Hopp til innhold

Slik rammer streiken i Nordland

Streiken vil for alvor bite over pinse. Mot midten av uken vil nærmere 50.000 organiserte delta i
protesten mot arbeidsgiverne i stat og kommune.

Streikevakter foran rådhuset i Bodø

STOR STREIKEVILJE: 42 Delta-medlemmer var samlet foran Bodø rådhus fredag. – Streikeviljen er stor. Fra torsdag neste uke tar vi ut ytterligere 35, sier streikeleder Mona Eilertsen (t.v.), her sammen med Rita Martinsen.

Foto: Knut Haarvik / NRK

I går varslet Fagforbundet at de fra og med tirsdag vil ta ut ytterligere 15 000 medlemmer i streik. Da vil det være 24.200 LO-medlemmer som streiker. Mot midten av uken vil det totalt sett nærmere 50.000 organiserte delta i protesten mot arbeidsgiverne i stat og kommune. I dag varslet Unio at rundt 7300 nye Unio-medlemmer i stat og kommune tas ut i streik fra onsdag 30. mai.

Slik rammer streiken i Narvik

384 ansatte av de ansatte vil være i streik fra tirsdag. Unio har varslet at de tar ut flere fra onsdag, da vil totalt 529 kommuneansatte være ute i streik, noe som er over en tredjedel av de ansatte i kommunen.

– Narvik kommune er i utgangspunktet en ROBEK-kommune som har en lav bemanning som følge av den økonomiske situasjonen. Vi går nå under minimumsbemanning med de streikevaslene vi har fått inn, sier Iris Bartholsen i Narvik kommune.

– Streiken går for langt

De som er berørt nå blir ytterligere berørt, og kommunen bekymrer seg særlig for eldreomsorgen.

– Driften vil ikke være forsvarlig uten dispensasjoner. Arbeidstakerorganisasjonene har gått for langt. Vi vil selvfølgelig prøve å søke dispensasjon hele pinsen, sier Bartholsen.

Skoler og barnehager vil også bli stengt, men det endelig antallet er ennå ikke klart. Dispensasjoner gis kun for én dag om gangen. Men Cecilie Woll Johansen som er nestleder i Unio i Narvik og hovedtillitsvalgt for sykepleierne er ikke enig i kritikken.

– Jeg stiller meg undrende til at de tørr å uttale seg på dette viset. Når det kjøres med sommerferieavvikling, er det lav bemanning over hele linja. Vi sørger for forsvarlig uttak og gi dispensasjon der det er helt nødvendig, sier Johansen.

Slik rammer streiken i Fauske

Fagorganiserte i Fauske kommune er tatt ut i streik fra 24. mai 2012. Kommer ikke partene til enighet trappes streiken ytterligere opp fra tirsdag 29. mai 2012. Mekling pågår. Det kan medføre at det blir en løsning i konflikten før tirsdag den 29. mai. Foresatte bes derfor om å holde seg oppdatert i nyhetsbildet og på hjemmesiden til Fauske kommune.

Barnehager og SFO stenges

Dersom streiken trappes opp fra tirsdag den 29. mai, betyr dette for de kommunale barnehagene og SFO i Fauske kommune at renholdere, assistenter og enkelte pedagoger blir tatt ut i streik fra tirsdag morgen. Det er ikke mulig å gi et forsvarlig tilbud i barnehager og SFO uten tilstrekkelig renhold og med sterkt redusert bemanning. Konsekvensen ved en fortsatt konflikt tirsdag den 29. mai 2012 vil være at barnehagene og SFO i Fauske kommune vil bli stengt med umiddelbar virkning. Så snart streiken er avblåst vil barnehagene og SFO åpne igjen.

Skolene åpne tirsdag

Skolene er i mindre grad rammet av streiken og vil holde åpent som vanlig på tirsdag den 29. mai. Det vil bli gitt ordinær undervisning, men assisterende hjelp vil bli rammet av streiken slik at elever med spesielle behov ikke vil kunne få dekket alle disse. Foresatte til de elever som har særskilte behov vil få en nærmere orientering fra rektor ved den enkelte skole. I løpet av tirsdagen vil det gjøres en ny vurdering vedrørende videre drift av skolene i de påfølgende dagene.

Kompensasjon

Dersom det blir en utvidelse av streiken fra tirsdag 29. mai og barnehagetilbudet opphører midlertidig, vil de foresatte få en forholdsmessig reduksjon i foreldrebetalingen.

Slik rammer streiken Rana

Rundt 350 er ute i streik fra tirsdag.

Sannsynligvis blir alle SFO-ordningene stengt. På barnehagene er det andre ansatte igjen, det er ikke avklart ennå.

Slik rammer streiken Vestvågøy

71 kommunalt ansatte er ute i streik.

En liten SFO ved oppdøl skole stenger. En kommunal barnehage må tilpasse driften sin. Men ellers blir ingenting stengt. IKT og service er hardest rammet, og vaktmestertjenester.

Slik rammer streiken Leirfjord

21 stykker blir tatt ut i streik fra tirsdag. Da er det barnehage og SFO som rammes. Usikkert om det blir holdt åpent, alle førskolelærerne er på jobb, men vil vurdere om de kan ha hele barnehagen åpen. Vil bli redusert drift, kan bli stengt fra onsdag.

Slik rammer streiken Alstahaug

Mellom 80 og 90 stykker er tatt ut i streik fra tirsdag. Barnehager og SFO vil rammes.

Slik rammer streiken i Bodø

Kommunestreiken får store konsekvenser i Bodø fra tirsdag. Da må 12 barnehager og SFO ved fem skoler holde helt stengt, og badeland i Bodø Spektrum blir også stengt.

– Vi beklager at streiken får så store konsekvenser for brukerne, sier konstituert personalsjef Vigleik M. Aas i Bodø kommune. Fra tirsdag er 644 kommunalt i streik.

Barnehagene som må stenge

Streikevakter i Bodø kommune utenfor Rådhuset

Streikevakter i Bodø kommune utenfor Rådhuset.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Etter en omfattende gjennomgang er det nå klart at følgende kommunale barnehager må stenge helt:

  • Bodøsjøen
  • Hunstad Øst
  • Løding
  • Maurtua barnehage
  • Missiosen
  • Misvær
  • Mørvedelia
  • Mørvedmarka
  • Saltstraumen
  • Stokkvika
  • Vestbyen
  • Årnesveien

Flere av de andre barnehagene må stenge noen avdelinger, men holder likevel åpent. Informasjon til foreldre blir gitt av hver enkelt barnehage.

– Det er grunn til å understreke at konsekvenser av streiken kun gjelder kommunale barnehager. De private holder åpent som normalt, sier Aas

SFOer som må stenge

Her er lista over skolefritidsordningen som må holde helt stengt:

  • Aspåsen skole
  • Hunstad barneskole
  • Kjerringøy skole
  • Løding skole
  • Misvær skole

Flere andre skolefritidsordninger kan bli steng på kort varsel. I tillegg kommer de fleste andre skolene til å ha redusert tilbud i SFO. Skolene gir informasjon direkte til berørte foreldre.

Badeland stenger

Ved Bodø Spektrum er streiken trappet opp til å gjelde 16 ansatte fra tirsdag morgen. Konsekvensen av det er at badeland blir helt stengt, mens idrettshallene holdes åpent som normalt.

Ventetid på telefon

Sentralbordet i kommunen har minimumsbemanning hele neste uke, og det gjør at brukerne tidvis må regn med lengre ventetid.
Servicetorget kommer til å holde åpent, men med sterkt redusert bemanning. Unntaket er Servicetorget på Herredshuset som blir stengt fredag.

Ungdomsklubbene stenger

Streiken fører også til at alle kommunale ungdomsklubber blir stengt fra og med tirsdag

Andre konsekvenser

– Helsestasjonene holdes fortsatt åpent, men med redusert tilbud. Det samme gjelder Bratten Aktivitetspark og Flyktningekontoret. Stordalshallen blir antakelig stengt fra torsdag 31. mai, opplyser Vigleik M. Aas