Hopp til innhold

Denne rattkjelka kjører i 43 km/t

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Har du lyst til kjøre en rattkjelke i 43 kilometer i timen på flatmark? Her får du vite hvordan.

I Lødingen i Nordland har en gjeng ungdommer kommet opp med en oppfinnelse som selv Reodor Felgen ville vært stolt av, skriver Bladet Vesterålen.

Rattkjelka «Lynet» er blitt målt til 43,7 kilometer i timen på flatmark.

– Starten var en tanke om å bygge en ryggsekkmeis med propell. Dette viste seg vanskelig å få til. Det var da ideen om en motorisert rattkjelke ble klekket ut, forteller en av oppfinnerne, Sigbjørn Skovro til avisa.

Slik ble «Lynet» til:

Motoren er en gammel modellflymotor Skovro fikk hos onkelen sin.

Det er en 62 kubikkcentimeter totaktsmotor av ukjent type med en 22 tommers propell som går på vanlig 95 oktan.

Skovmo forklarer hvordan de har gått frem:

– Vi bygde om rattkjelka, der vi kun beholdt ramma og skiene. Vi forlenget sadelen og laget nytt sete av skumgummi og gaffateip. Styret ble byttet ut med et sykkelstyre der vi beholdt det ene bremsehåndtaket, som nå brukes til gassvaieren. Bak på den forlengede sadelen har vi laget motorfeste til motoren og montert et sikkerhetsbur rundt propellen. Av annet sikkerhetsutstyr er det også montert en dødmannsknapp, forteller han til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Rattkjelka Lynet

Rattkjelka «Lynet» er blitt målt til 43,7 kilometer i timen på flatmark.

Foto: Privat

Har fått støtte

Gutta i Lødingen kaller seg «Vestfjord Custom».

– Det vi egentlig har gjort hele tiden, er å finne vanlige ting å bruke de til noe de ikke er tiltenkt i det hele tatt, forteller Skovro.

– Det har vært stor interesse fra jevnaldrende kompiser, men også den litt eldre generasjon. Så vi har fått den hjelpen vi har trengt hele tiden, og det er mange som har støttet oss.