbudsjettet legges fram klokken ti i dag. Arbeiderpartiordfører i Hamarøy kommmune, Rolf Steffensen, tror ikke han vil få hjelp til å rette på kommunens skakkjørte økonomi.

– Min umiddelbare tanke er at dette blir en utfordring for kommunene, og særlig for de små, sier Steffensen.

I Lødingen kommune er partitoppen i Høyre, Anita Marthinussen ny ordfører. Hun mener at lite penger fra staten vil gi henne en utfordring i tiden framover.

– Vi må få penger til de oppgavene kommunene blir tillagt. Det blir en utfordring som ordfører, sier hun.

– Et politisk spill

I Narvik synes den kommende ordføreren det er betenkelig at handlingsrommet til kommunene skal bli trangere, og har formening om at årsaken til dette er det politiske spillet.

– Det er nå det er greit for dem å gjøre kutt, så kan de fremstå som snille og greie med nye bevilgninger når valget i 2013 nærmer seg, sier Tore Nysæter.

9 milliarder mer til kommunene

Allerede i mai i år la kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ut en melding om at kommunene kan vente seg en større del av statens pengesekk neste år.

Statsråden sa at kommunene kommer til å få en inntektsøkning på mellom 5 og 6 milliarder kroner. Rundt 4 milliarder av disse kronene skal være økning i frie inntekter.

Etter det NRK vet blir inntektsøkningen nærmere 5 enn 6 milliarder.

Samtidig skal kommunene få rundt 5 milliarder kroner til nye oppgaver i forbindelse med nye oppgaver når den såkalte samhandlingsreformen implementeres fra nyttår.

Video Narvik venter på statsbudsjettet

VIDEO: I den gjeldstyngede terrakommunen Narvik ventet man i dag i spenning på fremlegginga statsbudsjettet. Det nye borgerlige styret overtar en gjeld på rundt 800 millioner kroner.