Hopp til innhold

Omfavnet av samboeren etter frifinnelsen

Tidligere rådmann Sigmund Johnsen har kjempet en lang kamp for å bli frifunnet for grov korrupsjon. I dag kunne han feire sammen med samboeren i Rana tingrett.

Sigmund Johnsen med samboer

Sigmund Johnsen omfavnet samboeren etter at han fikk full frifinnelsen i retten.

Foto: Bente Johansen / NRK

Klokka 12.00 onsdag kom dommen som frifant Sigmund Johnsen for anklagene om grov korrupsjon.

– Nå skal jeg feire med en billig flaske vin, sier Johnsen til NRK.no kun få minutter etter at dommen er forkynt.

Rana tingrett kunne ikke finne noen bevis for at den tidligere rådmannen var innblandet i noe som hadde med korrupsjon å gjøre.

– Det kjennes godt, og det er jo egentlig en bekreftelse på det jeg har sagt ifra første stund. Jeg har hele tiden hatt god samvittighet og det har gjort at jeg har klart å holde på meg på føttene, og klart å forsvare meg, sier Johnsen.

– Kjøpte leilighet under takst

Bakgrunnen for tiltalen var at Sigmund Johnsen på ferie i Tyrkia i 2010 bodde gratis i leiligheten til Cafer Karan, som er sentral næringsaktør i Rana.

Senere kjøpte rådmannen en leilighet fra Cafer Karan for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid påstått at det forelå en takst på to millioner kroner.

20. januar var tiltalen klar. Aktor ba om at de to tiltalte ble dømt til å betale bøter på 200 000 kroner hver under sin prosedyre i Rana tingrett. Han ba også om betinget fengsel.

Karan har flere næringsinteresser og løpende avtaler med Rana kommune, hvor Johnsen er rådmann. Blant annet drev Karan Restaurant Babettes, som hadde kommunens sjenkebevilgning, og leide lokaler hos kommunen.

– Rådmannen gjorde seg sårbar for press, ved å motta en fordel, sa aktor.

Johnsen måtte sitte i varetekt i to dager etter han ble pågrepet og avhørt.

Sparket som rådmann

Kun få uker før rettssaken startet ble Johnsen sparket som rådmann i Rana kommune med 22 mot 15 stemmer.

Kommunens begrunnelse for oppsigelsen var sviktende omdømme og manglende tillit til sin tidligere rådmann.

Kontrollutvalget i kommunen har tidligere fastslått at rådmannen brøt de etiske retningslinjene i kommunen.

– Hvordan synes du Rana kommune har håndtert saken?

– Det er et forhold som pågår med Rana kommune og det vil jeg ikke kommentere, sier den tidligere rådmannen.

– Skittent politisk spill

Men under rettssaken fortalte Johnsen at han mener seg utsatt for et skittent politisk spill.

– Jeg synes ikke det er rart om media fokuserer på disse spørsmålene. Jeg har i retten gitt uttrykk for hva jeg mener, sier han.

– Kommer du til å stevne kommunen for retten?

– Det krever forhandlinger med kommunen og de har bedt om 14 dagers utsettelse før de gir sitt svar. Men det er klart jeg vurderer det.

Johnsen har ikke bestemt seg for om han vil søke erstatning.

Flytter inn i leiligheten

Til tross for den opprivende rettssaken har 60-åringen bestemt seg for å bli boende i Rana. Han flytter inn i leiligheten aktor mente han hadde kjøpt langt under takst.

– Jeg har nettopp kjøpt meg ny leilighet og har ingen umiddelbare planer om å flytte. Jeg håper vi er ferdig med saken nå, sier han.

Han forteller at belastningen har vært stor for familien.

– Men guttene mine bor heldigvis ikke i Rana, og fleipen har egentlig dominert denne diskusjonen.

– Var rett å sparke

Ordfører Kai Henriksen (H) har hele tiden vært kritisk til rådmannen og hans vurderinger. Han er glad for at rettssaken nå er over, men mener det var riktig å sparke Johnsen.

– Jeg mener fortsatt det var riktig av kommune å gå til oppsigelse av rådmannen, selv om det bare var to uker før rettssaken startet.

– Vi kunne ikke leve med usikkerheten.

Full frifinnelse

I domsavsigelsen i Rana tingrett ble det levnet lite tvil om at grunnlaget for anklagen om grov korrupsjon ikke var tilstede.

– Handlingene mangler helt de mest karakteristiske trekk ved korrupsjon. Ingenting er forsøkt holdt skjult og ingen andre er trukket inn for å hjelpe å skjule det som skjedde. Det foreligger ikke opplysninger om at noen kunne blitt påført tap, mente retten.

– Fikk ingen fordel

Når det gjelder eiendomskjøpet sier retten:

– Påtalemyndigheten har ikke ført noen bevis for at Karans hensikt var å bestikke rådmannen. Retten finner at det ikke er ført spor av bevis for at bolighandelen innebar at rådmannen fikk en fordel.

Retten mener heller ikke at ferien i Tyrkia kan knyttes opp til korrupsjon:

– Retten finner at rådmannen har mottatt en fordel, men at verdien er så lav at den ikke kan regnes som utilbørlig. Fordelen sammenlignes med å motta en gave i form av en flaske vin.