Hopp til innhold

– Det handler om å bryte barrierer

Atlanterhavsroer Stein Hoff (67) er imponert over bragden til Trond Bratland Erichsen og Emil Eriksen. – Kjempegøy at de viderefører den stolte arven etter de store norske ropionerer, sier Hoff.

Atlanterhavsroer Stein Hoff ankommer Guyana i Sør-Amerika

INGEN OVER: Stein Hoff ble den første i verden som rodde rodd fra fastlands-Europa til det søramerikanske fastlandet.

Foto: Privat

Kristiansand-legen Stein Hoff rodde selv inn i rekordbøkene da han i 2002 – etter 97 døgn på havet – ble den første som har rodd fra fastlands-Europa til det søramerikanske fastlandet.

– Som å bli født på ny

Stein Hoff. Her har han rodd i to uker.

10. august 2002 la Stein Hoff ut fra Lisboa Da dette bildet ble tatt hadde han rodd i to uker.

Foto: Privat
Stein Hoff henger opp klesvasken ute i Atlanterhavet

Stein Hoff henger opp klesvasken ute i Atlanterhavet.

Foto: Privat
Horisonten brenner i Atlanterhavet. Fra Stein Hoffs rotur

Horisonten brenner i Atlanterhavet.

Foto: Privat
Stein Hoff møtte mange havskilpadder på turen over Atlanterhavet

Stein Hoff møtte mange havskilpadder på turen over Atlanterhavet.

Foto: Privat
Stein Hoff nyter et glass vin ute i Atlanterhavet

Da værgudene smilte, kunne Stein nyte et glass vin om kvelden.

Foto: Privat

Han har fungert som rådgiver for Trond Bratland Erichsen og Emil Eriksen i forkant av turen – og har fulgt bloggen Sønner av Norge tett de siste ukene.

Han er ganske sikker på at han vet hvordan rokameratene på Barbados har det akkurat nå.

– Det er en helt fantastisk følelse. Ombord i en atlanterhavsroer er det umulig å finne en behagelig stilling, og bare det å kunne stå helt i ro er en overveldende følelse. Du nyter fersk mat, ubegrenset vann i dusjen og en seng , sier Stein Hoff til NRK.no.

En ting er den fysiske biten. Rent mentalt er det ifølge Hoff som å bli født på ny.

– Du setter mer pris på det som betyr aller mest i livet – som kjæreste og barn, sier Hoff.

Første gang i 1997

14. november 2002: Etter 97 dager ombord i den sju meter lange spesialrobåten «Atlantic Star» kunne Stein Hoff gå i land på den andre siden av Atlanterhavet, i Georgetown i Guyana. Han hadde regnet med å bruke 110 dager på turen og den siste dagen måtte han faktisk sette ned farten slik at velkomstkomiteen med kona Diana i spissen skulle rekke frem til Georgetown før ham.

– De nådde ikke fram dessverre – jeg kom fram før dem, minnes Stein Hoff.

Det siste døgnet var nemlig spesielt tøft. Kysten langs Guyana ble den største utfordringen på turen. Grumsete vann, skjulte påler som kunne ødelegge båten, og lumske strømmer førte Hoff ut av kurs. Han klarte ikke å ro i land i hovedstaden Georgetown, og etter råd fra den lokale kystvakten rodde han i stedet til byen Parika.

Bakte sitt eget brød

– Det var en stor opplevelse for en gammel konkurranseroer. For meg handlet det mye om utfordringen, om å bryte en barriere. Og så er det naturopplevelsen da, sier Hoff.

Stjernehimmelen på den sørige halvkule, blikkstille hav, havskilpadder, store hvaler, sjøfugl, sverdfisk og flyvefisk er gode minner.

– Det var ingen konkurransesituasjon, så jeg tok meg god tid. Jeg bakte mitt eget brød underveis. Jeg følte meg veldig priviligert, kunne sitte med et glass vin om kveldene og nyte solnedgangene, sier Hoff.

Men turen var ikke problemfri. Hoff fikk også se værgudene fra en annen side.

– Motvind og sidesjø var det verste. Spesielt ille var det da jeg nærmet meg land i Guyana. Da holdt jeg på å blåse på land, forteller Hoff.

Første gang i 1997

Første gang Hoff rodde over Atlanteren var sammen med en kamerat i 1997 - det første året som roregattaen Atlantic Challenge ble arrangert fra Kanariøyene til Barbados.

– Planen var å arrangere regattaen i 1996 – nøyaktig 100 år etter norskamerikanerne Georg Harbo og Frank Samuelsson som de første i verden rodde over Atlanterhavet. Men regattaen måtte utsettes, sier Hoff.

Året etter brukte vinneren 69 døgn, mens pionerene i 1896 brukte 55 døgn.

– Det er en bragd som er umulig å slå. De rodde en svært skummel rute fra New York til England. De rodd i en åpen båt, uten GPS og vannmaskin, sier Hoff.

I dag har han lagt årene på hylla, og vier fritiden i seilbåten. Men følger fortsatt med, og er glad for at et norsk team hevder seg i verdens tøffeste rokonkurranse.

– Ja, det var på tide, sier han.

Hoff tror roing er en idrett som egner seg godt for nordmenn.

– Vi er vokst opp på kysten og vant til å ferdes i småbåt. Vi hevder oss bra i roing, se bare på dobbelt OL-mester Olav Tufte, sier Stein Hoff.