Hopp til innhold

Selvforsvar kan bli fast pensum

Midt i skoletida slår de hardt og brutalt og går etter svake punkt hos en eventuell overgriper. Selvforsvar kan bli et vanlig syn på alle videregående skoler i landet. – Supert, sier elev Marthe Strømsnes.

Video Selvforsvar på skolen

Selvforsvar kan bli obligatorisk i videregående skole. «Jenteforsvaret» reiser landet rundt med kurs.

Akkurat nå er dette et prøveprosjekt. Regjeringa har bevilget en halv million kroner til kurs i selvforsvar og grensesetting for elever på videregående skole. Organisasjonen Jenteforsvaret reiser rundt og holder kurs på en rekke skoler rundt om i landet.

I fjor høst og i vinter har det vært en bølge av overfallsvoldtekter i Oslo, og heller ikke Bodø har sluppet unna. Jentene ved Bodø videregående mener kurset er vel anvendt tid.

– Jeg har lært mange lure triks for å komme meg unna dersom noen holder meg fast. Selv om du ikke er så sterk i armene kan du bruke andre lure knep. Jeg er trygg på hva jeg skal gjøre dersom jeg kommer ut i en skummel situasjon, enten på gata eller med noen jeg kjenner, sier Kassandra Petsås ved Bodø videregående skole.

Hun håper selforsvar blir like obligatorisk på timeplanen som norsk og matte.

– Dessverre er det ikke så mange jenter som tar initiativ selv til å lære seg dette.

Håper på mer

 Jenteforsvaret holder selvforsvarskurs ved Bodø videregående skole

Anna Lund Bjørnsen er instruktør i feministisk selvforsvarskurs i regi av Jenteforsvaret.

Foto: Bente H. Johansen / NRK
Kassandra Petsås. Elever ved Bodø videregående på selvforsvarskurs hos Jenteforsvaret

Kassandra Petsås.

Foto: Bente H. Johansen / NRK
 Jenteforsvaret holder selvforsvarskurs ved Bodø videregående skole. Marthe Strømsnes.

Marthe Strømsnes.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Nå er det opp til politikerne å avgjøre om dette skal bli en del av læreplanene i den videregående skolen.

– Vold mot kvinner og seksuell trakassering viser at det viktig at jenter kan forsvare seg. Like viktig er det å øke selvtilliten hos jenter i skolen, og gi dem troen på seg selv og andre jenter, sier instruktør i femnistisk selvforsvar Anna Lund Bjørnsen, som også er sekretær i den nystartede organisasjonen Jenteforsvaret.

Voldtektsbølgen

De siste ukene har det vært en overfallsvoldtekt og et voldtektsforsøk i Bodø.

Marte Strømsnes, som er en av de som fikk delta på kurset tror disse overfallene kanskje kunne vært unngått dersom flere jenter hadde kunnet selforsvar.

– Det handler om å tørre å slå tilbake mot guttene.

Det håper hun imidlertid at hun skal slippe.

– Jeg håper selvsagt jeg aldri får bruk for dette. Men det er bra å kunne, sier hun til NRK.no.

Mer selvtillit

Instruktør Anna Lund Bjørnsen sier kurset handler like mye om å styrke jenters selvtillit.

– God selvtillit og tydelig grensesetting forebygger vold. Det at man tør å si nei og tør å sette grenser er like viktig som å kunne forsvare seg i overfallssituasjon. Det er slående hvor mye en trygg holdning, et strengt blikk og et tydelig nei kan gjøre.

Når hun er rundt på skolene møter hun mange jenter som aldri har slått før.

– Det er noe gutta har drevet med siden de var smågutter og lekeslåss.

Blir kjent med seg selv

Kurset er ikke nok for å kunne banke opp en stor mann. Men det er nok for å kunne føle på tryggheten det gir å kunne yte motstand. Men jentene oppdager nye sider ved deg selv på kurset og blir kjent med seg selv på en annen måte. Man tenker annerledes enn man ville gjort før kurset, sier hun til NRK.no.

Hun håper prøveprosjektet vil munne ut i selvforsvar som et fast innslag på timeplanen på videregående. På sikt håper Jenteforsvaret at også ungdomsskoleelever skal få dette tilbudet.

– Det avhenger av regjeringen. Jeg håper prøveprosjektet videreføres.

Foreløpig er det 10–15 videregående skoler som er med på prøveprosjektet.

– Om dette går bra kan det på sikt bli en fast del av timeplanene for jenter, og på sikt også gutter. Da ikke selvforsvar, men et kurs i kjønnsroller og seksualitet.

Gode erfaringer

 Jenteforsvaret holder selvforsvarskurs ved Bodø videregående skole

De slår hardt og brutalt og går etter svake punkt hos en eventuell overgriper.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

1 av 4 kvinner illøpet av sitt liv kommer til å oppleve vold, og mellom 8 og 16.000 jenter blir voldtatt årlig i Norge er vold mot kvinner og seksuell trakassering et samfunnsproblem, som samfunnet må bekjempe.

– Vi har fått veldig god respons fra de kursene vi har holdt til nå. Jentene går ut av kurset med hodet høyere, med en trygghet om at de nå kan forsvare seg og at de bør ta mer plass. I tillegg har vi fått gode tilbakemeldinger på at kurset har ført til bedre samhold mellom jentene i klassen.

Elever ved Bodø videregående på selvforsvarskurs hos Jenteforsvaret

«Jenteforsvaret» har fått penger fra regjeringen for å reise rundt i landet og holde kurs for skoleelever, men målet er at det skal bli en integrert del av undervisningen.

Foto: Bente H. Johansen / NRK