Hopp til innhold

– Vi tenker på de dødes familier

Kraftig vind, store snømengder og skumle bresprekker under snøen i leteområdet på Kebnekaise, tvinger letemannskapene til å avbryte søkene.

Generalmajor Morten Haga Lunde i Kebnekaise

Generalmajor Morten Haga Lunde i Kebnekaise.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Vi avslutter nå, og trekker oss tilbake til Kebnekaise fjellstue i påvente av bedre vær, opplyser nestleder ved Forsvarets operative Hovedkvarter, generalmajor Morten Haga Lunde til NRK.no.

Han har vært inne i rasområdet i Kebnekaise i dag og besøkt minnelavvoen hvor det er stilt opp bilder og tent lys for de omkomne offiserene.

– Vi er svært takknemlig overfor svenskene. De er virkelig et broderfolk, sier Haga Lunde.

– Tragisk

Fram til klokka 16 har 60 personer deltatt i letearbeidet. En av dem er kriminaltekniker Angelica Westergård og hennes fem kolleger som samler inn levningene etter de fem døde offiserene inne på havaristedet.

– Det går sakte, men sikkert framover, sier hun.

De svenskledede mannskapene jobbet på spreng også onsdag med å søke etter levninger og vrakdeler etter Hercules-ulykken som kostet fem norske offiserer livet forrige uke.

Det er med blandete følelser kriminalteknikerne jobber inne på havaristedet.

– Det er en tragisk ulykke. Vi tenker mye på de dødes familier. Samtidig er dette jobben vår, og vi skal alt vi kan for at det skal bli så bra som mulig, sier kriminaltekniker Angelika Westergård til NRK.no.

Til sammen seks kriminalteknikere fra politiets identifiseringsteam er på ulykkesstedet. Oppdraget er å registrere kroppsdeler og finne identiteten til de fem omkomne.

Svensk politi i Nikkaluokta

Til sammen fire kriminalteknikere har til nå vært inne i rasområdet. I dag kom to til fra Stockholm. T.v. Angelika Westergård.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Til nå har vi vært fire kriminalteknikere fra Umeå i jobb, men i dag kom to nye fra Stockholm.

Og jobben går sakte, men sikkert framover.

– De norske mannskapene er svært kompetente. Oppstår det et problem, blir det løst på stedet. Vi har alle det samme målet, sier Westergård.

Det er første gang Westergård er med på et så komplisert puslespill.

– Men to andre i gruppen var med og identifiserte døde kropper etter tsunamien i Thailand, sier Westergård.

– Krevende jobb

Forsvaret leter etter flydeler og levninger i Kebnekaise

Styrkeleder Stig Laursen og nestkommanderende ved FOHK Morten Haga Lunde diskuterer letearbeidet på Kebnekaise fjellstue.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

De norske letemannskapene innrømmer at det tar på å lete i det ugjestmilde fjellmassivet.

– Både været og terrenget på ulykkesstedet jobber imot oss, sier styrkesjef Stig Laursen, som er sjef oppe på breen til NRK.no.

I tillegg kommer belastningen ved å lete etter kolleger.

– Det er kamerater og kolleger som har omkommet, og det preger oss. Det er viktig for oss at de etterlatte i Norge ønsker å få dem tilbake slik at de kan få en verdig seremoni og begravelse. Det å føle at vår innsats teller, motiverer oss, sier Laursen.

Han har aldri vært med på et liknende leteoppdrag, og veien blir til mens man går.

– Dette er blant de vanskeligste og krevende oppdraget vi har hatt, sier han.

To tonn vrakdeler

Major Stig Laursen i minneteltet i Kebnekaise

Major Stig Laursen tenner lys i minneteltet ved Kebnekaise fjellstue.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En radar har avdekket store bresprekker under snøen i leteområdet på Kebnekaise, noe som gjør arbeidet etter Hercules-ulykken livsfarlig.

Mellom 1 og 2 tonn vrakdeler ble fraktet ned fra fjellet, før en bakkeradar tirsdag kveld avdekket at arbeidet var langt farligere enn tidligere antatt.

– Vi kan ikke grave der bresprekkene er, og må sikre området før vi fortsetter arbeidet. Sprekkene er så store at mennesker kan falle ned i dem. De må derfor merkes, slik at ingen kjører eller går der de er, sier etterforskningsleder Agne Widholm i den svenske havarikommisjonen.

Letehunder

Kondolanseprotokoll i minneteltet i Kebnekaise

En siste hilsen til

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Opp mot 60 personer deltok i letearbeidet onsdag, blant dem fjellklatrere, politi og folk fra Forsvaret. Også flere lavinehunder har deltatt, samt tre helikoptre.

Det har gått flere skred i området, og i tillegg til å begrave levninger og vrakdeler, skjuler snømengdene bresprekkene for det blotte øyet. De store mengdene materiale som er fraktet ned med helikoptre, er plassert i konteinere.

– Vi kommer til å leie en hangar på Kiruna flyplass hvor vi skal plassere materialet, sier Widholm.

Letingen etter de svarte boksene fortsetter.

Dårligere vær

Kebnekaise Fjellstue

Det er stor aktivitet på Kebnekaise fjellstue, som er base for aksjonen som nå pågår.

Foto: Bjørn Eruik Rygg Lunde / NRK

Letemannskapene intensiverte tirsdag søket fordi været ventes å bli dårligere onsdag. For å hindre at noen av letemannskapene faller utfor kanten besto arbeidet også i å sikre den såkalte toppkammen på Kebnekaise. Arbeidet utføres av 15 fjellklatrere.

Samtidig jobbes det på isbreen nedenfor.

– Værutsiktene ser dårligere ut for morgendagen, så i dag arbeider vi intensivt for å rekke så mye som mulig, sa det svenske politiets innsatssjef David Ögren tirsdag formiddag.

Den siste samtalen

Svensk politi har sperret av Kebnekaise-området helt til 15. april.
Ifølge den svenske avisen Piteå-Tidningen er den siste samtalen mellom Hercules-flyet og kontrolltårnet i Kiruna tatt opp på bånd. Opptaket, som skal være gjort kort tid før flyet fløy inn i fjellveggen, er hemmeligstemplet og overlevert den svenske havarikommisjonen.

Hercules-flyet fløy inn i fjellveggen like ved toppen av Kebnekaise i Nord-Sverige sist torsdag.