Hopp til innhold

Har funnet to tonn vrakdeler i Kebnekaise

Etter ti dagers søk har letemannskapene funnet to tonn med vrakdeler av Hercules-flyet som styrtet i Kebnekaise 15. mars.

Flyet ble funnet to dager etter at det krasjet inn i Sveriges høyeste fjell under en militærøvelse i midten av mars. Hele besetningen på fem omkom da flyet traff fjellveggen.

Uvær i leteområdet

Samtidig som Forsvaret leter etter flydeler, jobber svensk politi med å lete etter levningene etter de fem omkomne offiserene. Uværet har de siste dagene vært en stor utfordring for letemannskapene, men skal etter planen fortsette fram til 25. april.

– Dårlig vær forhindrer oss i arbeidet. Vi har et lite håp om å få gjort noen søk tirsdag, men det er vanskelig også med tanke på rasfaren, opplyser den svenske Havarikommisjons-lederen Agne Widholm til NRK.no.

Fem prosent av flyet

Det svenske politiets identifiseringsgruppe fortsatte søndag sine undersøkelser på havaristedet i Ke

Det svenske politiets identifiseringsgruppe jobber fortsatt på havaristedet i Kebnekaise.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / SCANPIX

Vrakdelene som hittil er samlet inn utgjør rundt fem prosent av det 40 tonn tunge flyet, melder Tidningarnas Telegrambyrå.

Flyet blir fraktet til en hangar i Kiruna, der flydelene systematisk blir vasket og sortert av den svenske havarikommisjonen.

Svarte bokser ikke funnet

Ferdskriver for fly

Det er viktig å få tak i de svarte boksene for å klargjøre årsaken til at flyet krasjet i fjellveggen.

Foto: Cliff Owen / Ap

– De såkalte svarte boksene er ennå ikke funnet, opplyser den svenske Havarikommisjons-lederen Agne Widholm.

Den ene boksen inneholder en båndoppdager fra cockpiten og den andre registrerer flyets tekniske data.

De såkalte svarte boksene, flyets taleregistrator og ferdskriver, kan gi viktig informasjon om hva som var årsaken til ulykken som kostet fem personer livet.

Tåler ekstreme påkjenninger

Boksene tåler både høye temperaturer ved brann, ekstremt store vanndybder og kraftige støt. Boksene tåler med andre ord kolossal ytre påvirkning, men det hender likevel at boksene får skader eller blir delvis ødelagte.

– Men selv om det bare er rester igjen, kan Havarikommisjonen fortsatt hente ut mye informasjon, sier Agne Widholm.

Kommer med foreløpig konklusjon

Havarikommisjonen vil sende ut en foreløpig konklusjon på hva som var årsaken til hercules-ulykken, men understreker at også dette arbeidet vil ta tid.

– Vi vil ikke gå ut med mulige årsaker og spekulasjoner før vi har fakta på bordet. Vi ønsker ikke å forholde oss til spekukasjoner, sier Widholm til NRK.no.