Hopp til innhold

Rådmann tiltalt for grov korrupsjon etter gratisferie i Tyrkia

Rådmannen i Rana ble påspandert gratisferie i Tyrkia og fikk kjøpe en leilighet under takst av en sentral næringstopp i kommunen. Nå er begge tiltalt for grov korrupsjon.

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana

TILTALE: Rådmann Sigmund Johnsen har tidligere beklaget alt oppstyret rundt ferieoppholdet i Tyrkia, og leiligheten han kjøpte under takst hos en lokal næringslivsaktør og venn.

Foto: Øystein Nygård

Statsadvokaten i Nordland tok i dag ut korrupsjonstiltale mot rådmann Sigmund Johnsen og restauranteier Cafer Karan. Bakgrunnen er at Johnsen på ferie i Tyrkia bodde gratis i leiligheten til Cafe Karan, som er sentral næringsaktør i Rana. Med på ferieturen var også teknisk sjef i kommunen Bjørn Bech Hansen.

300.000 under takst

Senere kjøpte rådmannen en leilighet i Mo i Rana for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid klart at det forelå en takst på 2 millioner kroner.

Rådmannen overrasket

De involverte har hele tiden nektet straffskyld for korrupsjonsanklagene. Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Sigmund Johnsen fredag, men hans forsvarer sier Johnsen er overrasket over tiltalen.

– Min klient mener han er uskyldig. Han mener det ikke finnes grunnlag for tiltalen. Samtidig var han forberedt på at tiltale kunne bli utfallet av etterforskningen, sier Johnsens forsvarer Henrik Boehlke til NRK.no.

Rådmannen har tidligere ikke har lagt skjul på ferieturen og leilighetskjøpet i Tyrkia.

Kjøpte leilighet under takst

Jeg har vært åpen om alt og har ikke forsøkt å holde noe hemmelig. Jeg fikk tilbud om å låne leiligheten hans i Tyrkia og takket ja til det. Det er ikke noe galt i å låne hans leilighet. Jeg har flere ganger spurt hva jeg var skyldig Karan, men fått til svar at han ikke ville ha noe, sa Johnsen til NRK.no i fjor.

Ordføreren: – Alvorlig sak

Ordfører Kai Henriksen (H) i Rana

Ordfører Kai Henriksen (H) i Rana informerte media om tiltalen i dag. Til venstre inforansvarlig Peter Eide Walseth.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Rådmannen har vært i full jobb mens politietterforskningen har pågått. Rana-ordfører Kai Henriksen (H) sier korrupsjonstiltalen er en alvorlig sak for kommunen. I et ekstraordinært formannskapsmøte klokka 14 i dag skal rådmannens videre ansettelsesforhold diskuteres.

– Nå er vi mest opptatt av å ta vare på de ansatte i kommunen, sa en ordknapp ordfører til NRK i dag.

Mat for Kontrollutvalget

Sommeren 2010 lånte rådmann Sigmund Johnsen den tyrkiske leiligheten gratis av forretningsmannen Cafer Karan.

I januar 2011 slo Kontrollutvalget i Rana fast at rådmannen hadde brutt kommunens etiske retningslinjer da han lånte en ferieleilighet i Tyrkia gratis av en næringsaktør i kommunen.

Kommunen har betydelige forretningsmessige forbindelser til Karan. Sistnevnte er leietaker i Stakobygget, der Karan driver restaurant, og der Rana kommune nå planlegger et kunnskapssenter.

Videre er Rana kommune leietaker hos Karan, ved at man gjennom kommunens flyktningtjeneste leier leiligheter hos Karan for tett under 600.000 kroner per år.

Politietterforskning

Video Permittert rådmann tilbake på jobb

Permittert rådmann tilbake på jobb

Konklusjonen i kontrollutvalget gjorde at politiet startet etterforskning av rådmannen og den tekniske sjefen i kommunen. Tre personer ble siktet for å ha kjøpt en leilighet til under takst, og for å ha leid en feriebolig gratis.

Etter nær ett år med etterforskning har altså Statsadvokatene i Nordland tatt ut tiltale for grov korrupsjon mot rådmannen og forretningsmannen Cafer Karan.

Siktelsen mot teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen er henlagt.

Grov korrupsjon

Cafer Karan

Cafer Karan eier restauranten Babettes, og er en sentral næringsaktør i Mo i Rana.

Foto: Øystein Nygård

Overtredelsene vurderes som grove ut fra at det involverer en offentlig tjenestemann.

Siktelsen mot etnisk sjef Bech-Hanssen er henlagt, på bevisets stilling.

Strafferamme på ti år

Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil 10 år.

Straffesaken vil gå i Rana tingrett. Statsadvokatene i Nordland tar sikte på at saken avvikles i løpet av våren 2012. Saken vil bli aktorert av statsadvokat Kristian Jarland.

Video Rådmann i Rana får støtte

Rådmannen i Rana får støtte