Hopp til innhold

Vil innføre fiskekort for havfiske

Havforskningsinstituttet vil innføre fiskekort for å kunne fiske i havet. For pensjonisten Kjell Magne Albrigtsen er det en fjern tanke. – Til alle tider har folk langs kysten høstet det havet byr på, mener han.

Video Hobbyfisker Kjell Magne Albrigtsen om fiskekort

FJERN TANKE: For pensjonisten Kjell Magne Albrigtsen er det uvirkelig å tenke på at han kanskje må betale for å fiske i sjøen. Intervjuer her var reporter Monica White Martinsen.

– Den tanken får jeg ikke inn i hodet, at vi må kjøpe fiskekort, det kan jeg ikke drømme om. Det syns jeg er helt bort i natta, sier Albrigtsen.

Det blåser og er kaldt ute, men Harald har tatt turen ut til Burøya i Bodø for forhåpentligvis dra seg en middagstorsk. Vanligvis får han sei eller torsk på denne plassen, og akkurat denne fredagen skal han prøve lykken for å se om de biter på.

– Ja, jeg kan stå lenge å vente. Det er jo litt spenning, man kommer seg ut i frisk luft. Jeg er jo pensjonist, så det er jo koselig.

Men nå kan et nytt forslag fra Havforskningsinstituttet sette en stopper for det frie fisket.

Forskerne vil ha oversikt over turistfisket

Det forskerne er bekymret for er at det blir fisket for mye på enkelte arter. I noen områder tror de at det er fare for at turistfisket kan føre til overbeskatning.

– Fiskerilandet Norge, en stor eksportør av sjømat, og verdensledende innen forvaltning av havressursene kan jo ikke være bekjent av at vi ikke vet hvor mye som blir fisket av kysttorsken og andre ressurser, sier Jon Helge Vølstad i Havforskningsinstituttet.

Derfor vil de nå ha en oversikt over hvor mye turister og vanlige folk høster av havet. For bedriftene som driver med turistfiske ble det i fjor tatt 3335 tonn fisk.

For å få denne oversikten har forskerne foreslått å innføre fiskekort også for de som vil fiske i sjøen, på samme måte som man må betale for å fiske i elv og vann på land.

Havforskningsinstituttet understreker at de ikke kan foreslår noen avgift, og sier at det er sak som er opp til myndighetene å avgjøre.

HØR DEBATT: Programleder Håkon Olaussen i Her og Nå inviterte Øyvind Fjeldseth i Norges jeger-og fiskeforbund og Jon Helge Vølstad i Havforskningsinstituttet til debatt om temaet.

Vil ha et enkelt system

– Grunnen til at vi kommer med forslaget er at vi vil ha en oversikt over aktørene som driver med fritidsfiske, slik at vi kan kontakte folk og få informasjon. Så vi ser for oss et enkelt system med registrering over internett, og som kan kjøpes i butikk, sier han.

Han sier at dette blir gjort i blant annet Danmark og i USA.

– Det er nesten umulig å gjøre undersøkelser om hvor mye som blir fisket dersom man ikke har et godt system for å registrere dette, sier Vølstad.

Daglig leder i XXLofoten Frank Hagen

HELT GREIT: Daglig leder i XX Lofoten Frank Hagen, sier de ikke har noe imot å kjøpe fiskekort. Han tror det vil være med å legalisere turistfiskenæringa.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Turistfiskebedrifter er positiv

Turistfiskebedriftene er i utgangspunktet positiv til ordninga. Det har vært en lengre strid mellom de som driver fritidsfiske og fiskeflåten, som går på at det blir høstet for mye av fisken langs kysten, og at dette går ut over dem som har fiskeri som sitt levebrød.

Daglig leder Frank Hagen i turistbedriften XX-Lofoten sier han ikke har noe imot ordningen.

– Hvis forslaget gjennomføres på en bra måte så er det med på å legalisere den næringa vi driver og profesjonalisere den. Og legge til rette for de som kommer hit for å fiske, sier han.

– Unødvendig

For pensjonisten som står med fiskestanga på Burøya i Bodø er tanken om å måtte betale for å fiske her fjern. Han bruker naturen til å få seg frisk luft og litt spenning. Med seg på utflukten har han med seg litt kaffe og flere sluker.

– Det ser ikke ut som det var noe bitt i dag. Kanskje jeg må skifte sluk? Han vil ikke på denne, ler han.

– Men har du ikke en forståelse for at forskerne vil ha en oversikt over hvor mye fisk som blir tatt opp av havet?

– Jeg skjønner ikke at det er nødvendig med slike restriksjoner. Jeg skjønner ikke hvilket system de skal bruke for å klare å kontrollere alle som står og fisker på hver en odde?! De må ha noen andre ting å bruke ressursene sine på, sier Albrigtsen.

Og forslaget behandles nå i ei arbeidsgruppe i Fiskeridepartementet, og arbeidet er ferdig til neste sommer.

Video Vil ta betaling for å fiske i sjøen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.