Hopp til innhold

Krever seks måneders fengsel for tidligere rådmann

Statsadvokat Kristian Jarland krever seks måneders fengsel for den tidligere rådmannen i Rana, og forretningsmannen, som står tiltalt for grov korrupsjon.

Forsvarer Henrik Boelkhe, Sigmund Johnsen og advokat John Erik Nygaard

Forsvarer Henrik Boelkje, den tidligere rådmannen i Rana, Sigmund Johnsen og Cafer Karans forsvarer, John Erik Nygaard i retten i Rana.

Foto: Gisle Forland / NRK

I tillegg ba Jarland om at de to tiltalte blir dømt til å betale bøter på 200 000 kroner hver under sin prosedyre i Rana tingrett.

Både eksrådmann Sigmund Johnsen og den sentrale næringslivstoppen i Rana, Cafer Karan, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet mot dem forrige mandag.

– Her dreier det seg om en person i en særlig betrodd stilling, sa Jarland i retten.

Han finner ingen formildende eller skjerpende omstendigheter i saken.

– Som rådmann forvaltet Johnsen over 1,2 milliarder kommunale kroner i 2010. Han hadde mye makt. Hvor mye kan en sånn mann tillate seg, spurte Jarland.

 Tidligere rådmann Sigmund Johnsen (t.h), her sammen med sin forsvarer Henrik Boehlke i Rana tingret

Tidligere rådmann Sigmund Johnsen (t.h.), her sammen med sin forsvarer Henrik Boehlke i Rana tingrett.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Tiltalt etter omstridt leilighetskjøp

Bakgrunnen for tiltalen er blant annet at Johnsen fikk bo gratis i leiligheten til Cafer Karan da han var på ferie i Tyrkia. I tillegg kjøpte rådmannen en leilighet fra næringslivstoppen for 1,7 millioner kroner.

I ettertid har det kommet fram at det forelå en takst på to millioner kroner, og Karan, som sto for salget, la aldri leiligheten ut for salg på det åpne markedet,

– Her ligger det en klar fordel for Johnsen, ved at leiligheten ikke ble lagt ut for salg, og han dermed slapp konkurrenter, og leiligheten gikk for 15 prosent under takst.

Johnsen erklærte seg ikke inhabil etter at han kjøpte leiligheten.

– Rådmannen gjorde seg sårbar for press

Karan har flere næringsinteresser og løpende avtaler med Rana kommune, hvor Johnsen er rådmann. Blant annet drev Karan Restaurant Babettes, som hadde kommunens sjenkebevilgning, og leide lokaler hos kommunen.

– Rådmannen gjorde seg sårbar for press, ved å motta en fordel, sa Jarland.

Aktor kunne ikke vise til at rådmannen ga noen tjenester i retur til rådmannen. Det er heller ikke nødvendig, mente Jarland.

– Det er nok å påvise at den som bestikker har posisjonert seg. Rådmannen har innflytelse på leiekontrakter som Karan har med kommunen, og skjenkeløyve forretningsmannen har fått innvilget, sa Jarland.