Hopp til innhold

Tørr proviant og sjøvann er byttet ut med burger og strandidyll

Etter to måneder i en robåt med ensidig kost og kun hverandre som selskap, nyter de to roerne nå livet på land i Karibien.

Torsdag kveld norsk tid støtte robåten til Trond Bratland Erichsen (29) og Emil Eide Eriksen (27) land for første gang på to måneder.

– Det er en følelse som det er vanskelig å sette ord på, sier Trond Erichsen vel framme på Barbados i Karibien etter å ha rodd over Atlanteren fra Kanariøyene. En tur som har kostet mye energi og åretak siden de la ut 5.desember i fjor.

Men nå er meterhøye bølger, store haier og en lekk båt historie. Målet er nådd og det blir selvfølgelig feiret.

Byttet ut tørr proviant med burger


På Barbados har de blitt tatt vel i mot av familie, venner, champagne og et par saftige hamburgere. En stor kontrast til det ensformige livet de har levd de to siste månedene.

– Det er veldig rart å være her. Jeg har egentlig ikke snakket så mye siden jeg kom fram, sier Emil Eriksen fra Sørfold i Nordland.

På den knappe syv meter lange båten har kosten bestått av tørket kjøtt, potetmos, nøtter, sjokolade og mengder med matolje. Det måtte til for å nå kravet om å innta 7000 kaloerier om dagen, et behov som er forståelig med tanke på blodslitet trønderen og nordlendingen har vært igjennom.

– Du kan tenke deg selv hvor mye du har gjort de siste seksti dagene. Det eneste vi har gjort er å rodd, sier Eriksen.

  • SE VIDEO AV GUTTENES FØRSTE DØGN PÅ LAND
Video Roere i mål

Roere i mål

Stolt mor

Vel vitende om at deres kjære har befunnet seg midt ute på Atlanteren dag og natt de siste ukene, kan familie og venner nå endelig omfavne de to eventyrerne.

– De har støtt på mange utfordringer underveis. Dette racet har aldri før har hatt så dårlig vær, likevel fullfører de på en imponerende tid. Jeg tror ikke de skjønner helt hva de har gjort, sier moren til Emil Eriksen, Gro Eide.

Emil har hatt hjerteflimmer tre ganger, men mamma Gro har ikke vært bekymret for sønnens hjerte under overfarten.

– Med god informasjon fra både lege og apparatet rundt føler jeg han har vært godt ivaretatt og forberedt.

Med lekk båt over Atlanteren

Emil Eide Eriksen (26) i «Sønner av Norge» holder stø kurs mot Karibia.

Emil Eide Eriksen er født med hjerteflimmer, men det hindrer han ikke å ro fra Kanariøyene til Karibia.

Foto: Sønner av Norge

Roerne har rodd døgnet rundt– på totimersskift – det vil si 12 timer hver i døgnet. De hadde mye dårlig vær underveis med vindstyrke opp mot 30 knop, og nattekulden tæret på.

Likevel var det ikke deres egen form de var bekymret for.


– Vi visste at vi fysisk sett kom til å klare det, men vi var litt spent på om båten kom til å holde, sier Erichsen fra Trondheim.

Trond Bratland Erichsen ror over Atlanteren

Trond Bratland Erichsen fra Sørfold har gått ned nærmere 15 kg på roturen.

Foto: Sønner av Norge

Båten Trond og Emil har brukt er en Woodvale pairs ocean rowing boat, som var spesialbygd for å møte utfordringene. Men med et av verdens tøffeste havstykker som terreng, holdt ikke båten uten reperasjoner underveis.

– På et tidspunkt var robåten fylt med mellom 300 og 400 liter vann. Å finne alle lekkasjene var kanskje den største utfordringen vi hadde, sier Eriksen.

– Føler deg veldig liten

Det nest siste døgnet satte rokameratene ny fartsrekord. Den gamle rekorden på 10,3 knop ble slått i natt da en bølge plutselig kom ingensteds fra og fikk båten opp i 11,5 knop.

Nå er de 4.800 kilometerene endelig tilbakelagt og guttene ser tilbake på en tur med store naturopplevelser.

– Vi var så små i møte med bølgene og ble kastet fra side til side. Også det å plutselig få en to-tre meter lang hai opp ved siden av båten, får deg til å føle deg veldig liten, forteller guttene.

– Hvor vanskelig var det å ro to timer på og to timer av, hver dag i seksti dager?

– Det er veldig hardt. Men sjølivet med hai, hvaler og fisk har alltid fascinert meg. Jeg har virkelig satt pris på eventyret vårt, sier Eriksen.