Hopp til innhold

Gullsmedtyvene etterlot trolig fluktbilen i Sverige

Stasjonsvognen som innbruddstyvene brukte som rambukk under gullsmedtyveriet i Mosjøen i går, er etter all sannsynlighet funnet i Sverige. Politiet kan nå sitte på avgjørende DNA-bevis.

Fluktbil funnet i Vilhelmina

Etter skadene på bilen å dømme, er det ikke usannsynlig at dette er bilen tyvene brukte som rambukk da de brøt seg inn hos Gullsmed Rørvik i Mosjøen.

Foto: David Sandström/Västerbottens Folkblad

Tirsdag ettermiddag sperret politiet i Vilhelmina av et område hvor det var funnet en mistenkelig bil, skriver Västerbottens Folkblad.

Bilen, en mørk Volkswagen Passat, hadde store skader på bakdøra. Det stemmer godt overens med det faktum at tyvene rygget inn i gullsmedforretningen.

(artikkelen fortsetter under)

Video Video av gullsmedranet

Her kjører tyvene inn i gullsmedforretningen.

Kan ikke bekrefte

Selv om det meste tyder på at det er snakk om en og samme bil, vil ikke politiet, hverken i Sverige eller Norge, bekrefte noe som helst.

– Det er ikke konstatert ennå at det er den aktuelle bilen, sier politibetjent Alf Hedberg til folkbladet.nu.

– Men det er visse ting på denne bilen som samsvarer med bilen som ble brukt i Norge, sier han.

Her ble bilen funnet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet på Helgeland vil heller ikke bekrefte, men synes funnet av bilen er interessant.

– At de finner en mørk stasjonsvogn med skader bak er jo absolutt interessant. Vi har bedt om at bilen skal undersøkes, men vi har ikke fått noen meldinger om at det har skjedd ennå, sier politiadvokat, Monica Nøtland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Innbrudd hos gullsmed i Mosjøen

Politiet foretok i går undersøkelser på åstedet. Foreløpig er ingen pågrepet eller mistenkt for innbruddet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kan sitte på avgjørende DNA-spor

Passaten som er funnet i Vilhelmina skal ha blitt stjålet i Umeå natt til mandag. Dersom det er innbruddsbilen som er funnet kan politiet sitte på avgjørende DNA-bevis.

– Eieren forteller at bilen har fått punktering på det ene hjulet, og at det er skiftet dekk etter dette. I den forbindelse har vi funnet blodspor på utstyret som er brukt for å skifte dekket, sier politiadvokat Sølvi Elvedal.

Hun forteller at det er kommet inn flere tips i forbindelse med saken, men mener at blodsporet kan bli avgjørende i etterforskningen.

Har varslet fergene

Politiet på Helgeland har i dag jobbet opp mot flere tips de har mottatt fra publikum. Ingen er foreløpig mistenkt eller pågrepet for innbruddet.

– Vi har fått i gang et samarbeid med politidistrikter både her i Norge og i Sverige. Vi har også varslet fergene som går over til Øst-Europa, sier Nøtland.

Forsøkte å stoppe politiet

Politiet er også interessert i observasjoner rundt politistasjonen i Mosjøen i timene før innbruddet.

– I tiden like før innbruddet ble det lagt ut noe som heter «spanske ryttere» utenfor stasjonen, hensikten var åpenbart å punktere politiets biler, så de skulle bli forsinket til åstedet, sier Elvedal.

Hun forklarer at «spanske ryttere» er en form for jernkonstruksjon med spisser som har til hensikt å punktere bildekk.

Imidlertid lyktes ikke tyvene å stoppe politiet. Bilen som rykket ut fra Mosjøen politistasjon, støtte på hindringene og punkterte først på vei tilbake fra utrykningen.

Gullmedbutikk ranet i Mosjøen

Med såkalte 'spanske ryttere' forsøkte tyvene å stoppe politiets utrykning.

Foto: Sigrud Steinum / NRK