Hopp til innhold

Eks-ansatt utfordrer Wikileaks med nytt varsler-nettsted

Idealisme og troen på mer åpenhet fikk tyske Daniel Domscheit-Berg til å samarbeide med Wikileaks-gründer Julian Assange. – Det endte med drapstrusler, og åpenheten ble erstattet med hemmelighold, hevder han.

Daniel Domscheit-Berg og Steinar Sønsteby

FORTELLER OM TIDEN I WIKILEAKS: Daniel Domscheit-Berg var i Bodø i helga. Her i samtale med direktør Steinar Sønsteby i Atea.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Wikileaks ble en organisasjon som det egentlig skulle bekjempe, hevder Daniel Domscheit-Berg. Han er i Norge for å snakke om tiden i varslernettstedet Wikileaks og for å fortelle om det nye nettstedet OpenLeaks, som nå er under utvikling.

Han brenner for åpenhet og innsyn. Større åpenhet vil føre til et bedre samfunn, mener han. Derfor ivret han for å at Wikileaks realisert. Men ikke alt gikk som planlagt.

Tre år i Wikileaks

Daniel Domscheit-Berg ble kjent med Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, på et chatterom på internett. Han begynte å jobbe for Wikileaks på fritiden før han i 2009 gikk over til å jobbe fulltid med prosjektet.

– Wikileaks hadde ingen ansatte på den tiden. Det var bare frivillige som bidro, og jeg puttet alle sparepengene mine inn i prosjektet. Vi var alle svært opptatt av å få systemet realisert, sier Domscheit-Berg.

Det er fem år siden Wikileaks ble registrert med domenenavnet wikileaks.org. Organisasjonen ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irak-krigen.

NETT-TV: Se deler av videoen her

Videoen viser amerikanske soldater som skjøt og drepte en gruppe mennesker, blant dem to Reuters-fotografer. To barn ble også såret i angrepet.

– Videoen viser en samtale som nok aldri ville funnet sted dersom de hadde visst at den ville bli offentliggjort. Vi trenger større åpenhet for å kunne korrigere slike holdninger, sier Domscheit-Berg.

– Pengene endret alt

Daniel Domscheit-Berg

Daniel Domscheit-Berg er grunnlegger av OpenLeaks.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK
Wikileaks-stifter Julian Assange

Wikileaks-stifter Julian Assange .

Foto: Nyhetsspiller

Domscheit-Berg beskriver tida i Wikileaks som spennende, helt til det begynte å gå tomt for penger i slutten av 2009. For å holde liv i systemet gikk de ut offentlig og ba om penger, noe de også fikk.

Men pengene skulle forandre svært mye i Wikileaks.

– Fokuset endret seg fra å gjøre jobben vår, til å dreie seg om penger. Da vi fikk inn videoen fra Irak ville Julian selge dette for en million dollar til CNN, i stedet for å publisere den på Wikileaks, hevder Domscheit-Berg.

– Det var ikke det vi hadde gjort frem til da, så det føltes veldig rart. Etter publiseringen kom alt det politiske presset, og da begynte ting å gå i feil retning.

Domscheit-Berg peker også på en annen årsak til at ting gikk galt med varslernettstedet.

– Det var organiseringen. Vi var en gjeng frivillige, og med ny kapital kunne vi skape en organisasjon. Men slik gikk det ikke. Julians fokus hadde skiftet. Han ville ikke dele noe av makten han hadde fått, påstår Domscheit-Berg.

– Fikk drapstrusler

– Julian har truet meg en gang, han har til og med gjentatt dette senere til journalister. Hvis jeg rotet alt til, og røpet kilder, skulle han finne meg og drepe meg, hevder Domscheit-Berg.

Påstandene om drapstrusler skjedde mens Domscheit-Berg fremdeles jobbet for Assange. Domscheit-Berg sier at han ikke tok truslene seriøst, og det ble aldri anmeldt.

Daniel Domscheit-Berg har også skrevet om drapstruslene i sin nye bok som ble utgitt i Tyskland i februar.

Julian Assange har ikke kommentert disse beskyldningene, men ifølge The Guardian har Wikileaks truet Domscheit-Berg med å saksøke Daniel på grunn av innhold i boken.

Etter hvert ble arbeidsforholdene slik at både Domscheit-Berg og flere andre valgte å forlate Wikileaks i september 2010. Måneden før fortalte media over hele verden at Assange var blitt anklaget for voldtekt og seksuell trakassering etter et besøk i Sverige. Han ble etterlyst gjennom Interpol, og den 7. desember ble Julian Assange anholdt av britisk politi etter at han frivillig meldte seg ved en politistasjon i London.

Assange hevder at siktelsen mot ham er resultatet av en svertekampanje, arrangert av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

WikiLeaks grunnlegger Julian Assange

ANKLAGET FOR VOLDTEKT: Wikileaks grunnlegger Julian Assange på tur inn i rettssalen i London i juli 2011. Assange nekter for voldtekt.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

OpenLeaks

Mens Wikileaks tok imot og publiserte dokumenter, skal det nye varslernettstedet OpenLeaks som Domscheit-Berg jobber med kun ta imot informasjon.

Publisering og valget om hva som skal publiseres skal gjøres av en redaksjon.

Planen er at OpenLeaks skal samarbeide med media eller organisasjoner som er mottakere av denne informasjonen.

Innrømmer å ha gjort feil

Mange har kritisert Wikileaks for å ha satt menneskers liv i fare. Domscheit-Berg innrømmer at alt de gjorde ikke var ansvarlig. For eksempel var bønder i Afghanistan som hadde snakket med amerikanske soldater navngitt i dokumenter som ble publisert.

– Dette var også en av grunnene til at det ble krangling og at jeg forlot Wikileaks. Vi gjorde mange feil med publiseringen av kildene i Afghanistan. Det var umulig å beskytte disse menneskene. Men det var også da at det ble svært tydelig at det var nødvendig å ha en ordentlig organisasjon i ryggen, slik at ikke enkeltpersoner kan gjøre hva de vil og sette menneskers liv i fare.

Varsler i fengsel

Varslere kan heller ikke være sikker på at de forblir anonyme. Amerikanske etterforskere sier de har funnet konkrete bevis for at 22 år gamle Bradley Manning står bak lekkasjen av 92.000 krigsdokumenter fra Afghanistan-krigen.

Manning ble arrestert i mai 2010 i Irak, mistenkt for å ha overlevert gradert materiale til Wikileaks. Han sitter fortsatt i varetekt, i en enecelle med maksimal sikkerhet og venter på at saken hans skal komme for retten.

Redd for tilbakeslag

Domscheit-Berg ser at det som har skjedd kan slå tilbake på åpenheten som han etterlyser i samfunnet. Men han håper at den nye løsningen der det er store, erfarne organisasjoner som står for offentliggjøringen skal bedre situasjonen.

– Jeg er redd for at skadene som har skjedd kan påvirke holdningene og støtten vi har i offentligheten. Folk har begynt å forstå hvor viktig det er med åpenhet, og jeg er ikke sikker på om støtten til åpenhet har endret seg. Men det er også derfor vi adresserer det slik vi gjør i OpenLeaks. I fremtiden er det ikke jeg som må ta avgjørelsen om hva som skal publiseres. Det er det redaksjoner som skal gjøre, sier Daniel Domscheit-Berg.