Hopp til innhold

Første store øvelse etter 22.juli

Terrorøvelsen Gemini er den første store øvelsen etter terrorangrepet 22.juli. – Kritikken vi fikk etter terroren i fjor har påvirket måten vi øver på, sier kommunikasjonssjef John Espen Lien i Forsvarets Operative Hovedkvarter.

«Me and my precious brothers and sisters have today taken one of yours oilrigs», lyder den gebrokne stemmen på opptaket. I det midlertidige nyhetsstudioet på politistasjonen i Mosjøen har staben fått inn video av terroristen som har tatt kontroll over oljeskipet som ligger utenfor Helgelandskysten.

Øvelsen Gemini har vært holdt regelmessig siden 1980-tallet, og målet i år er å beskytte offshoreinstallasjoner på norsk sokkel. Gemini 2012 er den første samvirkeøvelsen mellom politiet og Forsvaret etter 22. juli.

– Er det realistisk at et terrorangrep mot Norge vil ramme norske offshoreinstallasjoner?

– Vi prøver å fokusere på forskjellige trusselscenarier. Til høsten skal vi øve i et innlandsmiljø på Romerike. Vi kjører også øvelser av en ren teknisk art hvor vi ikke trener selve systemet, men bare operatørene, sier kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH).

Video Terrorøvelse på Helgeland

Så virkelighetsnær som mulig

Både for politiet og forsvaret har det vært viktig at øvelsen er så virkelighetsnær som overhodet mulig. Som i en reell nyhetsredaksjon jakter politiet og Forsvaret på den siste utviklingen i den kritiske situasjonen.

Presseoffiser Lars Magne Hovtun, som har ansvar for mediespillet, sier øvelsen gir dem viktig lærdom.

– For oss er det to ting som er viktige. Det ene er å øve i å håndtere media. Det andre er å illustrere hvordan media vil påvirke en situasjon, sier han.

Påvirket av 22. juli

Geminiøvelsen på Helgeland

Terroristen blir tatt, ombord på Norneskipet.

Foto: Thor Håkon Ulstad, Forsvaret

Det er første gang siden 22. juli både forsvaret og politiet har en større terrorøvelse. De fikk kritikk i fjor for å ha brukt for lang tid på å pågripe Anders Behring Breivik.

John Espen Lien ved FOH sier terroren i fjor har påvirket hvordan de øver.

– Vi tar tatt fatt i kritikken og øver nå etter en ny bistandsinstruks om Forsvarets bistand til politiet.

Den gamle versjonen er fra 2003, men i lys av hendelsene 22. juli har nye regler om raskere og enklere samarbeid vært ute til høring. Instruksen vil bli vedtatt om kort tid.

Enkelere prosedyrer

Forsvaret har redusert alternativene til to typer bistand som politiet kan be Forsvaret om

– Instruksen skal sørge for anmodninger om bistand skal behandles raskere. Dermed kan vi starte forberedelsene på et tidligere stadium og være raskere på plass dersom politiet trenger bistand fra Forsvaret, sier Lien til NRK.no.

Den minst problematiske er den såkalte alminnelige bistand, der det kan være snakk om å bruke Forsvarets helikoptre, fartøyer eller annet utstyr. Dette skal gjøre mye enklere enn det som ble praktisert 22. juli. Terskelen skal bli lavere og antallet beslutningsinstanser på vei fra forespørsel til godkjenning skal bli færre.

Lien sier det er viktig at Forsvaret øver på samspillet med politiet i det å bli brukt som en ressurs i et tenkt terroranslag.

Bruk av makt

Den andre typen bistand er den som kalles håndhevingsbistand, der politiet ber Forsvaret om å bruke militær makt i en terrorsituasjon på norsk jord, eventuelt mot norske borgere.

Realistisk mediaspill

Geminiøvelsen på Helgeland
Foto: Thor Håkon Ulstad, Forsvaret

Øvelsen skal gi trening til flere nivåer. Ikke bare til innsatsstyrkene, men også til beslutningstakerne oppover helt til politisk nivå.

– Samfunnsutviklingen viser at informasjon ut stadig blir viktigere. Og kanalene som formidler informasjon blir stadig flere. Å ikke ta det innover seg i en så stor øvelse, vil være å feile stort, sier Lien.

Scenariet er kapring av et offshorefartøy utenfor kysten av Helgeland.

– Det skaper stor medieinteresse når slike katastrofer skjer. Derfor er mediestrategi et viktig fokus for øvelsen. Vi øver et realistisk mediespill hvor de som sitter med ansvaret blir konfrontert og utfordret på forskjellige områder. Vi bruker mediespillet for å formidle en stemning og en setting for hvordan samfunnet vil reagere på ulike hendelser.

Justisministeren på besøk

I dag kom justisminister Grete Faremo til Mosjøen for å orientere seg om terrorøvelsen.

– I dag orienterer jeg meg først og fremst om øvelsen og hvordan det har gått så langt. Dette er jo en øvelse som omfatter alle nivåer, inkludert strategisk nivå. Og også i morgen vil det være viktige momenter som øves, da i Oslo, sier justisminister Grete Faremo.

Det har vært spørsmål om utrykningstid og kommunikasjon etter 22.juli, legger denne øvelsen vekt på å forbedre dette?

– Det er et mål for politiet å respondere så raskt som mulig om en hendelse skulle inntreffe. Og nå øver vi også på å få bistand fra forsvaret. Denne øvelsen har så langt vært veldig nyttig.

Beredskapssenter kommer

I ti år har det vært jobbet med å få til et eget beredskapssenter i Oslo. Justisministeren kan ikke si noe om når et slikt senter kan stå ferdig.

– Nå har vi fått identifisert tomtealternativene. Disse er til vurdering i departementet. Jeg vil i budsjettproposisjonen til høsten gi ei orientering om hvor saka står, sier Faremo til NRK.no.

Øvelsen foregår i Mosjøen og Sandnessjøen i Nordland og i havområdene utenfor. Helgeland politidistrikt har den operative ledelsen. Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) var onsdag på plass i øvelsesområdet.

Geminiøvelsen på Helgeland
Foto: Thor Håkon Ulstad / Thor Håkon Ulstad