Hopp til innhold

Vil redde fanget spekkhogger hjem til Lofoten

Spekkhoggeren Morgan risikerer å bli underholdning på en fornøyelsespark på Tenerife. Nå kjemper forskere og supermodeller for at hun skal få leve i det fri hos familien sin utenfor Lofoten.

Supermodell og Morgan

Supermodellen Doutzen Kroes vil at Morgan skal få komme hjem til Norge. - Jeg mener alle ville dyr har rett til å leve i det fri, sier hun.

Foto: Bildemontasje/TIMOTHY A. CLARY / AFP

En ekte «Free Willy»-historie er i ferd med å utspille seg i Nederland. Og akkurat som i historien om Keiko er norskekysten igjen en sentral aktør.

Det er den strandede spekkhoggeren Morgan som spiller hovedrollen, i det som har utviklet seg til en åpen strid mellom et delfinakvarium på den ene siden - og forskere, advokater, naturvernere og supermodeller på den andre.

Fornøyelsespark eller Lofoten?

Stridens kjerne er hva som skal skje med den to år gamle spekkhoggeren, som nå befinner seg i et delfinakvarium i Harderwijk i Nederland.

Partene står steilt mot hverandre og det er to mulige utfall: Enten blir Morgan fraktet til en fornøyelsespark på Tenerife, eller så blir hun sluppet ut i det fri, tilbake til Lofoten hvor hun kom fra.

(artikkelen fortsetter under)

Spekkhoggeren Morgan

En ekte «Free Willy»-historie er i ferd med å utspille seg i Nederland. Og akkurat som i historien om Keiko er norskekysten igjen en sentral aktør.

Foto: Skjermdump

Strandet i Nederland

Historien om Morgan startet 21. juni i fjor, da hun strandet utenfor kysten av Nederland. Den unge spekkhoggeren var kraftig underernært og i generelt dårlig forfatning.

Normalt er det ikke lov å holde ville spekkhoggere i fangenskap. Men Morgan ble fraktet til delfinakvariet i Harderwijk for å bli rehabilitert. Forutsetningen var at spekkhoggeren skulle slippes ut i det fri så fort hun var frisk.

Morgan ble raskt en publikumsyndling ved akvariet og etter hvert ble planene om å flytte henne til Tenerife luftet for første gang.

Sju forskere ble hyrt inn av akvariet og de konkluderte med at det ikke lenger var mulig for Morgan å overleve i det fri.

Til retten

Da våknet aktivistene. De satte spørsmålstegn ved de vitenskapelige bevisene og mente det hele handlet om rene kommersielle interesser, og ikke hva som var til Morgans beste.

Samtidig reagerte de på at akvariet nektet uavhengige forskere å få tilgang til DNA og lyder fra Morgan. Det var aktivistenes eneste mulighet til å finne ut hvor hun var ifra.

De tok etter hvert saken til retten. Myndighetene valgte der å støtte akvariet og anbefalte at Morgen ble flyttet til Tenerife.

Men aktivistene ga seg ikke. De fikk medhold fra en dommer i kravet om at akvariet måtte frigjøre DNA og lyd.

Og nå kommer Norge og Lofoten inn i bildet.

  • Se forskernes forsvarstale for Morgan:

– Hun er fra Lofoten

En rekke internasjonale forskere har gjennom Fri Morgan-stiftelsen jobbet for å kunne dokumentere hvor Morgan kommer ifra, og om det er mulig å slippe henne fri.

Etter grundige undersøkelser ble konklusjonen: Morgan hører til i havet utenfor norskekysten.

– Vi er 95 prosent sikre på at familien hennes hører til utenfor Lofoten, sier Jan van Twillert i Fri Morgan-stiftelsen.

– To av våre forskere har funnet ut at sju av ni rop som Morgan lager matcher med en familiegruppe som holder til i Norge. De to øvrige er rop vi ikke kjenner igjen hos noen ville spekkhoggerfamilier.

To muligheter

Biolog Heike Vester, som bor i Henningsvær, har vært med på å finne spekkhoggerens røtter.

Heike Vester

Biolog Heike Vester ber om hjelp for å finne Morgans familie.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun mener at det finnes to muligheter dersom de får Morgan ut av akvariet i Nederland.

– Den ene muligheten er at vi finner familien og at de tar henne til seg. Den andre muligheten, som jeg tror er mer realistisk, er at hun blir adoptert av en annen gruppe, sier hun.

– Liv i bur er et mareritt

Vester forteller at selv om de vet hvem familien er, kan det bli vanskelig å finne de blant flere tusen av andre spekkhoggere.

– De blir vanskelig å finne igjen. Prosjektet kan ta flere år, og vi trenger hjelp av lokalbefolkningen. Dersom noen ser spekkhoggere nær land vil vite gjerne vite om det. Men det har vært spekkhoggere i Vestfjorden i hele sommer, så sjansen er jo til stede.

Hun mener uansett at det for Morgan kun finnes en mulighet, og det er et liv i frihet.

– Et liv i bur vil være et mareritt, og det er ikke der ville dyr hører hjemme, sier Vester.

Modeller har engasjert seg

Doutzen Kroes

Doutzen Kroes.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

For å få blest rundt sin sak har Fri Morgan-stiftelsen fått tre av Nederlands mest kjente modeller med på laget. De kaller seg «Morgans engler».

Undertøysmodellen Doutzen Kroes er blant disse.

– Jeg mener at alle ville dyr har rett til å være fri. Derfor engasjerer jeg meg for å gi en stemme til Morgan, sier hun til nettsiden freemorgan.org.

PS. Dommen som avgjør Morgans skjebne faller 21. november. Inntil videre befinner spekkhoggeren seg i akvariet i Harderwijk.