Hopp til innhold

Bød 100 kroner for Lofot-perle

For 15 millioner ville Orkla selge øyperlen Tørnholmen utenfor Lofoten. De fikk inn to bud, ett av dem skal ha vært på 100 kroner. De godtok det andre.

Tre måneder etter at Orkla la ut Tørnholmen i Stamsund for salg er endelig eiendommen solgt.

Etter en «budrkrig» utenom det vanlige, var det eiendomsutvikler Hans Christian Jahren fra Jessheim som trakk det lengste strådet.

Jahren vil ikke kommentere hvor mye han kjøpte Tørnholmen for, men ifølge Lofotposten skal det ha kommet inn ett annet bud, som ikke ble seriøst vurdert av Orkla. Det var på 100 kroner.

– Vi har fått et seriøst bud, og har bestemt oss for å selge. Budet fra Jahren reflekterer nok det som er markedsveriden for slike eiendommer mange steder i Nord-norge, sier direktør i Orkla Eiendom AS, Gjert Brun, til Lofotposten.

– Jeg ble nysgjerrig

Jahren har slekt i Stamsund, og har vært på jakt etter en eiendom lik Tørnholmen lenge.

– Jeg har brukt 10-20 år på eiendomsutvikling på Østlandet. Da Tørnholmen dukket opp på markedet, ble nysgjerrigheten min vekket, sier Jahren til NRK.no

Samarbeid med kommunen

Den ferske eieren av den idylliske Lofot-perlen er fornøyd med å sikre seg en sjelden eiendom.

– Det er ikke hver dag det legges ut øyer med relativt god infrastruktur, og også med nærhet til annen infrastruktur, til salgs. På en annen side må vi nå få på plass blant annet bru, brygger og kloakk på øya, sier Jahren, som føyer til:

– Vi må lytte til hva andre har lykkes med. Vi må samarbeide med kommunen, og få til spennende prosjekter på flere områder.

Gamle synder

Eiendomsdirektøren i Orkla, Gjert Brun, sa til NRK.no i mars at han håpet kjøperen av Tørnholmen ville være en med seriøse planer for den videre utviklingen av øya.

– Vi har ikke selv planer for å utvikle eiendommen videre. Da kan det være riktig å søke etter nye eiere som forhåpentligvis kan få til en god bruk av eiendommen, sa eiendomsdirektør i Orkla, Gjert Brun, til NRK.no 20. mars i år.

Hans Christian Jahren er entusiastisk når det kommer til holmens framtid, men han er også åpen omkring utfordringene som følger med et kjøp av en hel øy.

– Det første jeg tenkte da jeg satte mine ben på Tørnholmen var at her trengs det mange penger å bruke på opprydding etter gamle synder. Øya bar preg av stort etterslep, sier Jahren.

Tørnholmen, mener Jahren, sitter på et stort potensial, og i neste uke reiser han utover for å ta sin seneste investering i skue, nok en gang.

Peter Møller, trankongen

Peter Møller hadde tranproduksjon på Tørnholmen.

Foto: Wikipedia

– Nå er det sånn at man må gjøre seg godt kjent med en eiendom før en begynner å legge planer. Det tar tid å skaffe seg full oversikt, avslutter han.

Historisk sus

Holmen, som er på i alt 73,5 dekar, kan blant annet skilte med gammel bebyggelse etter Peter J. Møllers tranvirksomhet.

Tranvirksomheten på øya ble nedlagt i 1972. Da hadde det vært storstilt tranproduksjon på Tørnholmen siden 1867. Det var Peter J. Møller som stod bak den revolusjonerende tranproduksjonen idet dampingsmetoden ble innført.

Orkla-konsernet overtok eiendommen fra Møller i 1992.