Hopp til innhold

Dette betyr budsjettet for Nordland

Regjeringen åpner for start både med Veipakke Helgeland og Hålogalandsbrua nord for Narvik nerste år. Også universitetet og høgskolene, kartlegging av havbunnen, seismikk, oljevernberedskap blir styrket i neste års statsbudsjett.

Stoltenberg åpnet Universitetet i Nordland

Det blir flere studenter i Nordland neste år. Her fra åpningen av Universitetet i Nordland.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Regjeringen vil gi 5,7 millioner kroner for å videreføre og trappe opp med nye kull for de studieplassene som ble tildelt i 2009 og 2011 ved Universitetet i Nordland. Det gir en økning på 65 studieplasser fra 2011 til 2012. Totalt foreslås en bevilgning på 480,8 millioner kroner til universitetet.

Samtidig vil regjeringen gi 171 millioner kroner til Høgskolen i Narvik. Totalt foreslås en bevilgning på 112 millioner kroner til høgskolen i Nesna.

Veipakke Helgeland

Innenfor samferdsel, så får Nord-Norge ei økning på 15,6 prosent mot 11,5 i fjor.

– I Nordland er det de store prosjektene som allerede er i gang som viderføres, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak i Statens Vegvesen.

Det største prosjektet er riksvei 80 inn mot Bodø med Tverlandsbrua.

– Her skal vi ha en anleggvirksomhet på rundt 200 millioner kroner. I tillegg har vi et betydelig rassikringsprosjekt i Vest-Lofoten på rundt 120 millioner koroner. Vi er også fornøyd med at vi skal bruke 75 millioner på å utbedre Korgjelltunnelen og Umskardtunnelen, sier Naimak.

Det er ikke satt av penger til veipakke Helgeland, og det kommer av at prosjektene først skal godkjennes formelt av Stortinget.

– Statsbudsjettet for neste år gir oss de midlene som skal til for at vi skal kunne jobbe rasjonelt med de større prosjektene. Samtidig ser det ut til at vi i løpet av neste år endelig kan komme i gang med byggestart på Hålogalandsbrua og forhåpentligvis også Vegpakke Helgeland, sier Naimak.

Men prosjektet E6 Majavatn i Grane kommune foreslår regjerignen blir fullfinansiert i 2012.

Hålogalandsbrua

Rombaksbrua

Utbygging av brua over Rombaken kan bli påbegynt til neste år.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Regjeringa holder også igjen på penger til Hålogalandsbrua på E6 nord for Narvik. I budsjettforslaget vises det til at det er lokalpolitisk tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansering av utbyggingen av brua over Rombaken.

I statsbudsjettet for 2012 sier regjeringen at forutsatt at det blir bompengefinansiering, kan det være mulig med anleggsstart i 2012.

– Prosjektet blir gjennomført, men med penger fra lån. Først på et senere tidspunkt kommer staten inn med penger, opplyser veisjef Torbjørn Naimak til NRK.no.

Forsvaret

Aktiviteten ved Bodø hovedflystasjon og på Andøya flystasjon videreføres. Det var før budsjettet ble lagt fram usikkerhet om Sør-Hålogaland Heimevernsdistrikt 14 på Drevjamoen, men de får også drive videre.

Nordland fylkeskommune får samme vekst som resten av landet, noe gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget, Sonja Steen, er godt fornøyd med.

– Jeg synes framtidsutsiktene ser veldig lyse ut for Nordland. Næringslivet i fylket er i vekst. I tillegg er vi er gode på utdanning og kultur. Det gir utslag på statsbudsjettet.

Her følger punktvis regjeringens forslag til tiltak i Nordland:

  • Regjeringen vil styrke politiet. I 2007 og 2008 ble det tatt opp 432 studenter ved Politihøgskolen. I 2009 ble opptaket økt til 552 studenter, og fra 2010 har opptaket vært på 720 studenter. Dette høye opptaket videreføres også i 2012. Politiutdanningen foregår i Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.

Kystvakten

  • Sjefen for Kystvakten med tilhørende stabsfunksjoner er nå samlokalisert med én samlet kystvaktledelse på Sortland. En felles kystvaktledelse på Sortland legger til rette for synergier innenfor operative, administrative og økonomiske områder. Dette vil gi en mer effektiv ledelsesstruktur der kystvaktfaglige råd og beslutninger kan foretas i et sterkt faglig miljø, og
    bidra til Regjeringens satsing i nordområdene.

Ramsund

  • Marinejegerkommandoens avdeling for styrkeproduksjon med tilhørende stabs- og støtteelement videreføres ved Ramsund orlogsstasjon. I Ramsund har forurensning på land lekket ut i sjøen. Kildene er dels fjernet og dels sikret mot videre utlekking. I 2012 skal forurensede bunnsedimenter i sjøen fjernes. Regjeringen foreslår å bevilge 70,0 millioner kroner til formålet i 2012.

Forsvaret

  • Ved Bodø hovedflystasjon vil virksomheten knyttet til kampfly og luftvern videreføres, og redningshelikoptertjenesten vil videreføre døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege.
  • Forsvarets operative hovedkvarter videreføres på Reitan.
  • Aktiviteten ved Andøya flystasjon videreføres i 2012.
  • Sør-Hålogaland heimevernsdistrikt 14 videreføres ved Drevjamoen.
  • Troms heimevernsdistrikt 16 og Bjerkvik tekniske verksted videreføres i Bjerkvik.
  • Det vil gjennomføres tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Nordland med målsetting om å redusere energiforbruket med 15 prosent. Regjeringen foreslår å bruke 13,5 millioner kroner på slike tiltak i 2012.
  • Regjeringen foreslår å bruke ca. 150 millioner kroner til pågående byggeprosjekter i Nordland i 2012. Investeringene i Nordland gjennomføres i hovedsak i Bodø-området og i Ramsund. I
    Bodø gjennomføres det investeringer for å bedre boforholdene for Forsvarets ansatte, noe som er viktig for å rekruttere og beholde godt kvalifisert personell. Det gjennomføres også investeringer for å opprettholde tilstrekkelig kvalitet på banedekket på Bodø
    hovedflystasjonen. Forsvarsdepartementet godkjente i september 2011 et prosjekt for å oppgradere skytefeltet i Ramsund, og prosjektet vil bli videreført i 2012.
  • I Nordland gjennomføres det nye tiltak i Bodin leir, i Bjerkvik, og på Andøya. Totalt foreslår regjeringen å bruke om lag 40,0 millioner kroner på ENØK-tiltak i fylket i 2012. Tiltakene er til sammen beregnet å redusere utslipp av CO2–ekvivalenter med ca. 2 600 tonn pr. år.
  • Som nasjonalt og internasjonalt opplærings- og dokumentasjonssenter skal Nordland Røde Kors krigsminnemuseum i Narvik formidle kunnskap om krigen 1940–1945, med særlig vekt på Nord-Norge. Regjeringen foreslår å videreføre støtten til museet på 0,3 millioner kroner også i 2012.

Mareano-prosjektet

  • Regjeringen foreslår å bruke 26,47 millioner kroner til kartlegging av havbunnens mangfold (MAREANO) i de tre nordligste fylkene.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 1,5 millioner kroner til kompetanseprogram for maritim virksomhet i arktiske havområder i de tre nordligste fylkene.

Penger til reiseliv

  • Regjeringen foreslår å øremerke 17,1 millioner kroner av Regjeringens reiselivssatsting til utvikling av reiselivsvirksomhet i nord.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 25 millioner kroner til Norges geologiske undersøkelse (NGU) for å innhente geofysiske og geologiske grunnlagsdata i de tre nordligste fylkene.

30 mill. til kunnskapsutvikling

  • Regjeringen foreslår å sette av 30 millioner kroner til kunnskapsutvikling om virkninger av økt satsing på verdiskaping i Nordland og Troms. Tiltaket er en oppfølging av Meld. St.10 (2010-2011) Oppdatering av forvaltningsplanen for det marine miljø i Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og midlene vil bli fordelt mellom aktiviteter i regi av Nærings- og handelsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Miljødepartementet.

Andøya rakettskytefelt

  • Andøya Rakettskytefelt er en vesentlig del av norsk romvirksomhet. For 2011 er det avsatt 7millioner kroner til revitalisering av dette rakettskytefeltet, og Regjeringen foreslår å sette av midler til dette formålet også i 2012.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 30 millioner kroner til arbeidene med utbedring av havna i Træna. Prosjektet er framskyndet ett år i forhold til Kystverkets handlingsprogram, og
    omfatter utdyping, skjermingsmolo og oppmerking. Totalrammen for prosjektet er 234 mill kroner.
  • Torgværleden i Brønnøy kommune skal utdypes og merkes. Totalrammen for prosjektet er 55 millioner kroner, hvorav 50 millioner kroner er foreslått utbetalt i 2012.
  • Regjeringen foreslår å gi Bø kommune et tilskudd på 13,09 millioner kroner til kai i Steinesjøen.
  • Herøy kommune får tilsagn om tilskudd til kai i Hestøy på 5,368 millioner kroner.
  • Forvaltningen av verneområdene styrkes på landsbasis gjennom en økning på 17 millioner kroner til ansettelse av nasjonalparkforvaltere. Regjeringen foreslår å øremerke 8 millioner kroner til disposisjon for verneområdestyrene til bruk på skjøtsel og tilrettelegging i verneområdene.
  • I løpet av våren 2012 er det planlagt vern av Lahku (Sundfjordfjella) som inngår i nasjonalparkplanen.

Mer til rotenon

  • Regjeringen foreslår en økning på 40 millioner kroner til rotenonbehandling av vassdrag smittet med lakseparasitten Gyrodactylus salaris i Vefsn regionen i 2012.
  • Regjeringen foreslår at tilskuddet til utjevning av overføringstariffer dobles til totalt 120 millioner kroner. Utjevningsordningen gjør at nettselskapene reduserer nettleien i de områder av landet med høyest nettkostnader. Samtidig justeres fordelingskriteriene for tilskuddet for å få til større utjevning. Foreløpige beregninger viser at distribusjonsnett i Nordland vil omfattes av ordningen i 2012.

Vann- og energiressurser

  • Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har forvaltningsansvar for vann- og energiressursene i Norge. NVE har også forvaltningsansvar for å forebygge skader fra flom og skred. NVE skal gjennom sin forvaltning, sitt tilsyn og ved videreutvikling av regelverk fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning. NVE har hovedkontor i Oslo og regionkontorer i Tønsberg, Hamar, Førde, Trondheim og Narvik. Regjeringen foreslår et samlet budsjett for NVE på om lag 850 mill kroner.

150 mill til seismikk

  • Regjeringen foreslår til sammen 150 millioner kroner til kartlegging, seismikkundersøkelser og andre geologiske datainnsamlinger i regi av Oljedirektoratet, blant annet i uåpnede deler av nordøstlige Norskehavet.
  • Regjeringen foreslår til sammen 34 millioner kroner til blant annet kunnskapsinnhenting i uåpnede deler av det nordøstlige Norskehavet.
  • Det er lokalpolitisk tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av E6 på Helgeland. Regjeringen vil først ta stilling til prosjektet etter at ekstern kvalitetssikring er gjennomført. Det vil kunne bli aktuelt å fremme forslag om bruk av bompenger til første fase av utbyggingen av E6 på Helgeland i 2012. I denne forbindelse vil det vurderes om deler av utbyggingen eventuelt skal gjennomføres som såkalt utviklingskontrakt, hvor både utbygging, drift og vedlikehold er inkludert.

Majavatn

  • Regjeringen foreslår å fullfinansiere prosjektet E6 Majavatn i Grane kommune i 2012.

Veipakke Salten

  • Regjeringen foreslår å bevilge 23 millioner kroner til prosjektet riksveg 80 Røvika – Strømsnes. Prosjektet inngår i Vegpakke Salten fase 1 og omfatter omlegging av riksveg 80 over en 5,9 kilometer lang strekning i Fauske kommune. Utbyggingen vil føre til at riksveg 80 mellom Fauske og Bodø blir innkortet med 6,2 kilometer. Anleggsarbeidene startet i oktober 2008, og prosjektet ble åpnet for trafikk i august i år. Midlene til prosjektet i 2012 vil bli nyttet til sluttoppgjør. I tilegg til den foreslåtte bevilgningen på 23 millioner kroner er det lagt til grunn 11 millioner kroner i statlig tilbakebetaling til bompengeselskapet. Til riksveg 80 Løding - Vikan er det avsatt 191 millioner kroner. Prosjektet inngår i den planlagte Vegpakke Salten fase 2a. Prosjektet omfatter bygging av om lag 2,1 kilometer ny veg, medregnet ny Tverlandet bru på om lag 700 meter. Prosjektet planlegges
    som firefelts veg med midtrekkverk over brua, og som tofelts veg på begge sider av brua. Om lag 1,9 kilometer gang- og sykkelveg inngår i prosjektet. Dette vil gi sammenhengende gangog
    sykkelveg fra Tverlandet til Bodø sentrum. Utbyggingen vil føre til en innkorting av riksveg 80 mellom Fauske og Bodø på om lag to kilometer. Prosjektet vil fjerne et rasutsatt
    punkt ved Hopshamran og delfinansieres med midler fra budsjettposten

Rassikring

  • Regjeringen foreslår å fullfinansiere utbedringen i Dunderlandsdelen på E6 i Nordland.
  • Innenfor den statlige rammen til E6 er det også lagt opp til å utbedre E6 Korgenfjelltunnelen. Innenfor den statlige rammen til ”E6 Trondheim – Fauske, med tilknytninger”, er det lagt opp til starte utbedringen av Umskardstunnelen på E12.
  • I budsjettforslaget vises det til at det er lokalpolitisk tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansering av utbyggingen av E6 bru over Rombakken, Hålogalandsbrua. Det skal gjennomføres ekstern kvalitetssikring (KS2). Forutsatt tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiering, kan det være mulig med anleggsstart i 2012 med bompenger. Regjeringen vil først ta stilling til prosjektet etter at den eksterne kvalitetssikringen er
    gjennomført.
  • Til rassikringsprosjektet E10 Solbjørnneset – Hamnøy er det foreslått 120 millioner kroner. Prosjektet omfatter flere rasoverbygg på til sammen om lag 0,8 kilometer, brede grøfter og voller. På delstrekningen Akkarvikodden – Hamnøy, gjennom Hamnøyfjellet, skal det bygges en tunnel på vel 1,4 kilometer. Anleggsarbeidene startet i september 2011, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2014.

Sykkelvei i Lofoten

  • Regjeringen foreslår å bevilge midler til bygging av gang- og sykkelveg på E10 mellom Borg og Leknes. Det legges også opp til midler til tiltak for å sikre nødvendige sikkerhetsgodkjenning av tunnelene på E10 Lofast.
  • Grunnarbeidet med ombygging av Bodø godsterminal vil bli ferdig i 2012.

Fjernstyring av Nordlandsbanen

  • Delprosjektet Grong – Mosjøen ble ferdig i 2010, mens strekningen Eiterstraumen – Mosjøen overføres til delprosjektet Mosjøen- Bodø. Prosjektet er inntil videre stanset i påvente av avklaring av nytt signal- og sikringsanlegg. Videre framdrift og ny kostnadsramme vil bli avklart etter at Jernbaneverket har gjennomført installasjon av nytt sikringsanlegg på Sandnes-Stavanger og Ganddal godsterminal.

Regional utvikling

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 255,55 millioner kroner (267,71 millioner kroner i 2011) til regional utvikling over kapittel 551, post 60. Bevilgningen inkluderer midler til kommunale og regionale næringsfond. Inkludert er også en skjønnstildeling til fylker med regioner og lokalsamfunn med store omstillings utfordringer (9 millioner kroner), og en skjønnstildeling til å dekke den statlige deltakelsen i det europeiske territorielle samarbeid (Interreg), i programmer der Nordland deltar.

Kompenseres for arbeidsgiveravgift

  • Regjeringen har fra 2007 gjeninnført ordningen med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift. De områdene som ikke har fått gjeninnført 2003-satsene fullt ut, blir kompensert. Regjeringen
    foreslår at fylket derfor tildelt midler over kapittel 551, post 61 Næringsrettede midler til regional utvikling, kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. Midlene blir fordelt i første kvartal når departementet har beregnet forventet fylkesvis kostnadsøkning for 2012.

Regjeringen vil utjevne strømprisene

  • Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2012 å doble tilskuddet til utjevning av nettleien, fra 60 til 120 millioner kroner. Tilskuddet vil redusere de geografiske forskjellene i nettleien. Hensikten skal være å få likere strøm- og nettkostnader over hele landet. Foreløpige beregninger viser at så mange som 120.000 kunder i distribusjonsnettet vil få redusert nettleie i 2012. Disse kundene befinner seg i Buskerud, Finnmark, Møre og Romsdal, Nordland, Hedmark, Oppland, Hordaland, Rogaland, Telemark,
    Sør-Trøndelag, Troms og Østfold.

Mer til museene

  • Regjeringen bevilger 3,5 millioner mer til museene i Nordland. Totalt får museene i Nordland 95,4 millioner kroner.
  • Lofotr Vikingmuseum kommer best ut og får 2 millioner mer enn i fjor. Det fleste andre museene økninger, men i mindre omfang.
  • For Nordlandsmuseet blir det imidlertid kutt i bevilgningene med 2 millioner kroner.