Hopp til innhold

Julefeiring på åpent hav

I dag feirer Emil Eide Eriksen og Trond Bratland Erichsen jul om bord i sin robåt midt ute på Atlanterhavet.

Trond Bratland Erichsen og Emil Eide Eriksen kal ro over Atlanteren

Trond Bratland Erichsen og Emil Eide Eriksen er på god vei mot Barbados. På julaften blir det en ensom kveld for de to. Bildet er fra en trening de to hadde før de la ut på den virkelige turen.

Foto: Sønner av Norge

Den 4. desember la sørfoldingen Erichsen ut fra Kanariøyene sammen med sin kamerat Emil. De to skal ro til Barbados i Karibien i robåten «Njord» på 70 dager, og de beregner å være halvveis den 3. januar.

– Når man tenker for mye, så vet at man har lenge igjen. Men opplevelsene og utfordringene vi møter er helt fantastiske, sier Trond Bratland Erichsen.

Første jul hjemmefra

For hans del betyr roturen imidlertid hans første jul borte fra familien.

– Det er vanskelig å si hvordan det blir, fordi vi har vært så opptatt av dette her så lenge. Men jeg kjenner det på kroppen at det blir beinhardt å ta telefonen hjem på julekvelden, sier Erichsen.

  • Vil du sende din julehilsen til de to roerne? Skriv i kommentarfeltet under saken!
Trond Bratland Erichsen og Emil Eide Eriksen kal ro over Atlanteren

Trond Bratland Erichsen fra Sørfold (foran) feirer jul midt mellom Kanariøyene og Barbados i dag.

Foto: Sønner av Norge

Julepynt

Selv om det ikke blir noen tradisjonell jul på de to hardhausene, har de med seg noen ting som skal gjøre kvelden litt annerledes enn de 69 andre dagene på ferden.

– Vi har masse gaver med oss, og masse gode ord i form av brev, så vi har jo en julefeiring her ute også. Dessuten har vi med oss litt pynt hjemmefra.

Trond Bratland Erichsen og Emil Eide Eriksen kal ro over Atlanteren

Båten «Njord» er 6,9 meter lang og veier mellom 800 og 1000 kilo.

Foto: Sønner av Norge

– Kan ikke ta en times pause

Julefeiring i 20 knops vind og opptil ti meter høye bølger byr på noen problemer som vanlige julefeirende slipper å bekymre seg for.

– Vi har jo ikke muligheten til å slippe alt vi har i hendene og slappe helt av. Akkurat nå er det mellom 5 og 10 meter høye bølger, så det å ta seg en time eller to, det er veldig vanskelig, forteller Erichsen.

– Hvordan feirer dere da julaften?

– Vi får heller sette oss og prate litt sammen på kvelden og ta noen telefoner hjem. Også har vi med oss et fenalår, det er den eneste julematen vi har. Så den er vi veldig, veldig spent på!

Trodde det skulle være tyngre

Trond Erichsen understreker at de to har det bedre enn de trodde på forhånd.

– Vi trodde at det skulle være tyngre når vi hadde kommet til dette punktet, og at vi skulle sitte med mange tunge følelser. Men vi har det egentlig veldig bra, konstaterer han.