Hopp til innhold

– Det har vært ei veldig tøff tid

Iselin (15) gjemte seg på do mens marerittet på Utøya sto på. I dag er hun i Salten tingrett sammen med vennene sine.

Iselin Stenersen

DOBLE FØLELSER: Iselin gruer seg til rettssaken, men er helt klar på at de vil være til stede i rettssalen den første uka.

Foto: Einar Breivik / NRK

Den største delegasjonen fra AUF i Nordland som var på Utøya sommeren 2011 kom fra Mo i Rana. Iselin sier det er svært tunge måneder som har gått.

– Det har vært veldig tøft. Det har vært grusomt, og jeg har reagert med depresjon og sinne. Det har vært veldig feil, sier hun.

En kom ikke tilbake

Karin Elena Holst

Karin Elena Holst

Foto: Privat

Karin Elena Holst ( 15) ble skutt og drept på Utøya. Nå er seks av sju venner fra Rana som også var på AUFs sommerleir på Utøya i Bodø, for å følge rettssaken via Salten tingrett.

Fikk ikke sove

Den ti uker lange rettssaken med Andres Behring Breivik blir overført til 17 domstoler over hele Norge. Ungdommene fra Rana kom til Bodø i går kveld, men flere fikk ikke sove før i tre-fire-tida natt til mandag.

– Det var vanskelig å sovne selv om jeg var trøtt. Jeg har tenkt på morgendagen, hvordan blir det, og hvordan vil jeg reagere. Jeg lå og tenkte og grublet, sier Iselin.

– Det blir et stygt syn å få se ham, sier Stine.

Ble skutt i magen

Benjamin (16) ble skutt i magen av Anders Behring Breivik. Han klarte først å komme seg unna, men ble skutt på gjemmestedet nede ved klippene. Han skjønt først ikke at han var skutt, skriver Rana Blad. Eriksen måtte gjennom fem operasjoner på Ullevål universitetssykehus før han fikk komme hjem igjen til Rana.

Benjamin har også opplevd tida etterpå som tøff, men det har blir lettere etterhvert.

– Jeg prøver helst å glemme alt, og ikke tenke så mye på det i hverdagen.

Han har fått mye støtte fra venner og omgivelsene. Selv om han prøver å ikke tenke på Anders Behring Breivik, er han klar på at han vil følge med på rettssaken.

– Det blir nok å vekke en del minner, ja. Men jeg vil følge med, og se hvordan det ender og hva straffen blir, sier Benjamin.