Hopp til innhold

Tror REC kommer til å legge ned i Norge om kort tid

Aksjeanalytiker spår at det er slutt for REC i Norge i løpet av veldig kort tid.

Arbeider, REC Glomfjord

I en pressemelding skriver REC at de midlertidig vil kutte 50 prosent av sin monowaferkapasitet i Glomfjord. Kuttene er ventet å ramme 65 ansatte.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

– Jeg tror REC kommer til å legge ned all produksjon i Norge. Sannsynligvis i løpet av første halvår i år, sier aksjeanalytiker Håkon Levy i DNB Markets til NRK.no.

I en pressemelding skriver REC at de midlertidig vil kutte 50 prosent av sin monowaferkapasitet i Glomfjord. Kuttene er ventet å ramme 65 ansatte.

I oktober la REC ned store deler av produksjonen i Norge. Den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik ble lagt ned permanent og 700 ansatte mistet jobben.

I Glomfjord i Meløy kommune i Nordland sto 200 igjen uten jobb, men en liten trøst var at Mono-fabrikken, den mest moderne delen av RECs virksomhet, ble spart.

Men nå velger REC å kutte også her.

– Bakgrunnen er sterkt fallende priser og en kostnadsproduksjon som det dessverre ikke har vært mulig å redusere. Jeg tror det er lite sannsynlig at produksjonen kommer opp igjen i Glomfjord, sier Levy.

Lave spottpriser

Årsaken til permitteringen er de lave spotprisene på såkalte wafere som brukes til å produsere solcellepaneler.

– Spotprisene har stabilisert seg sammenlignet med det vi så gjennom store deler av 2011, men de er fortsatt lave. I tillegg er det i første kvartal erfaringsmessig mindre etterspørsel. Derfor ønsker vi nå å redusere eksponeringen vår, og stenger derfor midlertidig ned halvparten av produksjonen i Glomfjord, sier konserndirektør John Andersen.

Andersen sier håpet er at produksjonen vil komme i gang igjen for fullt så fort som mulig. Det tror altså Levy er usannsynlig.

– Nytt anlegg kostet for mye

– Det har vært et veldig vanskelig marked for solcelleprodukter i hele 2011. Konsekvensen av det er de nedleggelsene vi allerede har sett, sier han.

Han forteller at REC har slitt i Glomfjord helt siden de bygde det nye Mono-anlegget som sto ferdig i 2009.

– REC har slitt med kostnadsoverskridelser i forbindelse med byggingen og også problemer med å få produksjonen opp på full kapasitet, sier Levy.

– Selv om det er et nytt anlegg har ikke produksjonen stått helt til forventningene.

Fikk fem millioner av staten

Kun ti dager før julaften fikk Mono-fabrikken fem millioner til effektivisering for å overleve.

Innovasjon Norge støttet et utviklingsprosjekt ved REC Mono i Glomfjord med 5 millioner kroner. Totalt skal det brukes vel 20 millioner på prosjektet, og målet er å sikre varig drift.

Disse pengene må REC betale tilbake dersom de legger ned produksjonen i Glomfjord.

– Vi har en klausul som sier at dersom de legger ned i Norge, så skal pengene tilbakebetales. Fordi vi vet at det er et vanskelig marked, har vi lagt i en sånn klausul, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge.