Hopp til innhold

Norge får kjøpe nytt Hercules-fly fra USA

Det amerikanske luftforsvaret lar Norge få overta ett av sine nye Hercules-fly til erstatning for flyet som styrtet på Kebnekaise i mars.

Hercules "Nanna"

Det amerikanske luftforsvaret lar Norge få kjøpe et av deres nye Hercules-fly.

Foto: Luise Salte / FOH

Normalt tar det over to år å få bestilt og kjøpt et Hercules-fly. Nå kan det norske luftforsvaret takke sine amerikanske kollegaer for at et splitter nytt erstatningsfly kan være på plass bare et halvt år etter den tragiske ulykken på Kebnekaise, der fem norske offiserer omkom.

Flyet kan bli erstattet allerede i september.

– Hjelper også USA

Generalmajor Finn Kristian Hannestad

Generalmajor Finn Kristian Hannestad fikk i går beskjed i Washington at amerikanerne lar ham få overta ett av sine Hercules-fly.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

– Amerikanerne ser nok at det å hjelpe, hjelper også dem selv. Som for eksempel med kapasiteten vi planlegger å sende ned til Afghanistan, sier generalinspektøren i Luftforsvaret, Finn Kristian Hannestad

Norge skulle etter planen stasjonere et Hercules-fly i Afghanistan, men da den ene av Hercules-maskinene styrtet i mars ble operasjonen utsatt. USAs håndsrekning bidrar til at det norske luftforsvaret raskere kan gjenoppta sine forpliktelser blant annet i Afghanistan.

– Det av vi får en erstatningsmaskin nå, betyr at vi vil ha evnen til å ha en hercules i Afghanistan over lengre tid enn det vi kunne hatt.

Takknemlig for hjelpen

Det er US Air Force som har bestilt nye Hercules-maskiner. Ett av disse flyene blir nå overtatt av Norge så fort det er ferdigbygd. Bare å bygge flyet tar 6–7 måneder, mens en ferdigstillelse fra bestilling til levering kan ta opp mot 30 måneder.

– Vi har fått hjelp av den amerikanske ambassaden i Oslo til å opprette kontakt med US Air Force, og min amerikanske kollega lover oss nå at ett av deres fly skal bli vårt. Det er vi takknemlige for og viser de sterke militære bånd det er mellom våre nasjoner, sier generalinspektøren for luftforsvaret.