Hopp til innhold

De omkomne er fortsatt ikke hentet ut av helikopteret

De to omkomne etter helikopterulykka utenfor Mosjøen er fortsatt ikke hentet ut av helikopteret. Terreng og snøforhold byr på store utfordringer for politiet.

Video To omkom i helikopterstyrt

«Man ber om forståelse for at det er en redningsaksjon som fortsatt pågår. Arbeidet med å få ut de omkomne har første prioritet», skriver politiet i en pressemelding.

Men de opplyser at de omkomne blir hentet ut i løpet av dagen.

I går døde to menn etter at de styrtet med et lite helikopter øst for Mosjøen. De to var med på reinflytting da ulykken skjedde.

Det var en svensk pilot i 60-årene og en reineier i slutten av 30-årene som omkom i styrten.

Det går ingen vei frem til ulykkesstedet og redningsmannskaper har derfor hatt store problemer med å ta seg frem i området.

I natt har Røde Kors og politiet overnattet ved helikopteret for å hindre uvedkommende tilgang.

Havarikommisjonen på plass

Statens havarikommisjon er nå i Mosjøen for å finne årsaken til ulykken.

Helikopteret ble brukt i forbindelse med sanking av rein, da det i går kveld havarerte ved Langvatnet sør-øst for Mosjøen. Helikopteret som styrtet er av typen Robinson, og er opprinnelig hjemmehørende i Sverige.

Både Norge og Sverige er involvert i etterforskninga, sier avdelingsleder i Statens havarikommisjon for lufttransport, Kåre Halvorsen.

– Vi har rykket ut til området med tre personer, to fra den norske kommisjonen, og en fra den svenske, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Redningsmannskaper etter helikopterulykke ved Mosjøen

Redningsmannskapene rykket ut etter at de fikk melding om at helikopteret styrtet ved 17-tiden i onsdag ettermiddag. Men da de kom fram 19.20 kunne de bare konstatere at de to ombord var omkommet i den tragiske ulykken.

Foto: Simen Nyland

Bruker minst to dager

Undersøkelsesleder fra Havarikommisjonen, Birger Bull, er nå på vei til havaristedet.

– Vi vil starte med å dokumentere hvordan stedet ser ut, og hvordan tilstanden til vraket er. Vi skal fotografere og notere tilstanden i området, sier han.

Han forteller at havarikommisjonens arbeid vil ta minst to dager.

– Vi vil bruke den tiden vi trenger og når vi er ferdig er det sannsynlig at vi tar med vraket til vårt hovedkontor i Lillestrøm, sier Bull.

Svært dårlig vær i området

Ifølge politiet var det svært dårlig vær i området i går. Et ambulansehelikopter som ble sendt fra Brønnøysund kom ikke fram på grunn av dårlig sikt.

Redningsmannskapene fikk også problemer da de skulle ta seg fram i området, ettersom det ikke finnes noen farbar vei til stedet der helikopteret om vinteren. De måtte kjøre skuter og gå til fots for å komme til havaristen, og var ikke framme før 19.20. Da kunne de bekrefte at den svenske piloten og reineieren var døde.

– En av våre mest erfarne piloter

Det svenske helikopterselskapet Jämtlands Flyg var onsdag kveld svært preget av nyheten om at en av kollegene hadde omkommet på oppdrag i Norge.

Visepresident Jon Håkansson i det svenske helikopterselskapet kaller ulykken tragisk.

– Han var en svært erfaren pilot. Dette var et rent rutineoppdrag for ham. Han var vant til å fly i terreng som dette, sier han til NRK.no.

Politiet kommer til å frigjøre navn på de omkomne i en pressemelding senere i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.