Hopp til innhold

Bodø ingen cruisedestinasjon

Nord-Norge opplever en voldsom vekst i cruisetrafikken denne sesongen. Men ikke alle steder er veksten like sterk. I Nordlands fylkeshovedstad Bodø er cruiseskip ikke blitt noe vanlig syn.

Bodø havn ved midnatt

At Bodø havn ser fin ut i midnattsola, hersker det ingen tvil om. Men dette tiltrekker ikke nødvendigvis cruiseskipstrafikken til fylkeshovedstaden.

Foto: Håkon Heggstad

Det ligger an til å bli den beste cruise-sommeren noen sinne i Nord-Norge. Men for Bodø er cruiseskip et sjeldent syn.

– Jeg tror det skyldes at byen ikke har markedsført seg selv godt nok som cruisedestinasjon. Lofoten har markedsført seg lenge, og dit kommer det mange cruiseskip i løpet av et år.

Det sier Pål Vestvik fra Stella Polaris.

Nå ønsker havnesjef Ingvar Mathisen at også flere utenlandske cruiseturister skal få se det fylkeshovedstaden har å by på. Men veien fram er lang.

Havnesjef Ingvar M. Mathisen i Bodø.

Havnesjef Ingvar Mathisen mener førti cruiseanløp i året i fra 2017 bør være realistisk for Bodø.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Lang vei igjen

– Bare seks cruiseskip har så langt meldt sin ankomst denne sesongen. Det skyldes ti år med manglende satsning, sier havnesjef Ingvar Mathisen.

Over fjorden i Lofoten er situasjonen atskillig lysere. Med 107 anløp i år er Lofoten en av de aller største cruisedestinasjonene i landsdelen.

– Det skyldes langsiktig arbeid, mener Remi Solberg i Arctic Guide Service.

Det er allikevel håp for Bodø, mener havnesjef Mathisen.

– Vi var veldig godt i gang på slutten av 90-tallet. Nå begynner vi helt på bar bakke. Vi må bygge opp forholdet til cruiseagentene igjen, og det tar lang tid, sier Ingvar Mathisen til NRK.

Lofoten i topp

– Det aller viktigste er at vi har et produkt å selge. Vi har vært veldig synlige i markedsføringen i alle år. Vi har virkelig markedsført Lofoten som region, sier Remi Solberg.

Allerede til neste år økes cruisetrafikken med femti prosent i Bodø.

Med ny dyptvannskai håper havnesjef Mathisen at byen skal kunne nå førti anløp i året i løpet av 2017.

– Bodøs avstand til Lofoten, og at vi kan tilby komplimentære attraksjoner i Bodø kontra Lofoten, er veldig positivt, avslutter Mathisen.