Hopp til innhold

– Støtende for allmennheten å slippe han løs

Politiet er ikke klar til å slippe ut Vefsn-mannen i 60-årene som er siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år. Onsdag kveld ble mannen varetektfengslet i fire nye uker.

Justisbygget i Mosjøen
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I snart to måneder har Vefsn-mannen i 60-årene sittet i varetekt, siktet for seksuelle overgrep mot barn under 14 år og besittelse og distribusjon av bilder som viser overgrep mot barn.

Onsdag kveld ble mannen varetektfengslet i fire nye uker.

– Bakgrunnen for det er at vi mener det vil være støtende overfor allmennheten å slippe vedkommende ut på nåværende tidspunkt, opplyser Jonas Nerdal, politiadvokat i Helgeland politdistrikt.

Avslørte nettverk

Pågripelsen av mannen skjedde 30.november 2011 og funn på mannens mobil, førte til femten ytterligere pågripelser landet over.

Politiet har tidligere begjært varetektfengsling på bakgrunn av bevisforspillelse og at mannen kan ha hatt en mer sentral rolle i det politiet anser som et nettverk av personer som har sendt overgrepsbilder til hverandre.

I løpet av gjennomgangen av materiale har politiet funnet overgrepsbilder av småbarn. De yngste barna er helt nede i 4-5årsalderen.

Siktelsen omfatter også seksuell omgang med ett barn under 14 år, noe mannen også har erkjent.

Denne gangen er det altså ikke bevisforspillelse, men av hensynet til almennheten at politiet vil ha han fengslet.

Vi har gått bort fra begrunnelsen om bevisforspillelse fordi vi har fått etterforsket ferdig de områdene vi fryktet at han kunne påvirke etterforskningen, sier Nerdal.

– Ble det gjort flere beslag?

– Det er blitt gjort flere beslag etter sist gang vi ba om varetekt, men de er av mindre størrelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Pressekonferanse overgrepssak, Kristian Hanssen og Jonas Nerdal

POLITIAKSJONER LANDET OVER: Pågripelsen av mannen fra Vefsn i Nordland førte til femten andre pågripelser i resten av landet. Her fra pressekonferansen 7.desember med Kristian Hanssen (t.v) og Jonas Nerdal.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Motsetter seg videre varetekt

Sist gang politiet ba om videre varetekt, anket forsvareren til den siktede avgjørelsen om videre varetekt i fire uker, noe de ikke fikk medhold i.

Også denne gangen motsatte mannen seg varetekt.

– Det er klart det er tungt å sitte varetektfengslet over så lang tid. Han har gitt utrykk for at han ønsker å komme ut for å få ordnet ting, sier Nerdal.

Tingretten valgte likevel å legge større vekt på politiets begrunnelse, enn mannens ønske om slippe ut av varetekt.

Har erkjent overgrep

Mannen som er siktet er fra et sted hvor han har en sentral rolle i næringslivet og flere viktige verv.

Like før jul erkjente han at han hadde forgrepet seg på et barn under fjorten år og for å ha oppbevart og delt overgrepsbilder.