Hopp til innhold

Se bildene fra julestormen

Nordland gikk klar av «Dagmar» og den verste vinden. «Cato» sørget likevel for innevær i jula, med høy vannstand og bølger av det ekstreme slaget.

Nordlendingene forsøkte å nyte julefreden mens «Cato» holdt leven utenfor husveggene. Heldigvis slapp Nordland billig unna ekstremværet i julehelga.

Ingen store ødeleggelser

– Foruten en telekabel i Bø som holdt på å ryke, har det blitt meldt om få skader, opplyser Asgeir Jordbu, rådgiver i beredskapsstaben hos fylkesmannen.

Vannstanden har vært svært høy mange steder, men det har ikke kommet inn meldinger om store skader.

– Da «Berit» var her for en måned siden tok hun med seg det meste av det som sto utsatt til. Det som nå kunne blitt skadet av «Cato» var altså allerede ødelagt av forgjengeren, forklarer Jordbu.

Europavei 10 stengt på Reine

I dag ble Europavei 10 på Reine midlertidig stengt ved Hamnøya på grunn av uværet. Oppsynsmann Alan Lorentzen i Mesta sier til Lofotposten at han regner med at veien vil være kjørbar i løpet av kvelden 2. juledag.

På Reine er det også meldt om småskader på hustak som følge av «Catos» herjinger.

Stormen er nå gått over til fase D, og vannstanden er synkende i de berørte områdene. Romjula ser dermed ut til å bli langt fredeligere enn selve julehelga.

Oppsøkte uværet

Selv om bølgehøydene ble varslet å kunne ligge mellom åtte og ti meter, var det ikke alle som ble skremt fra å oppsøke fjærsteinene.

I Bodø satte politiet til slutt opp sperrebånd for at folk skulle holde seg unna moloen. Mange hardhauser la søndagsturen dit for å oppleve «Cato» på nært hold.

Storm på moloen i Bodø "Cato"

Bølgene slår inn over moloen i Bodø.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen/NRK