Hopp til innhold

Fiskerene vil ha tilbake Røkkes fisk

Etter at Kjell Inge Røkkes Aker Seafood har permittert ansatte ved landanleggene i nord, vil fiskerne ha tilbake fiskekvotene.

Kjell Inge Røkke

FÅR IKKE BEHOLDE FISKEN: Fiskerne i nord mener Røkke ikke kan ta opp like mye fisk, hvis han ikke vil bevare arbeidsplassene på land.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Stadig oftere ser vi at fisken som tas opp av trålerne, blir frosset og produksjonen havner i Kina. Hvis ikke trålerne kan bidra mer til å holde landanleggene i land, så bør vi få en ny kvotedebatt, sier Hans Petter Rasmussen, leder i Fiskarlaget Nord til Finnmark Dagblad.

I både Troms, Finnmark og Nordland står flere landanlegg i fare for å bli lagt ned, etter at Kjell Inge Røkkes selskap, Aker Seafood, har gått inn i prosess der det blir vurdert om flere av anleggene som tar i mot fisken, skal legges ned. Ved flere anlegg er allerede ansatte permittert.

Fiskerne vil ha mer av fisken selv

Dette hisser opp Rasmussen, som mener store trålere ikke kan ta opp for mye fisk uten å bevare arbeidsplasser på land. Derfor ønsker han og fiskerne i nord, fisken tilbake.

– Men er dette et realisitisk forslag?

– Denne debatten må en gang tas og nå er det aktuelt siden Aker Seafood og Aker Norway deler trålere og industri, sier Hans Petter Rasmussen, leder Fiskarlaget Nord.

Rasmussen mener færre trålerleveranser til land bør gi økte kvoter til kystflåten.

– Som kystfiskere langs en lang kyst er vi avhengig av å ha flere anlegg å levere til.

Godt overskudd i år

Tidligere denne uken meldte Aker Seafoods om et resultat etter skatt på 1 millioner kroner i 3. kvartal 2011, mot -10 millioner kroner i samme periode året før.

Men lav lønnsomhet i filetindustrien gjør altså at flere hundre arbeidsplasser i nord kan ryke.

– Ingen god idé

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, har ikke sans for Rasmussens forslag og mener trålerne ikke skal redusere kvotene.

– Jeg synes vi skal avvente situasjonen og høre hva selskapene sier før vi går så dramatisk til verks.

Leiar i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

VIL AVVENTE: Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, vil la Røkke beholde fisken.

Foto: Norges Fiskarlag